Šedo končí na ministerstvu zdravotnictví. Naše představy se nesetkaly, oznámil Blatný

Události: Další personální změna na ministerstvu zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Na ministerstvu zdravotnictví v úterý končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil loni od 1. září. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl. Sám Šedo byl nespokojen s komunikací mezi ním a ministrem. Od začátku roku jde o druhého náměstka, který z resortu odchází. Minulý týden musela odejít Alena Šteflová, která se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně naočkovat proti covidu-19. Šedovu agendu převzal nynější politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý.

Aleksi Šedo uvedl, že z ministerstva zdravotnictví odchází kvůli podobě spolupráce s nynějším ministrem Janem Blatným, která mu nevyhovovala. „Za velmi krátkou dobu jsem zažil tři ministry. Zatímco s prvními dvěma jsme byli v každodenním kontaktu, s panem ministrem Blatným to nešlo a náš kontakt byl velmi malý,“ uvedl.

Ministr Blatný připustil, že mohlo být na rozhovory méně času, než by bylo potřeba. Ujistil však, že je v úřadu často do pozdních hodin, tudíž je k dispozici všem, když je potřeba. „V současné hektické době je všechno urychlené, ale to si myslím, že je věc, která se týká všech nás na ministerstvu, nikoli specificky pana profesora,“ řekl Blatný.

To však nepovažuje za hlavní důvod Šedova odchodu. „Měli jsme trošku jinou představu o fungování sekce, kterou on řídil, tak jsme se takto dohodli. Rozhodně to není žádná zásadní kritika,“ poznamenal ministr. Zdůraznil, že si Šeda váží – jako odborníka, akademika i jako slušného a zodpovědného člověka. Na post náměstka pro léčebnou péči, jehož agendu prozatím převzal Vladimír Černý, vypíše ministerstvo výběrové řízení.

Šedovo působení na ministerstvu, které trvalo necelých pět měsíců, ocenil bývalý koordinátor testování na covid-19 Marián Hajdúch. „Profesora Šeda znám mnoho let jako kultivovaného, vzdělaného a pracovitého odborníka i schopného manažera. Zaslouží si poděkováni za odvedenou práci a zejména odvahu odejít, kterou projevil nesouhlas s děním na ministerstvu zdravotnictví. Za mne osobně i obdiv, že to vydržel dost dlouho, vím o čem mluvím,“ napsal  Hajdúch na Twitteru.

Hajdúch svůj odchod z postu koordinátora na přelomu listopadu a prosince podle médií odůvodnil tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí.

Šeda, kterému končilo funkční období jako děkanovi 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, si jako náměstka vybral loni v létě tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO). Společně působili necelý měsíc.

Vojtěch 21. září rezignoval a nahradil ho Roman Prymula. Ten působil jako ministr do 23. října. Odejít musel poté, co v deníku Blesk vyšla jeho fotografie, jak vychází z restaurace na Vyšehradě, která měla být tou dobou kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřená.

Od té doby resort opustili už tři náměstci. Po odchodu Vojtěcha odešel z úřadu také jeho politický náměstek Filip Vrubl. Blatný se na odchodu dohodl také s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly. Skončit musela před týdnem kvůli svému očkování také politická náměstkyně Šteflová.

Zprávy ve 23: Rozhovor s končícím náměstkem ministerstva zdravotnictví Šedem (zdroj: ČT24)

Rezignace kvůli očkování

V souvislosti s očkováním rezignoval také v polovině ledna ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský. Jeho ústav dostal před koncem roku téměř tisíc dávek vakcíny, kterou tam byli kromě asi 450 zaměstnanců očkovaní také jejich příbuzní a další osoby, které nespadaly do prioritních rizikových skupin.

Naopak ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek si očkování před správní radou obhájil. Uvedl, že chtěl chránit své okolí a vakcínu mu doporučil jeho praktický lékař kvůli „určité diagnóze“, konkrétní ale nebyl. 

V pondělí rezignoval také koordinátor očkování na ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Blahuta. Bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Blahuta nastoupil v prosinci. Svůj odchod odůvodnil zdravotními důvody a nahradila ho ministerská úřednice Kateřina Baťhová,která dosud na ministerstvu působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.