TÉMA

Návrh na obžalobu

Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 11:36|

Vychovatelky v Žatci podle policie bily děti a odpíraly jim jídlo. Padl návrh obžaloby

Policie navrhla obžalovat tři vychovatelky ze Žatce na Lounsku pro spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny před soudem obviněným hrozí až pětileté vězení, informoval mluvčí policie Kamil Marek. Ženy, jež vinu popřely, údajně týraly minimálně tři roky jedenáct dětí. Náměstek okresního státního zastupitelství v Lounech Jaroslav Novák v úterý řekl, že dozorující státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.
14. 11. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže, který provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami

Policisté navrhli obžalovat muže, který loni zničil vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muž, který se k činu přiznal, způsobil podle kriminalistů škodu přes sto tisíc korun. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti mu hrozí až tři roky vězení.
22. 5. 2023|

Policie navrhla obžalovat psychiatra Cimického z 28 znásilnění a vydírání

Kriminalisté podali návrh na obžalobu psychiatra a spisovatele Jana Cimického ze znásilnění a vydírání pacientek. Lékař se jich podle nich dopustil v 28 případech. Policie o tom informovala na Twitteru. Konkrétní jméno obviněného sice neuvedla, ale z kontextu vyplývá, že jde o Cimického. Podle dřívějších policejních informací je psychiatr podezřelý, že znásilňoval ženy od roku 1980 do roku 2016.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 11:17|

Policie navrhla obžalovat bývalou pracovnici Úřadu vlády z podvodu. Škoda je v milionech

Pražští kriminalisté navrhli obžalovat bývalou zaměstnankyni Úřadu vlády. Žena podle nich úřad podvodem připravila o téměř osm milionů korun. Na dotaz ČT to uvedl žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Podvodné jednání se prý úřednice dopouštěla několik let, odhalil ji loni vnitřní audit ve Strakově akademii.
13. 6. 2022|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|

Babiš mladší vypovídal kvůli Čapímu hnízdu šest hodin. Tvrdí, že premiér z něj udělal bílého koně

Premiérův syn Andrej Babiš mladší v pondělí opět vypovídal na policii. Více než šestihodinové svědectví se mělo týkat kauzy Čapí hnízdo. Babiš mladší mimo jiné řekl, že z něj jeho otec Andrej Babiš (ANO) udělal takzvaného bílého koně. Předseda vlády v pondělí nereagoval, dlohodobě však tvrzení svého syna odmítá a tvrdí, že je nemocný. Babiš mladší už minulý týden vypovídal kvůli svému údajnému zavlečení na Krym.
13. 9. 2021|

Policie navrhla obžalovat dva bělušické vězně ze vzpoury, hrozí jim navíc až deset let

Vyšetřování loňské vzpoury vězňů v Bělušicích na Mostecku skončilo. Policie podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou obviněných mužů. ČT to potvrdila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Protesty vězňů na přelomu října a listopadu údajně vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19.
4. 5. 2021|