Roste počet lidí, kteří žádají test na koronavirus. Odběrová místa ale nestíhají nebo neberou samoplátce

Události: Roste počet lidí, kteří se chtějí nechat testovat (zdroj: ČT24)

Od začátku prázdnin roste počet lidí, kteří se chtějí nebo musejí nechat otestovat na nový koronavirus. To ale způsobuje v některých odběrových místech problémy. Ne všude totiž kapacity odpovídají poptávce. Kde se objevují potíže a co mají lidé dělat, když se chtějí nechat otestovat, zjišťovali reportéři České televize.

Jedno z nejvytíženějších odběrových míst je pražská Nemocnice Na Bulovce. Ve frontě ve středu zhruba půl hodiny stála také pacientka Zuzana Láníková. „Delší dobu mě sužuje kašel, takže jsem šla ke svému praktickému lékaři. A ten, aby se vyloučilo úplně všechno a léčilo se to, co se má, tak mě sem poslal na testy,“ říká.

Pro vytíženost zdravotníků má pochopení, některým procesům, které podle ní čekání protahují, ale příliš nerozumí. „Netušila jsem, že čekání na registraci bude tak dlouhé. Zdravotníci, když jdete na řadu, vždycky zajdou někam, kde pravděpodobně něco vytisknou, a myslím si, že to strašně zdržuje,“ popisuje své dojmy.

Časové omezení laboratoří žene zájemce o testy spíš do nemocnic

V Nemocnici Na Bulovce čekaly ve středu kolem poledne na odběry maximálně dvě desítky lidí. Ti, co nebyli registrováni předem, ale ve frontě strávili i několik desítek minut. Během odpoledne se pak fronta ještě prodlužuje. V 18 hodin přitom laboratoř zavírá. Denně stihne 350 zájemců, přesto zájem někdy přesahuje její možnosti. Nemocnice proto připravuje otevření i druhého místa, kam bude možné na testy přijít.

Odběrových míst je v Praze celkem 12. Laboratoře v nemocnicích fungují v průběhu pracovního dne, část z nich i o víkendu. Ještě těžší je stihnout soukromá odběrová místa. Některá jsou totiž během dne otevřená pouze několik hodin v pracovní den nebo vyžadují objednání.

Kdy testují soukromé laboratoře
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Právě časové omezení žene zájemce o testy spíš do nemocnic. Například pražská Ústřední vojenská nemocnice už kvůli vysokému zájmu lidí rozšířila odběrová místa na dvě. Denně sem přijde zhruba 500 zájemců, přičemž více než sto jsou samoplátci.

Další z pražských míst, kde je možné se nechat otestovat, se nachází mezi prvním a druhým terminálem na ruzyňském letišti. Odebírá vzorky především těm, kdo do Česka přiletěli. Ostatní zájemce bere pouze tehdy, když má volno, což závisí na počtu spojů. Zájemce tak předem neví, jestli tam nebude fronta, nebo se naopak bude čekat několik hodin.

Jak se centra liší
Zdroj: ČT24

Přibývá rovněž těch, kteří se chtějí nechat otestovat na vlastní náklady – ať už kvůli práci, cestování, nebo rodině. Navýšit objem testování chce resort zdravotnictví hlavně od nemocnic.

Právě velké nemocnice, které řídí ministerstvo, by měly v brzké době začít dělat dohromady denně 15 tisíc testů na covid-19. Je to zhruba čtyřikrát víc než nyní. S ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) a premiérem Andrejem Babišem (ANO) se na tom tento týden dohodli ředitelé těchto zařízení. V průměru by měla státní nemocnice zvládnout podle plánu kolem tisícovky PCR testů, tedy výtěrů z nosohltanu, denně.

Opozice ale mluví o nutnosti celkové denní kapacity až 30 tisíc testů a menší počet vyšetření kritizuje. Před několika dny se s kritikou přidal i premiér. O potřebě navyšovat kapacity testování se přitom mluvilo už na jaře. Řešit se ale začala až po nedávném nárůstu počtu nemocných v některých ohniscích nákazy, zejména v Moravskoslezském kraji.

Nejvíc odběrových stanic nabízí Moravskoslezský kraj

V každém z krajů je v současnosti několik měst, kde testování umožňují. Červeně zbarvená místa na mapě, například nemocnice v Mělníku, Znojmě nebo v Prostějově, ale berou pouze na doporučení lékaře, nikoli samoplátce. Těch se týkají odběry na modře označených místech.

Odběrová centra
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Pokud jde o jednotlivé kraje, nejvíce odběrových stanic nyní nabízí Moravskoslezský, celkem 16. Lidé se tam mohou otestovat ve dvanácti nemocnicích a čtyřech laboratořích. Kromě třinecké a karvinské nemocnice mohou všude přijít i samoplátci.

Odběrová centra v Moravskoslezském kraji
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Naopak nejmenší výběr mají lidé v Libereckém kraji. Menší počet odběrových míst nabízejí také Plzeňský a Karlovarský kraj. 

Odběrové stanice v krajích
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Provozní doba stanic je velmi rozdílná. Lidé musí počítat spíše s ranními nebo dopoledními hodinami. Například stanice v písecké nemocnici funguje pouze od 7 do 8 hodin ráno, a ještě po předchozím objednání.

Liší se nejen provozní doby, ale i ordinační dny. Vždy je proto nutné zkontrolovat, jestli stanice přijímají o víkendu a jaké mají další podmínky. Příkladem mohou být rozdílné časy pro samoplátce a lidi s doporučením lékaře.

Testování na covid-19 by podle návrhu ministra zdravotnictví mohli v budoucnu provádět i praktičtí lékaři. Na jižní Moravě proto už Sdružení praktických lékařů začalo na své náklady rozvážet do ordinací ochranné pomůcky. V jiných krajích se ale k podobnému kroku zatím nechystají. Podle některých lékařů na to praktici nemají vhodné podmínky.