Zástavu srdce chlapce v Pardubické nemocnici dle znalce způsobila vdechnutá krev

Pardubický soud pokračuje v řízení se třemi zdravotníky obžalovanými pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci chlapci, který po operaci mandlí skončil v kómatu. Jeden ze soudních znalců označil jako příčinu zástavy srdce vdechnutí krve. Zdravotníci podle něj nepostupovali správně. K incidentu došlo v roce 2017, chlapec je v těžkém stavu dodnes. Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba.

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány a následně upadl do kómatu. Lékařka a dvě zdravotní sestry z dětského oddělení podle obžaloby nepostupovaly správně, dvě jsou obžalovány z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, další sestra z neposkytnutí pomoci.

Dušení trvalo delší dobu a způsobilo těžké poškození mozku. To, že lékařka a zdravotní sestry nepostupovaly ve vzniklé situaci správně, potvrdil u soudu i znalec Jan Boháč.

Postup sester byl chaotický

Podle něj měl chlapec zůstat na dětském oddělení a personál měl přivolat specializovaného lékaře z ORL. Do té doby měl být v klidu a nehybně v poloze v předklonu, aby nevdechoval krev. Prvotní ošetření měla vést sloužící lékařka dětského oddělení, která by současně aktivně řídila zdravotní sestry. Na oddělení bylo vybavení pro odsávání krve z úst. Místo toho matka s dítětem začala odcházet na ORL ambulanci, jež ale byla v noci uzavřená.

Zdravotní sestry podle Boháče postupovaly v první fázi správně, utíraly chlapci krev a přivolaly lékařku. Další postup byl však chaotický. ARO tým v první fázi nebylo nutné volat, ten zasahuje v případě ohrožení životních funkcí, což nastalo až později, příhoda zprvu život neohrožovala. 

Chození po nemocnici krvácení podpořilo

Znalec také uvedl, že k vdechnutí krve s největší pravděpodobností došlo až na ambulanci ORL, kam dítě s matkou odešlo. Krvácení zřejmě podpořil přechod o dvě patra níže a přemístění z čekárny do ambulance. K resuscitaci přivolaný lékař chlapce intuboval, později intubaci upravil lékař ARO.

Vlastní intubace ale nebyla příčinou kritické situace. Předcházela jí zástava srdce, proto bylo nutné dítě resuscitovat. Podle znalce by byla pravděpodobnost lepší prognózy vyšší, kdyby lékařka dětského oddělení jednala správně. Lékařka a zdravotní sestry zavinění odmítají.

Obžalobě čelí i nemocnice

Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba. Její vina podle obžaloby spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Chlapcova rodina se domáhá odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.