Kabátek zůstane ředitelem VZP. Správní rada přednostní očkování nevnímá jako porušení předpisů

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek zůstane ve své funkci. Správní rada jej podpořila a shodla se na tom, že nepovažuje jeho přednostní očkování za porušení právních předpisů. Informovali o tom členové správní rady pojišťovny. Její předsedkyně Věra Adámková na tiskové konferenci uvedla, že Kabátek šel na očkování na doporučení svého lékaře kvůli určité diagnóze, podrobnosti ale nesdělila.

Kabátek už dříve řekl, že se nechal očkovat hlavně proto, že chtěl ochránit kolegy a zdravotníky, se kterými se denně setkává. „Důvod (k očkování) je mezi lékařem a pacientem,“ uvedla Adámková. Doplnila, že správní rada o odvolání ředitele nehlasovala. Po konzultaci s právníky přijala usnesení, že předpisy neporušil.  

Kabátek kvůli přednostnímu očkování sklidil kritiku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že každý slušný člověk by na to měl reagovat a že Kabátek by měl vyvodit důsledky sám pro sebe.

Brífink po jednání správní rady VZP z 25. ledna (zdroj: ČT24)

„Na druhou stranu musím říci svůj osobní názor, já se domnívám, že ta komunikace měla být lepší, plynulejší. Je potřeba se z toho poučit,“ uvedla Adámková. Kabátek na brífinku potvrdil, že očkování mu doporučil jeho lékař. „V tu chvíli jsem nepovažoval za nic špatného očkování podstoupit, naopak, považoval jsem to za věc, která je pozitivní, stejně tak jako nošení ochranných pomůcek,“ vysvětlil ředitel. 

Kabátek: Snažil jsem se chovat zodpovědně

Kabátek také zdůraznil, že očkovat se nechal 5. ledna, tedy v době, kdy ještě nebyla v Česku platná očkovací strategie. Právě na tuto skutečnost upozorňovala i Adámková. „V žádném případě jsem nevyhledával žádné výhody pro své blízké či rodinu, snažil jsem se pouze chovat zodpovědně,“ uvedl Kabátek.

Na neexistenci platné očkovací strategie v době Kabátkovy vakcinace upozornil také lékař a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). „Můžeme s tím jeho rozhodnutím vnitřně a eticky nesouhlasit nebo ho vnímat jako neideální, ale rozhodně nemůžete říct, že porušil něco z nějakých platných pravidel,“ řekl v pondělním Interview ČT24.

Kvůli postupu při vakcinaci ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) už rezignoval jeho ředitel Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Kvůli očkování v SZÚ pak ministr zdravotnictví odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která dostala přednostně vakcínu společně s manželem.