Vychovatelky v Žatci podle policie bily děti a odpíraly jim jídlo. Padl návrh obžaloby

Policie navrhla obžalovat tři vychovatelky ze Žatce na Lounsku pro spáchání trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě prokázání viny před soudem obviněným hrozí až pětileté vězení, informoval mluvčí policie Kamil Marek. Ženy, jež vinu popřely, údajně týraly minimálně tři roky jedenáct dětí. Náměstek okresního státního zastupitelství v Lounech Jaroslav Novák v úterý řekl, že dozorující státní zástupce o podání obžaloby zatím nerozhodl.

Podle policie zaměstnankyně děti delší dobu nepřiměřeně trestaly a třeba jim i odpíraly jídlo. MF Dnes v dubnu psala o tom, že ženy děti bily přes hlavu, tahaly je za uši a za vlasy, když se pomočily, nechaly je hodiny v mokrých plenkách, a jedno z dětí dokonce údajně zavřely do malé místnosti, když plakalo, a nechaly ho tam, dokud nepřestalo. Na policii se obrátila bývalá zaměstnankyně jeslí. Vše natočila a nahrála a pak šla skutek ohlásit, uvedl deník.

Jesle patřily městu. Od září, ač ve stejných prostorech, místo nich funguje dětská skupina. Je součástí mateřské školy. Radnice podle vyjádření starosty Radima Laibla (ANO) pro MF Dnes o ničem nevěděla, žádné stížnosti na fungování jeslí nedostala. Ženy tam pracovaly řadu let. Obvinění se týká let 2018 až 2021.

Obdobný případ projednává nyní Okresní soud v Chomutově. Státní zastupitelství viní tři učitelky z mateřské školy v Klášterci nad Ohří z nepřiměřeně hrubého chování k dětem. Ženy u soudu odmítly, že by dětem ubližovaly. Podle obžaloby se pedagožky žalovaného jednání dopouštěly zejména na dětech s různým postižením a úmyslně ohrozily jejich rozumový a citový vývoj.