Státní zdravotní ústav dočasně povede Macková, nového ředitele určí výběrové řízení

Státní zdravotní ústav (SZÚ) dočasně povede vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie Barbora Macková. Pověřil ji ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Macková nahradila Pavla Březovského, který ve čtvrtek rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Blatný v pátek řekl, že stálý ředitel SZÚ vzejde z výběrového řízení.

Jméno Mackové se výrazněji objevilo ve veřejném prostoru už loni v březnu. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho prozradil na tiskové konferenci po nátlaku premiéra Andreje Babiše (ANO), aby řekl, od koho má chybnou informaci o nákaze molekulární genetičky Soni Pekové koronavirem.

„Nebuďte slušnej! Řekněte, kdo vám to řekl! Řekněte jméno!“ naléhal tehdy premiér.

Server iDNES.cz upozornil, že Vojtěchovo nařčení Pekové původně potvrdila i tehdejší hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Později byla odvolána vládou s odůvodněním, že na svou funkci nestačí.

Server Seznam Zprávy ve středu napsal, že SZÚ rozdělil tisícovku vakcín proti nemoci covid-19 mezi své zaměstnance i jejich příbuzné. Většina z nich nepatřila mezi rizikové osoby, tedy zdravotníky či seniory. Březovský rezignoval po rozhovoru s Blatným. Uvedl, že za situaci přijímá veškerou odpovědnost a za prioritu považuje, aby byl zachován bezproblémový chod ústavu.

Podle Blatného SZÚ dostal jedno plato vakcíny, tedy necelých 1000 dávek. Úřad měl proočkovat nejenom své zaměstnance, ale má sloužit i pro veřejnost. Místa do rezervačního systému musí nyní úřad nahlásit. Lidé, kteří už byli očkováni neoprávněně, ale dostanou i druhou dávku. „Vakcinace doběhne, protože jinak bychom znehodnotili ty dávky, které jsme jim dali, a museli bychom je časem očkovat znovu,“ řekl Blatný.

Macková od ledna vede také laboratorní skupinu na ministerstvu zdravotnictví, která spolu s epidemiologickou a klinickou skupinou radí s postupem proti koronaviru. Nahradila Mariána Hajdúcha, který jako vedoucí laboratorní skupiny a národní koordinátor testování na covid-19 odešel ke konci loňského roku. Odůvodnil to mimo jiné tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí. Kritizoval, že v Česku se málo testuje na koronavirus.