Úřady ukončily protest proti covidovým opatřením na Staroměstském náměstí, musela zasahovat policie

Policejní těžkooděnci vytlačili za pomoci petard, slzného plynu a psovodů většinu demonstrantů proti covidovým opatřením ze Staroměstského náměstí v Praze. Na místě byli zranění. Po ukončení demonstrace se část jejích účastníků pokusila prolomit policejní kordon v okolí. Začali na policejní těžkooděnce házet petardy.

Po krátké potyčce policie demonstranty vytlačila a začala nejaktivnější účastníky střetu zatýkat. Policie všechny vyzvala k opuštění Staroměstského náměstí.

V akci byli i policejní těžkooděnci, jízdní policie, vodní dělo a psovodi.

Události: Demonstrace proti koronavirovým opatřením na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Pražští záchranáři ošetřili po střetu policie s demonstranty na Staroměstském náměstí devět lidí. Pět z nich nebylo nutné převést do nemocnice. Tři lidé utrpěli středně těžká zranění. Ošetřovali hlavně úrazy hlavy, řezná poranění, nebo lidi s dušností způsobenou slzným plynem a v opilosti. Záchranáři na místě aktivovali traumaplán. Zraněným pomáhaly čtyři záchranářské posádky.

Nejdramatičtější potyčky trvaly zhruba hodinu. Po ukončení demonstrace nejprve hooligans začali odpalovat dělobuchy a náměstí se zahalilo do kouře z dýmovnic. Samotný konflikt poté započal v ústí do Kaprovy ulice, která je nejbližší spojnicí k sídlu Úřadu vlády ve Strakově akademii. Na policisty tam začaly létat lahve, odpadkové koše i petardy.

Překročení povoleného počtu demonstrantů

Magistrát vyzval k ukončení demonstrace kritiků protikoronavirových opatření vlády z toho důvodu, že se jí účastnilo násobně víc lidí, než bylo povolených 500. Mluvčí magistrátu Vít Hofman na dotaz uvedl, že podle jeho informací tam byly zhruba dva tisíce lidí, ale nemusí jít o konečné číslo.

„Policie hned na začátku upozornila svolavatele a poučila ho, že se tam porušují nařízení, načež se dostavili zástupci magistrátu, kteří toho svolavatele vyzvali k ukončení akce. A svolavatel slíbil, že akci do několika minut ukončí, což se stalo,“ uvedl Hofman.

Navíc bylo porušováno nařízení nosit roušku a dodržovat rozestup. Svolavatel přitom dopředu oznámil, že se do limitu počtu účastníků vejde. Demonstrace začala ve 14:00 hodin a krátce po patnácté hodině její organizátoři oznámili ukončení.

Policie provedla desítky kontrol již před ohlášeným začátkem demonstrace. Na Twitteru uvedla, že při kontrolách policisté nalezli pyrotechniku, boxery, teleskopické obušky, střelnou zbraň. Zákon o právu shromažďovacím přitom upravuje povinnosti účastníků, kterým zakazuje mít u sebe střelné zbraně, výbušniny, pyrotechnické výrobky nebo jiné předměty, jimiž lze ublížit jinému na zdraví.

Demonstraci organizoval občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Podle současného nařízení měli být demonstranti rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami měly být aspoň dvoumetrové rozestupy. Náměstí přitom bylo zaplněné lidmi.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek řekl, že policie měla předem informace o tom, že na setkání míří 300 až 500 radikálů zejména z řad fotbalových chuligánů. Na místo jich podle něj dorazily čtyři stovky. Doplnil, že v průběhu shromáždění policie zakročit nemohla kvůli ústavně zaručenému shromažďovacímu právu. Zasáhla až poté, co účastníci akce bezdůvodně napadli policisty.