Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Události: Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.

Zeman Válkovou, bývalou ministryni spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyni pro lidská práva, jako kandidátku na ombudsmanku navrhl poslancům v prosinci loňského roku. V pátek 10. ledna ale Válková v Událostech, komentářích řekla, že při svém setkání s prezidentem tuto nabídku odmítne.

Ve dnech, které tomuto rozhodnutí předcházely, byla kritizována kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Odmítnutí nominace na post veřejné ochránkyně práv ale zdůvodnila jen svým někdejším členstvím v komunistické straně. V souvislosti s kritizovaným článkem s Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou, prohlásila, že za svými odbornými pracemi si dále stojí.

„Ani ne tak samotné pochybení v sedmdesátých letech, jako spíš to, jakým způsobem se k ní staví dneska, ji z kandidatury (na ombadsmunku) diskvalifikuje,“ obává se politický analytik Lukáš Jelínek z Masarykovo demokratické akademie.

Zeman: Problém není v článku, ale v spoluautorovi

Prezident nevidí problém v obsahu článků Válkové o ochranném dohledu, který komunistický režim zneužíval k šikaně disidentů. „Já dokážu pochopit článek o ochranném dohledu. Ano, byl zneužíván proti disidentům, ale stejně tak byla zneužívána i psychiatrická léčba,“ řekl.

Zeman, který byl rovněž členem KSČ, také nepovažuje za problém členství Válkové v předrevoluční komunistické straně.

„Skutečným, pro mě významným důvodem, je to zlehčování role pana Urválka,“ uvedl Zeman. „Byl to nejodpornější zjev tehdejší československé justice, který poslal na smrt řadu lidí. Předpokládám, že přitom musel vědět, že tito lidé byli předtím mučeni. I kdyby paní profesorka Válková s Urválkem napsala článek o boji proti kůrovci, tak ten problém není v tom článku, ale v tom spoluautorovi,“ domnívá se prezident.

O tom, zda by měla být Válková odvolána i z funkce zmocněnkyně pro lidská práva, prezident mluvit nechtěl. „Považoval bych to za logické,“ okomentoval tuto možnost Jan Hamáček (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce. 

Analytik: Babiš si nevezme na triko další problém

K nominaci Válkové na ombudsmanku se už v sobotu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). Pro televizi Prima uvedl, že by se o post ombudsmanky ucházet neměla. S prezidentem Milošem Zemanem o situaci mluvil o den dříve. 

„Andrej Babiš se ocitnul pod silným tlakem, zdá se, že i svého koaličního partnera, protože už jednotliví poslanci sociální demokracie začali říkat, že paní Válkové hlasy nedají, a kdyby si šla do té volby pro porážku, nebyla by to hezká vizitka ani pro Andreje Babiše. Ale ještě mnohem vážnější bylo, že sám premiér už má kolem sebe tolik problémů, že ještě muset obhajovat, že možná ombudsmanka spolupracovala s takovou hrůznou ikonou padesátých let, jakou byl pan Urválek, to si si nevezme na triko ani Andrej Babiš,“ vysvětluje premiérův krok politický analytik Jelínek.

Kandidáty jsou už Schorm a Matys, nově možná Valachová

Miloš Zeman zmínil, že by místo Heleny Válkové mohl nominovat na ombudsmanku poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. „Má spoustu energie a vzhledem k jejímu mládí jí nikdo nemůže vyčítat nějakou minulost v době normalizace,“ předpokládá prezident. „Pro mě by byla přijatelná, ale někdo mi ji musí navrhnout,“ dodal.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce uvedl, že je ochoten o tomto návrhu s prezidentem jednat a je připraven nominaci podat. „Kateřina Valachová splňuje přepoklady na výkon funkce ombudsmanky,“ nepochybuje.

Nejprve ale prý musí ověřit, jaké formální náležitosti je třeba dodržet, zda nemusí být vyřešeny stávající nominace. Také Valachová na Twitteru uvedla, že je nutné dokončit nynější volbu, než se bude jednat o případných nových nominacích.

„V případě neúspěšné volby budu svou případnou kandidaturu na ombudsmana konzultovat s panem prezidentem,“ uvedla Valachová. Připomněla také, že v minulosti pracovala v kanceláři ombudsmana a spolupracovala s prvním veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát. Horní komora parlamentu nominovala vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse. 

Pekarová Adamová a Rakušan: Lepší by byl ombudsman bez politické minulosti

K případné nominaci Valachové se už vyjádřila také část opozice. Podle přesedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by úřady, jako je veřejný ochránce práv, měly zástavat osobnosti, které nejsou spojeny s politikou, což Valachová, coby bývalá ministryně školství, je.

„Byť nezpochybňuji erudici paní Valachové, mělo by jít opravdu o člověka, který je na vládě nezávislý, abychom se nedočkali toho, že podněty budou vyhovovat určitému směřování, jež vláda zastává,“ obává se Pekarová Adamová. Dva stávající kandidáti – Schorm a Matys – podle ní podmínku nezávislosti splňují, nicméně o konkrétním jménu bude TOP 09 ještě jednat.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan by podle svých slov upřednostnil Víta Alexandera Schorma, nicméně senátorský klub vyzve, aby dál hledaly kandidáta, který by byl přijatelný i pro další opoziční strany.

Z prvního kola nástupce Anny Šabatové pravděpodobně nevzejde. Podle Hamáčka totiž žádná z vládních stran nebude hlasovat pro kandidáta Senátu. Možnost podpory Valachové nicméně Rakušan nezavrhl, přestože prý souhlasí se svou kolegyní z TOP 09, že ombudsman bez politické minulosti by byl žádoucí.

„Na druhou stranu, kdybychom dali na misku vah jména Válková a Valachová, tak Valachová jednoznačně vítězí, protože to je člověk bez zatížení, asi tam nejsou žádné morální škraloupy z minulosti, které by ji diskvalifikovaly,“ prohlásil Rakušan v OVM.

Ombudsmanka Šabatová: Politické pletichy jsou nedůstojné, je z koho vybírat

Podle současné ombudsmanky Anny Šabatové měl prezident navrhnout dva kandidáty, protože mu to zákon o veřejném ochránci práv ukládá jako oprávnění i jako povinnost. Když odstoupením Válkové ve výběru nezůstal nikdo, měla by podle ní sněmovna nového veřejného ochránce práv vybrat z kandidátů navržených Senátem. Oba dva zbývající uchazeči jsou podle ní kvalitní.

„Považuji za hrozné, že se domlouvají na tom, že nikoho nezvolí. (…) Vadí mi pletichy. Volbě ombudsmana odnímá určitou důstojnost, že se stává předmětem nějakého vyjednávání,“ kritizovala v České televizi Hamáčkova slova, jimiž výběr mezi současnými kandidáty předem označil za neúspěšný.

Politický analytik Jelínek s jejím pohledem souhlasí. Valachová by podle jeho názoru byla dobrou kandidátku na ochránkyni veřejných práv, ale okolnosti její nominace jsou zarážející. 

„Přijde mi absurdní argument, že když nějaké kandidáty, byť sebekvalitnější, navrhne senát, budou neprůchodní pro vládní většinu v Poslanecké sněmovně. Jakkoli si myslím, že paní Valachová by byla kvalitní kandidátkou na ombudsmanku, tak od této funkce se mnohem více očekává nadstranickost, nezávislost a tato kritéria mnohem více splňují už kandidáti, o nichž se bude hlasovat dříve, než se případně objeví formálně nominace paní Valachové,“ shrnuje Jelínek.