Policie navrhla obžalovat čtrnáct lidí za převedení dvou tisícovek migrantů

Kriminalisté navrhli obžalovat čtrnáct lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do Česka nebo do dalších zemí Evropské unie. Všichni obvinění zůstávají ve vazbě, za umožnění nedovoleného překročení státní hranice nejméně dvěma tisícovkám migrantů hrozí každému z členů organizované zločinecké skupiny až šestnáct let vězení. O posunu v kauze informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Informaci o zahájení stíhání v případu s krycím názvem HATIN zveřejnila centrála loni v červnu. Tehdy uvedla, že obvinila třináct cizinců a jednoho Čecha. Po roce trestního řízení kriminalisté informovali o dvojnásobku jak počtu převedených migrantů, tak i výše nelegálně získaných peněz. Podle jejich aktuálních zjištění skupina od běženců získala nejméně dva miliony eur (49,5 milionu korun).

Jako výnos z trestné činnosti vyšetřovatelé zajistili přibližně 900 tisíc korun v hotovosti, dvě osobní auta a rodinný dům.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, které bude nyní rozhodovat o podání obžaloby. Od policie už obdrželo trestní spis.