Policie navrhla obžalovat Mynáře kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Události: Vratislav Mynář čelí žalobě kvůli dotaci (zdroj: ČT24)

Policisté navrhli obžalovat bývalého vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČT to sdělil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Kauza se týká dotace ve výši necelých šesti milionů korun, kterou před třinácti lety získala Mynářova společnost Clever Management. Firma loni dotaci vrátila. Mynář vinu dlouhodobě odmítá.

„Policie předložila spis státnímu zástupci poté, co se s ním obviněný seznámil, s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Žalobce nyní rozhodne, zda Mynáře pošle před soud.

Případ se týká dotace ve výši 5,99 milionu korun na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynářově firmě Clever Management ji před 13 lety přidělil úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Resort školství podle serveru Seznam Zprávy v roce 2008 schválil 13 milionů korun určených na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém Mynář působil jako hospodář. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu. Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace – spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak podle policie byla vyplacena neoprávněně.

Kriminalisté obvinili tehdejšího vedoucího prezidentské kanceláře Mynáře v únoru 2021. Původně stíhali i firmu Clever Management, státní zástupce ale její stíhání zrušil. Naopak stížnost Mynáře žalobce zamítl. Mynář vinu od počátku odmítá, případ označil za účelový a mediálně živený.

Události, komentáře: Redaktora ČT Adéla Paclíková o kauzách exkancléře Mynáře (zdroj: ČT24)

Loni v dubnu Mynářova společnost dotaci podle serveru Seznam Zprávy vrátila. Podle webu by vrácení peněz mohlo být polehčující okolností u případného soudu. Mynář ani jeho advokát Lukáš Trojan věc nekomentovali. Dotací se zabýval i ostravský krajský soud, který loni zrušil rozhodnutí ministerstva financí, podle něhož firma dotaci vracet nemusela. Clever Management a Odvolací finanční ředitelství podaly proti verdiktu kasační stížnost.