Pohotovost v Pardubické nemocnici je o prázdninách většinou zavřená. Nejsou lékaři

Omezení pohotovostí kvůli nedostatku lékařů (zdroj: ČT24)

Pardubická nemocnice nemá lékaře, kteří by sloužili na pohotovosti pro dospělé. Většinou je proto o prázdninách zavřená. Desítky lidí denně musejí do čekáren specializovaných ambulancí, kde často stráví i několik hodin. Nemocnice i kraj jako zřizovatel vidí hlavní problém v nedostatku praktiků, kteří by o pohotovostní služby v Pardubicích měli zájem.

Michal Molnár přijel do Pardubické nemocnice s úrazem nohy minulý týden. Pohotovost tam ale byla zavřená. Musel proto do specializované ambulance stejně jako o týden později na kontrolu. „Jsme tu od rána, je tady teplo, spousta lidí, spousta úrazů, takže žádná sláva. Jsem rád, že už jedeme domů,“ popsal.

Pohotovost je v létě v provozu jen několik dnů v měsíci. Například v červenci je otevřená jenom jedenáct dnů. Nefunguje i týden v kuse. Pacienti se tak musí obracet na internu, kardiologii, plicní nebo infekční oddělení, kde denně ošetří zhruba třicet pacientů navíc. „Můžeme si spočítat, o kolik času méně zůstává lékaři na to, aby se věnoval svým pacientům,“ poznamenal lékař Pardubické nemocnice Norbert Barek.

Pohotovosti praktikům nařídit nemohou

Na pohotovosti slouží převážně praktici, služby jsou pro ně dobrovolné. Často tak raději zůstávají v soukromých ordinacích, kde ordinují hlavně dopoledne. „Jistou úlevu by tady v nemocnici mohlo přinést oddělení urgentní medicíny v nově vznikajícím pavilonu,“ řekla mluvčí Pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

Odpovědnost za hledání lékařů nese vedení krajské nemocnice. „Kraj může jenom velmi málo ovlivnit, zda lékaři nastoupí, či nenastoupí. Já samozřejmě mohu jednat s lékaři o určitých podmínkách, nicméně nemůžu jim nařídit nastoupení do této služby,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN).

Jako pomoc nemocnici letos poskytl kraj celkem čtyři a půl milionu korun na nábor nových zaměstnanců a na udržení těch stávajících.