Nocování v obytných vozech či parkování na chráněném území. Strážci přírody letos rozdávají více pokut

Více nezodpovědných řidičů letos zaznamenávají správci a strážci národních parků, chráněných krajinných oblastí i jeskyní. Za vjíždění nebo parkování na chráněná území už letos rozdali desítky pokut, někde až o polovinu více než loni. Na problém s nadměrným množstvím aut už tradičně upozorňují třeba v Adršpachu nebo v Jeseníkách. V Českém Švýcarsku řidiči letos dokonce začali nocovat v obytných vozech.

V Národním parku České Švýcarsko udělili letos strážci přírody v první polovině roku 17 pokut za nepovolený vjezd a parkování aut na území parku. Loni přitom dostalo pokutu za stejná porušení během celého roku 12 řidičů. Podle mluvčího parku Tomáše Salova jde letos především o nocování turistů na území parku v obytných vozech.

„Řidič vjede po lesních cestách do lesa, zaparkuje a obvykle na daném místě hodlá i přenocovat,“ popsal Salov. „Pokuty byly zatím v celkové výši 27 500 korun,“ doplnil mluvčí s tím, že toto číslo určitě není konečné. Za porušování pravidel na chráněném území hrozí turistům pokuta až deset tisíc korun.

Problémem je nedostatek míst na parkovištích

Hlavním problémem je ale podle strážců přírody i letos nedostatek míst na vyhrazených parkovištích. Na turisticky oblíbených místech bývají v sezoně přeplněná pravidelně, letos je ale situace ještě náročnější.

Například v Adršpašských skalách se potýkají s návalem turistů v autech už tradičně. Podle vedoucí Správy CHKO Broumovsko Hany Heinzelové letos kvůli koronavirové krizi přijíždějí hlavně Češi, počet návštěvníků se ale nesnížil. „Letos probíhá oprava hlavní příjezdové silnice, mezi Adršpachem a Teplicemi nad Metují,“ dodala Heinzelová.

Správa CHKO proto doporučuje lidem, aby se na výlet raději vydali vlakem. „Nádraží je kousek od skal a lidé se tak vyhnou tomu, že nebudou mít kde zaparkovat. Pokud chtějí jet přeci jen autem, nedoporučuji příjezd mezi desátou a čtrnáctou hodinou, kdy je opravdu plno. Skály je lepší navštívit brzy ráno nebo později odpoledne,“ dodala Heinzelová.

Podle strážce přírody CHKO Broumovsko Petra Kafky se snaží většinu případů u Adršpašských skal řešit napomenutím. „Těch jsou asi stovky. Situace se určitě rok od roku zhoršuje,“ doplnil Kafka.

Například v Jeseníkách se problém týká především turisticky vyhledávaných oblastí Hvězda, Karlova Studánka a Bílá Opava. 

„Přestupků a následně postihů, a to nejen 'parkovacích', přibylo. Soustředíme se především na velmi nezodpovědné případy, jako je například doslova zatarasení vjezdů na lesní cesty a výrazné zúžení průjezdu na hlavní komunikaci. Tyto případy mohou být výraznou komplikací při zásahu integrovaného záchranného systému a doplatit na to mohou především někteří návštěvníci těchto míst,“ okomentoval vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

V Moravském krasu letos strážci přírody udělili jen za první polovinu roku 50 pokut. Dvojnásobně víc než za celý loňský rok. I tady lidé parkují na místech, která k tomu nejsou určena.

„Problém je nedostatečný počet a kapacita parkovišť. Příkladem je parkoviště u Sloupsko-šošůvských jeskyní, které kapacitně nyní v létě nestačí a parkuje se i na okolní louce. Rozhodně je nárůst tohoto nelegálního parkování oproti minulým rokům z důvodu silného vzestupu tuzemského cestovního ruchu,“ popsal strážce CHKO Moravský kras Antonín Tůma. Parkování u silnice mimo parkoviště, pokud to není v rezervaci, řeší vysvětlením a domluvou.

Nedostatku parkovacích míst čelí třeba i turisticky oblíbené Krkonoše, konkrétně v Peci pod Sněžkou. Auta tady tvoří fronty na silnicích. „Kapacita parkovišť v Peci pod Sněžkou nedostačuje. Nejdříve se naplní parkoviště u lanovky, dále parkoviště u ski areálu Javor a poté již auta parkují podél silnice z Pece směr Velká Úpa. Některé dny je to asi dvoukilometrová řada aut,“ popsal strážce ochrany přírody v Peci pod Sněžkou Ondřej Moštěk.

Řidiči však někdy parkují mimo vyhrazená místa i tam, kde je parkovacích míst dostatek. „Kapacita oficiálního parkoviště v obci Javoříčko je pro naše návštěvníky dostačující. Bohužel řidičů, kteří nerespektují dopravní značení a parkují mimo vyhrazená parkoviště, neustále přibývá. Nejčastěji argumentují tím, že 'navigace je tam vede'. Nejen že často nerespektují značku zákaz vjezdu, ale parkují na místech, která pro to nejsou určena, a to přímo na území národní přírodní rezervace,“ uzavřel vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.