Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec

Události: Problémy pardubické lékařské pohotovosti zatěžují Hradec (zdroj: ČT24)

Problémy se zajištěním lékařské pohotovosti řeší krajská nemocnice v Pardubicích. Stomatologové si řekli skoro o dvojnásobek peněz, než je kraj ochotný zaplatit. A pro pohotovosti pro děti a dospělé zase nemocnice nesehnala dost lékařů – většinu lednových dnů se neordinuje.

Ještě nedávno hrozilo, že jediná celotýdenní zubní pohotovost na Pardubicku nebude mít lékaře. „Původní požadavek lékařů byl dva a půl tisíce korun za hodinu, Pardubický kraj nakonec byl schopen nabídnout maximální částku 1300 korun. Od 1. ledna byla akceptována,“ uvedl hejtman Martin Netolický (SOCDEM–3PK).

To platí ovšem jen dočasně – šedesát zubařů z pohotovosti chce kraji požadavek zopakovat. Žádají 2500 korun na hodinu. Rozpis služeb zatím končí v únoru. „My jsme přijali nabídku kraje s tím, že jsme počítali, že tam určitě budou nějaké příplatky za práci ve svátek. Svátky tam nejsou,“ zdůvodnila zubařka a předsedkyně oblastní stomatologické komory Kateřina Kratochvílová.

O svátcích chtějí doktoři sto procent navíc. Loni kraj zubařům za pohotovost platit přes 550 korun za hodinu ve všední den a 680 o víkendu.

Zátěž pro Hradec Králové

Pardubická nemocnice zajišťuje tři typy pohotovostí – kromě té stomatologické ještě pro děti a pro dospělé. Jenže otvírací doba na leden je spíše soupisem dnů, kdy bude ordinace zavřená. „V pardubické nemocnici se v lednu podařilo obsadit pět služeb lékařské pohotovostní služby pro dospělé z celého měsíce,“ sdělila mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Nemocnice má smlouvy se čtrnácti externími doktory, služby jim ale nařídit nemůže. „Jakýkoliv výpadek v pardubické nemocnici je pro nás samozřejmě zátěží, pacienti jedou logicky do Hradce Králové, a my lékařských kapacit samozřejmě nemáme nazbyt,“ upozornil mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Špelda.

Nápor pacientů z Pardubicka si v Hradci vyzkoušeli loni v srpnu při plánovaném výpadku v pardubické nemocnici. Jeden den tam energetici měnili technologii a připojovali pavilon.