Posudek k otravě Bečvy se zpožďuje. Znalec žádá odklad

Soudní znalec Jiří Klicpera požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Je to už podruhé, předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru. Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle Klicperova vyjádření opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.

Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl Klicpera odhadovat. „O prodloužení termínu jsem požádal. Nedostal jsem zatím žádný oficiální výsledek od jeho objednatele,“ řekl. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti.

Krajský policejní mluvčí Petr Jaroš uvedl, že ze strany policie nebyla lhůta na vypracování posudku ohraničena. „Nemůžeme stanovit žádný termín, to je věcí znalce. Ze zákona si lhůtu určuje on,“ řekl mluvčí.

Hlavním důvodem další žádosti o posunutí termínu je podle Klicpery současná pandemická situace. „Nemůžete nikam pořádně vyjet, když tam vyjedete, tak tam nejsou pořádně lidi. S lidmi musíte jednat a pracovat, ale není s kým, tak se to protahuje. Kromě toho pořád ještě dostáváme některé podklady,“ uvedl Klicpera.

Posudky se podle znalce dělají měsíce běžně

Že trvá zpracování podobného posudku několik měsíců, nepovažuje znalec za nic mimořádného. „Tyto posudky, pokud se v minulosti na podobné havárie dělaly, a to u různých jiných lidí, trvaly za standardního stavu pět měsíců,“ řekl. 

Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Policie po znalcově televizním vystoupení uvedla, že ho nezbavila mlčenlivosti, což tehdy potvrdil i Klicpera. „Řekli jsme, že vystoupení znalce v médiích vyhodnocujeme, a v současné chvíli toto téma ponecháme bez komentáře,“ uvedla Javorková.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.

  • 20. září 2020 - Do Bečvy unikla neznámá látka, na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb.
  • 25. září  2020 - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) napsal, že najít zdroj ekologické katastrofy bude zřejmě otázkou hodin.
  • 29. září 2020 - Sněmovna se hlasy poslanců ANO a ČSSD odmítla zabývat únikem škodlivin do Bečvy. Zařadit to jako zvláštní bod schůze požadovali občanští demokraté, Piráti a lidovci.
  • 1. října 2020 - Ministr Brabec uvedl, že podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se znečištění do Bečvy možná dostalo z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Chemičku Deza vyloučila z možného podílu na havárii v Bečvě ČIŽP i policie, dodal.
  • 27. října 2020  - Do Bečvy ve Valašském Meziříčí - Juřince opět unikla neznámá látka. Na hladině se vytvořila pěna.
  • 4. listopadu 2020 - Brabec poslancům odmítl říci nové informace k ekologické katastrofě na Bečvě. Podle něj by to mohlo mařit vyšetřování. Podobně se vyjádřil ředitel ČIŽP Erik Geuss.
  • 10. listopadu 2020 - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že znalecký posudek, odkud v září unikl jed do řeky Bečvy, má být hotov do 20. prosince.
  • 13. listopadu 2020 - Havárií na Bečvě se zabývali poslanci, debata ale nevedla k žádnému závěru.
  • 16. listopadu 2020 - Mluvčí policejního prezidia uvedla, že policie neuvalila na kauzu otravy řeky informační embargo.
  • 24. listopadu 2020 - Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince znovu unikla neznámá látka. Na hladině se opět vytvořila pěna.
  • 30. listopadu 2020 - Internetový Deník Referendum uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se v chemičce Deza stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka řekl, že 20. září se v Deze stala provozní událost, která ale neměla charakter havárie.
  • 2. prosince 2020 - Do Bečvy kanálem vedoucím z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov opět unikla neznámá látka.
  • 21. prosince 2020 - Znalec požádal o prodloužení lhůty potřebné k vyhotovení klíčového posudku; prodloužena byla do konce února.
  • 1. února 2021 - Soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezavinila Deza. Už o několik dnů dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní ale nebyl.
  • 2. března 2021 - Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řek, že lidovci chtějí na aktuální schůzi sněmovny zařadit bod o zřízení vyšetřovací komise k havárii na Bečvě.
  • 3. března 2021 - Znalec Klicpera oznámil, že znovu požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku.