Lékaři stahují výpovědi z přesčasů. V některých nemocnicích ale stále jednají

Události: Návrat nemocnic k běžnému provozu (zdroj: ČT24)

Lékaři po celém Česku stahují výpovědi z dobrovolných přesčasů. Část nemocnic tak od ledna začala fungovat ve standardním režimu a vrátila se k plánovaným zákrokům a běžné pracovní době. V některých zařízeních ale vyjednávání s odbory ještě nejsou u konce.

K běžné pracovní době se na Pediatrické klinice Fakultní Thomayerovy nemocnice vrátili začátkem ledna. Sloužící lékaři budou v práci maximálně čtyřiadvacet hodin.

„Budeme se snažit služby rozepisovat tak, aby jich někdo neměl sedm a někdo tři. Aby se hodnota přesčasů pokud možno dodržela. Pokud budou překročeny, tak budou odpovídajícím způsobem ohodnoceny,“ uvedla přednostka Pediatrické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice Lucie Gonsorčíková.

Ze 160 lékařů, kteří ve Fakultní Thomayerově nemocnici podali výpovědi z dobrovolných přesčasů, jich je oficiálně stáhla asi polovina. Ředitel nemocnice ale očekává, že se další doktoři brzy připojí.

„Slíbili, že všechny výpovědi stáhnou. Byly mezivánoční dny, takže tomu nechávám ještě čas,“ uvedl ředitel nemocnice Zdeněk Beneš s tím, že pacienti, kterým nemocnice odložila některé úkony, jsou nyní opět zváni a provoz funguje v normálním režimu.

Ve Fakultní nemocnici Brno stáhlo výpovědi z přesčasů 95 procent všech lékařů, se zbývajícími vedení ještě vyjednává.

V Uherském Hradišti nefunguje pohotovost

Naopak v Uherskohradišťské nemocnici stáhlo výpovědi zatím jen osm lékařů z šestadevadesáti. Už měsíc zde tak nefunguje pohotovost pro dospělé. „Stále probíhají jednání s lékařským odborovým klubem. Finalizuje se kolektivní smlouva, doufáme, že k dohodě dojde v následujících dnech,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

V brzkou dohodu s lékaři doufá i vedení nemocnic v Pardubickém kraji. Postupně podepisují nové smlouvy a stejně tak se obnovuje i provoz na jednotlivých odděleních, například na ortopedii. „První týden ještě máme mírné omezení. Od příštího týdne jedeme už standardně na dva sály každý den, plný počet operací,“ uvedl primář Ortopedického oddělení Pardubické nemocnice Petr Hoza.

V prosinci je přitom museli zredukovat na méně než polovinu. Pro odložené zákroky teď budou muset najít nové termíny.