Zesnulého Kuberu by mohl v čele Senátu nahradit Vystrčil nebo Růžička

Novým předsedou Senátu by se po zesnulém Jaroslavu Kuberovi mohl stát šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil. Někdejšího hejtmana Vysočiny a místopředsedu strany nominoval jeho senátorský klub, získal také podporu vedení lidovců. Klub Starostů se rozhodl navrhnout dosavadního prvního místopředsedu horní komory a bývalého ředitele gymnázia Jiřího Růžičku (za STAN a TOP 09).

Zástupci všech klubů se mají nástupnictvím po zesnulém Jaroslavu Kuberovi zabývat ve středu. „Podle reakcí předsedů klubů se potom dál budeme bavit, jak postupovat,“ uvedl Miloš Vystrčil, který také informoval o své nominaci.

Místo v čele Senátu připadlo ODS po předloňských senátních volbách, po nichž kluby občanských demokratů a Starostů měly stejný počet členů. Od obsazení křesla předsedy horní komory se pak odvíjelo i další povolební uspořádání.

Respektuji dosavadní uspořádání vedení Senátu, uvedl šéf lidovců

Vystrčilovu kandidaturu podpořilo také vedení lidovců. „Respektuji dosavadní uspořádání ve vedení Senátu, kdy předsedou Senátu na toto období je zástupce ODS, předsednictvo KDU-ČSL doporučuje senátorům našeho klubu, aby podpořili kandidáta ODS Miloše Vystrčila,“ uvedl šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

ODS má i po úmrtí Kubery v klubu 18 senátorů, neboť do něj minulý týden vstoupila Jitka Chalánková (nezávislá), která do té doby v žádné z frakcí nebyla. Kluby ODS a KDU-ČSL mají celkem 33 senátorů, k většině potřebují osm hlasů. Kuberův nástupce v Senátu za Teplicko vzejde až z doplňovacích senátních voleb, jejichž první kolo bude na konci března.

Senát nyní vede Kuberův zástupce Jiří Růžička z aktuálně nejpočetnějšího klubu Starostů, který má 19 členů. Posílil díky loňskému vítězství Davida Smoljaka (za STAN) v doplňovacích senátních volbách v Praze.

Právě Růžička bude také usilovat o vedení horní komory. Manažer klubu Starostů Jan Doležálek uvedl, že rozhodnutí Starostů nominovat Růžičku padlo už v pondělí. S oznámením nominace chtěl STAN původně počkat až po středečním jednání šéfů frakcí.

Nástupce Kubery povede horní komoru do podzimních voleb

Kubera předloni ve finále volby porazil nynějšího předsedu senátního výboru pro EU Václava Hampla z klubu KDU-ČSL, který má 15 členů. Kandidát STAN Jan Horník vypadl v prvním kole a stal se jedním z místopředsedů horní komory spolu s Růžičkou, Jiřím Oberfalzerem (ODS), Miluší Horskou z klubu KDU-ČSL a Milanem Štěchem z klubu ČSSD, který má 13 členů.

Sedmičlenný senátorský klub ANO ani šestičlenný Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 o místo ve vedení horní komory neusilovaly.

Budoucí předseda Senátu povede horní komoru do letošních podzimních senátních voleb, po nichž se v návaznosti na jejich výsledky vedení Senátu upraví.

O místo v Senátu bude usilovat hejtman i Kuberův vyzyvatel

V doplňovacích volbách do Senátu v obvodu Teplice, z nichž má vzejít nástupce na místo uvolněné po Kuberově skonu, chce kandidovat hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). V pátek bude jeho rozhodnutí schvalovat výkonný výbor strany. 

Kandidaturu zvažuje také ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman, který se s Kuberou utkal o senátorské křeslo ve 2. kole voleb v roce 2018. 

Sociální demokraté s projednáním kandidatury do Senátu zatím čekali kvůli státnímu smutku, který vláda na památku zesnulého politika vyhlásila na pondělí.

Nástupce Kubery se bude volit 27. a 28. března. Vítěz voleb se mandátu ujme na zbytek funkčního období, tedy zhruba na čtyři roky do 13. října 2024.