Pardubická nemocnice nevyšetřila muže, který trpěl covidem-19 a s nemocí zemřel. O podezření jsme nevěděli, hájí se lékaři

Události v regionech: Pardubická nemocnice čelí kritice, protože nevyšetřila pacienta s koronavirem (zdroj: ČT24)

Pardubická nemocnice podle deníku Mladá fronta Dnes neošetřila muže, který přišel s podezřením na nákazu novým koronavirem a který nemoci covid-19 o několik dní později podlehl. Společnost Nemocnice Pardubického kraje však tvrdí, že o podezření, že by pacient mohl mít covid-19, její lékař nevěděl. Ošetřit ho hodlal, avšak s tím, že by musel několik hodin čekat, a jako alternativu nabídl vyšetření v jiné nemocnici. Podle informací ČT prověřuje dění v Pardubicích policie.

Podle deníku poslala počátkem minulého týdne dvaačtyřicetiletého muže do pardubické nemocnice jeho praktická lékařka, když se dva měsíce nemohl zbavit zápalu plic, a přišel kvůli přímému podezření na covid-19. Krajská společnost, která nemocnice v regionu spravuje, ale tvrdí přesný opak.

„Informaci o tom, že pacient byl k nám na infekční oddělení odeslán s podezřením na koronavirovou nákazu, náš lékař neobdržel,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Společnost popřela, že by byla zmínka o podezření na covid-19 v průvodní zprávě. Podle ní je dokladem toho i skutečnost, že v čáslavské nemocnici, kam později pacient odjel, zprvu nebyl umístěn do izolačního režimu.

Příliš mnoho pacientů, hájí se nemocnice

Že muže z Chrudimska lékaři v Pardubicích neošetřili a doporučili mu jet jinam, je však zřejmé. Krajská společnost to zdůvodnila velkým vytížením lékařů. „Oddělení bylo personálně vytíženo naprosto maximálně. To znamená čtyři akutní pacienti, kteří vyžadovali neodkladnou péči,“ upozornila mluvčí Semrádová.

Primář Pavel Němec uvedl, že by pacient musel čekat dvě hodiny. „O této skutečnosti jsme jej informovali a navrhli standardní alternativní řešení v podobě jiného zdravotnického zařízení, s čímž pacient souhlasil,“ ozřejmil. 

Lékaři z městské nemocnice v Čáslavi, kam pacient z Pardubic dojel svým autem, popsali, že když dorazil, byl ve velmi špatném stavu. „Měl oboustranný zápal plic. Bylo vidět, že je vážně nemocný,“ popsal ředitel nemocnice Rudolf Bubla. Čáslavští lékaři muže otestovali na covid-19, ukázalo se, že muž nemocí trpí, a podali mu lék remdesivir. Zároveň začali zařizovat jeho převoz do pražské Nemocnice Na Bulovce. Tam se dostal, ale zemřel.

Mluvčí Bulovky Simona Krautová zdůraznila, že pacient „nezemřel na covid, ale s covidem“. Měl vysoký stupeň obezity a několik dalších rizikových faktorů.

Nemocnice Pardubického kraje vyjádřily soustrast rodině pacienta, který podlehl komplikacím spojeným s koronavirovou nákazou. „Pokud se na nás rodina obrátí, jsme připraveni jí být maximálně nápomocni,“ je uvedeno v prohlášení.

Problémy pardubické nemocnice: Chlapec krvácel na chodbě, novorozená dívka nedostala antibiotika

Pro pardubickou nemocnici nejde o první podobný problém. Loni upozornil dokument České televize ze série Infiltrace na případ, kdy dlouho čekal na chodbě nemocnice pomoc zdravotníků chlapec, který začal masivně krvácet po operaci mandlí, a skončil v bdělém kómatu. Před koncem roku čelili pardubičtí lékaři kritice také v souvislosti s vážnými problémy novorozené holčičky, která po narození trpěla sepsí a nedostala včas antibiotika. Následky ponese celý život.

Krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS) bude chtít podrobně slyšet celý průběh nejnovějšího případu. „Vedení nemocnice jsem již pozval k vysvětlení na pondělní výbor pro zdravotnictví krajského zastupitelstva a bude k dispozici pro dotazy zastupitelů i veřejnosti na zasedání zastupitelstva v úterý,“ řekl. Podle informací České televize se začala zabývat událostí v pardubické nemocnici také policie, která postup lékařů prověřuje.