Protesty kvůli covidu-19 ve věznici na Mostecku vyšetřuje policie. Organizátorům hrozí dalších deset let vězení

Policie zahájila trestní řízení v souvislosti s protesty ve věznici v Bělušicích na Mostecku kvůli podezření z trestného činu vzpoury vězňů. Organizátorům pátečních a sobotních protestů hrozí dalších deset let vězení, uvedla policie na Twitteru. Vězni se vzbouřili kvůli nepodloženým informacím o covidu-19, situaci se podařilo uklidnit. Zásahová jednotka bělušické věznice zůstává v pohotovosti, sdělila ČTK mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

„Vzhledem k tomu, že jsme na počátku šetření, nebudeme sdělovat bližší informace,“ uvedla policie na Twitteru. Protestů se v pátek účastnilo 200 vězňů, v sobotu se připojilo dalších 200. V zařízení v Bělušicích je v současné době jeden nakažený vězeň. „Vzhledem k celkové situaci v našich věznicích není k nepokojům racionální důvod,“ uvedla mluvčí.

Podle serveru Novinky.cz v sobotu večer na místě zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté podle serveru do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová to ČTK nepotvrdila, Kučerová ale uvedla, že policisté dělali zátarasy.

„Případné tresty budou výsledkem vyšetřování. Obecně k trestům pro vězně, kteří poruší řád ve věznicích, mohu říci, že je obvykle čeká kázeňský trest. Kázeňské tresty pak mohou mít vliv na rozhodování soudu při žádosti vězňů o podmínečné propuštění,“ řekla Kučerová. Při zásahu podle ní nepřišel nikdo k úrazu.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.

Do věznic a detenčních ústavů nesmí od 23. října návštěvy. Vláda je zakázala kvůli šíření nákazy koronaviru a opatření by zatím mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 20. listopadu. Návštěvy odsouzených byly zakázány i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno více telefonovat s příbuznými a změnil se také systém doručování balíků.