Policie navrhla obžalovat dva bělušické vězně ze vzpoury, hrozí jim navíc až deset let

Vyšetřování loňské vzpoury vězňů v Bělušicích na Mostecku skončilo. Policie podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou obviněných mužů. ČT to potvrdila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Protesty vězňů na přelomu října a listopadu údajně vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19.

„Minulý týden policie uzavřela vyšetřování a podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou obviněných,“ uvedla Světláková. Za trestný čin vzpoury hrozí mužům ve věku 33 a 44 let v případě obžaloby trest odnětí svobody na tři roky až deset let.

Loni na podzim došlo v areálu věznice Bělušice k protestům několika vězňů. Podle serveru Novinky.cz za nimi stály nepodložené informace o tom, že na Moravě jsou kvůli koronaviru vězni propouštěni domů.

První večer protestovaly zhruba dvě stovky vězňů a situaci se podařilo uklidnit bez nutnosti fyzického zásahu. Druhý den večer se ale ke vzpouře přidaly další dvě stovky trestanců a celkově tak protestovalo na čtyři sta odsouzených.

Vzpouru zklidnil až zákrok zásahové jednotky vězeňské služby. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.