Novým předsedou Senátu se stal Miloš Vystrčil. Nahradí zesnulého Jaroslava Kuberu

Události: Novým předsedou Senátu se stal Miloš Vystrčil (zdroj: ČT24)

V čele horní komory parlamentu stane Miloš Vystrčil (ODS). Získal 52 ze 76 hlasů. V prvním kole tajné volby tak porazil jediného protikandidáta Jiřího Růžičku (za TOP 09 a STAN). Nástupce náhle zesnulého Jaroslava Kubery (ODS) povede Senát do ustavení jeho nového vedení po podzimních volbách.

Miloš Vystrčil byl pokládán za favorita, podporu mu předem vyjádřili zástupci KDU-ČSL a ANO. Spolu s ODS sdružují tyto senátorské frakce dohromady polovinu všech členů horní komory.

Nový předseda Senátu získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich podle výsledků nedali hlas žádnému kandidátovi. Zbývající čtyři členové horní komory v současném složení – Václav Hampl, Renata Chmelová a Jitka Seitlová z klubu KDU-ČSL a Radek Sušil (ČSSD) – se z jednání omluvili.

S ohledem na rozložení sil v horní komoře získal Vystrčil hlasy i z klubu ČSSD a zřejmě i z Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21. Obdržel totiž o 15 hlasů více, než kolika jich ve středu disponovaly kluby ODS, KDU-ČSL a ANO. Růžička dostal o dva hlasy více, než kolik jich má senátorský klub Starostů.

„Číslo mého obvodu je padesát dva. Jako kdyby to senátoři a senátorky věděli,“ poděkoval jim za stejný počet hlasů Vystrčil. 

Jeho zvolení do čela Senátu znamená, že se zbývající vedení horní komory nezmění. Místopředsedy zůstávají Růžička a Jan Horník z klubu Starostů, Miluše Horská z klubu KDU-ČSL, Milan Štěch (ČSSD) a Jiří Oberfalzer (ODS). Změna se týká pouze občanských demokratů, novým předsedou jejich klubu se stal místo Vystrčila někdejší policejní prezident Martin Červíček. Na jeho místo prvního místopředsedy klubu postoupil ostravský senátor Zdeněk Nytra. 

Vystrčil: Chci, aby byl Senát ústavní pojistkou, hlídačem exekutivy a kotvou

„Je to pro mne situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby ty věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát,“ uvedl krátce po zvolení Vystrčil. „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte,“ řekl dále nově zvolený předseda senátorům.

To, že jej volilo přes padesát senátorů pro Vystrčila znamená velký závazek i odpovědnost. „Protože když získáte takto silnou podporu, tak je samozřejmě evidentní, že jste vzbudil nějaké očekávání,“ řekl. 

„Je to pro mě velký závazek i odpovědnost,“ říká nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (zdroj: ČT24)

Bývalý starosta Telče a hejtman Kraje Vysočina chce během svého předsednictví pracovat na  zviditelňování práce horní komory a vysvětlování její role. Plánuje o roli této instituce hovořit mimo jiné na výjezdech do jednotlivých volebních obvodů.

„Za velmi důležité považuji zlepšení komunikace s Poslaneckou sněmovnou,“ poznamenal Vystrčil. Chtěl by například, aby návrhy zákonů ze sněmovny poslanci senátorům posílali s podrobnějšími zprávami. Plánuje také pořádat v horní komoře víc veřejných slyšení.

Vystrčil také prohlásil, že chce, aby horní komora byla ústavní pojistkou, hlídačem exekutivy a kotvou, která zajistí pevné postavení Česka. Ohledně případné návštěvy Tchaj-wanu, kterou plánoval Kubera, se chce nový šéf Senátu poradit s odborníky. Uvedl ale, že se cestě nebrání.

Růžička Vystrčilovi pogratuloval. Bude podle něj  důstojným a zodpovědným reprezentantem.„Senát si nepochybně zaslouží předsedu, který bude navenek reprezentovat zodpovědně jeho postoje a názory. Někoho, kdo bude usilovat i nadále o dobré jméno horní komory mezi veřejností. Miloš Vystrčil určitě takovým předsedou bude,“ uvedl Růžička.

Miloš Vystrčil přijímá gratulaci od protikandidáta Jiřího Růžičky
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Vystrčil bude důstojným předsedou, reagují politici

Novému šéfovi Senátu poblahopřál také místopředseda ODS Martin Kupka. „V Miloši Vystrčilovi má celá Česká republika jasnou pojistku, pevnou hráz proti nesmyslům, které přicházejí ze současné koalice,“ uvedl.

Podle vyjádření předsedy občanských demokratů Petra Fialy na Twitteru bude Vystrčil důstojným a skvělým předsedou.

Na sociálních sítích gratulovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Připustila, že se netajila podporou Jiřího Růžičky, volba podle ní ale nemohla dopadnout špatně.

Vystrčilovi přál i předseda STAN Vít Rakušan. „Tak jak jsem měl možnost jej poznat, věřím, že bude důstojným reprezentantem a zárukou demokratického fungování horní komory,“ uvedl.

Ke zvolení gratulovali také politici KDU-ČSL. „V čele Senátu potřebujeme člověka, který zvýší důvěru lidí v tuto komoru, její práci a nebude loutkou zahraničních zájmů,“ napsal na Twitteru šéf lidovců Marian Jurečka.

„Myslím si, že je to dobrá volba. Sám jsem mu dal hlas a pevně věřím, že bude důstojným reprezentantem Senátu. Přeji mu ve funkci hodně štěstí,“ vyjádřil se k Vystrčilovu zvolení předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Myslím si, že nový pan předseda měl vynikající nominační projev, ve kterém řekl, jakou má vizi vedení Senátu … Myslím si, že bude chtít navázat – a to mi bylo velmi sympatické – na práci svých dvou předchůdců,“ uvedl místopředseda senátorského klubu ANO Jaroslav Větrovský (za ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) byl v hodnocení Vystrčila opatrnější: „Senát se chová víceméně protivládně. Jestli tam nastane nějaká změna, o tom silně pochybuji. Ale necháme se překvapit.“

Vystrčilovi ke zvolení gratuloval prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího. „Pan prezident blahopřeje nově zvolenému předsedovi Senátu a věří, že nadále bude pokračovat věcná spolupráce ve prospěch České republiky v rámci pravidelných jednání nejvyšších ústavních činitelů,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

Kuberův nástupce povede Senát do podzimních voleb

Devětapadesátiletý Vystrčil povede horní komoru do podzimních senátních voleb, v nichž se třetina členů horní komory obmění. Na základě upraveného povolebního rozložení sil si pak její členové před koncem roku vyberou nové vedení.

V čele Senátu Parlamentu ČR se od jeho vzniku v roce 1996 vystřídalo zatím pět politiků. Prvním předsedou byl Petr Pithart (KDU-ČSL). V lednu zesnulý Jaroslav Kubera (ODS) byl šéfem Senátu zvolen na podzim 2018, ve funkci vystřídal Milana Štěcha (ČSSD).

„Jsem přesvědčen, že bude pokračovat v práci, která v Senátu byla odváděna předsedy přede mnou, za mé doby i Jaroslavem Kuberou,“ prohlásil v Událostech, komentářích právě Milan Štěch.

„Miloš Vystrčil v této roli obstojí. Je t o velmi slušný, vzdělaný, zkušený člověk, má za sebou bohaté zkušenosti, v senátu je poměrně dlouho, osm let není krátká doba, a má tam hodně přátel,“ dodala předsedkyně Senátu v letech 1998-2000 Libuše Benešová (ODS).

Události, komentáře: Miloš Vystrčil novým předsedou Senátu (zdroj: ČT24)
  • Pozice předsedy horní komory je formálně druhou nejvyšší funkcí v České republice. Předsedovi Senátu přísluší ze zákona mimo jiné vyhlašovat volbu prezidenta republiky i jeho rezignaci. Nově zvolený prezident skládá navíc slib do jeho rukou.
  • Šéf Senátu také dává souhlas s vydáním senátora k trestnímu stíhání nebo svolává, zahajuje a ukončuje schůzi Senátu nebo jmenuje a odvolává senátního kancléře po schválení organizačním výborem.
  • Šéf horní komory je také jedním ze sedmi klíčníků, kteří disponují klíči ke Korunní komoře kaple svatého Václava, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty.