Ve Strakonicích a dalších devíti obcích lidé volili zastupitele

Na deseti místech v Česku se v sobotu konaly komunální volby. Nejvyšší počet voličů mají Strakonice na jihu Čech, kde šlo o opakované volby. Tamní výsledek voleb do zastupitelstva z října 2018 totiž zrušil Ústavní soud. V devíti dalších obcích jde o volby nové.

Loni v říjnu vyhrálo ve Strakonicích vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost, získalo 51,1 procenta hlasů, tedy 16 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský (Změna pro Strakonice) ale podal stížnost, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i sloupech lamp byla Strakonická Veřejnost zvýhodněna.

Ústavní soud nakonec rozhodl, že se volby zopakují. O platnosti voleb rozhodovaly soudy devět měsíců. Nyní kandiduje deset stran a hnutí.

  • Ve Strakonicích s 24 tisíc obyvateli nyní kandiduje deset stran a hnutí – Strakonická Veřejnost, ANO, trojkoalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, dále Volba pro město, KSČM, Jihočeši 2012, SPD, Trikolóra, Změna pro Strakonice a Národní obroda. Loni šlo do voleb 14 stran a hnutí.
  • Zdroj: ČTK

V předvolební kampani zaznamenaly strany a hnutí útoky jen na Facebooku. Kampaň ve městě byla podle politiků slušná. Řekli to minulý týden ČTK.

Volí se i jinde

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyhlásil na 14. prosince nové volby do zastupitelstev obcí Adamov (okres Kutná Hora), Bukovice (Brno-venkov), Huzová (Olomouc), Chuderov (Ústí nad Labem), Korolupy (Znojmo), Lesní Hluboké (Brno-venkov), Nebanice (Cheb), Nučice (Praha-západ) a Zelená Hora (Vyškov).