Policie navrhla obžalovat bývalou pracovnici Úřadu vlády z podvodu. Škoda je v milionech

Pražští kriminalisté navrhli obžalovat bývalou zaměstnankyni Úřadu vlády. Žena podle nich úřad podvodem připravila o téměř osm milionů korun. Na dotaz ČT to uvedl žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Podvodné jednání se prý úřednice dopouštěla několik let, odhalil ji loni vnitřní audit ve Strakově akademii.

„Policejní orgán ukončil vyšetřování a předložil státnímu zástupci věc s návrhem na podání obžaloby,“ sdělil ČT Lelek. Případem se policie začala zabývat loni v létě poté, co na Úřadu vlády proběhl audit. Instituce následně podala trestní oznámení a s úřednicí rozvázala pracovní poměr.

Žalobce Lelek z Obvodní státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje, už dříve pro server Aktuálně.cz řekl, že žena údajně předkládala k proplacení padělané daňové doklady od různých subjektů a vyplacené peníze si nechávala pro sebe.

Až osm let vězení

Podle kriminalistů se takového jednání dopouštěla od ledna 2015 do března 2021. Server uvedl, že žena pracovala na odboru rozpočtu a financování. Pokud se případ dostane k soudu, hrozí dotyčné v případě odsouzení až osm let vězení.

Vyšetřované podvody se děly v době, kdy byli premiéry postupně Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO). Úřad vlády řídili Pavel Dvořák, Radek Augustin a nejdéle Tünde Bartha. Právě za její éry se v loňském prvním pololetí objevilo podezření, že úřednice podvádí.

„Úřad vlády ČR figuruje v případu jako poškozený. Trestní řízení dosud nebylo ukončeno, z tohoto důvodu se do doby jeho ukončení nebude Úřad vlády ČR k případu podrobněji vyjadřovat,“ napsal na dotaz ČT mluvčí Strakovy akademie Václav Smolka.