O senátní křeslo se v Brně utkají Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené). Kraus získal 21,84 procenta hlasů, druhá Šabatová dostala 17,94 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,20 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus (ODS) první kolo senátních voleb v obvodu Brno-město vyhrál. Získal 21,81 procenta hlasů. „Budu se snažit přesvědčit i další spoluobčany, aby mě volili,“ uvedl Kraus. Řekl, že bude spokojený až po druhém kole.

Druhá skončila bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Zelené), za postup je ráda. „Není ale ještě dobojováno. Hodně bude záležet na další kampani,“ řekla. „Kampaň byla férová a nezaznamenala jsem nic, co by bylo přes čáru,“ dodala Šabatová. Hlasovalo pro ni 17,95 procenta voličů.

V průběhu sčítání se na druhé pozici objevil také Karel Rais (ANO). Nakonec skončil třetí. „S výsledkem nejsem spokojený, čekal jsem lepší. Nebudu radit, koho volit v druhém kole, ať voliči sami zváží,“ poznamenal Rais.

Čtvrtý v pořadí je Jiří Kadeřávek (Piráti) s 14,70 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Tomáš Tomáš (KDU-ČSL), volilo ho 13,38 procenta lidí. Šestý je Tomáš Anderle (SPD) se 6,29 procenta. Sedmý Richard Novák (Trikolóra) dostal 3,23 procenta hlasů. Na osmém místě skončil Pavel Trčala (MZH) se 3,14 procenta hlasů. Devátý skončil Lukáš Berta (za MHS) se 2,07 procenta.

Prvního kola se zúčastnilo 47,13 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů. V roce 2014 zvítězil v Brně-městě Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Ve druhém kole získal 63,69 procenta hlasů. Druhý skončil Karel Doležal (ČSSD).