V hlavní roli Twitter. Komunikace přes sociální sítě plnila při pátrání po ostravském střelci důležitou roli

Ondřej Moravčík o komunikaci policie s médii (zdroj: ČT24)

Při pátrání po útočníkovi z ostravské fakultní nemocnice policie aktivně komunikovala s médii a veřejností skrze sociální sítě. Nejdůležitějším kanálem byl pro policisty zejména Twitter, díky kterému se jim dařilo oslovovat především novináře. Samotná média přitom mohou policistům při pátrání pomáhat, ale také situaci komplikovat.

V úterý ráno dvaačtyřicetiletý muž v ostravské fakultní nemocnici zastřelil šest lidí a další tři zranil. Než před dopadením policií spáchal sebevraždu, byl útočník asi tři hodiny na útěku. V té době hrála jednu z klíčových rolí ta část policejního sboru, která má na starosti komunikaci a vnější vztahy. 

O vkládání policejních informací na sociální sítě v úterý dopoledne pečovali dva lidé, uvedl Ondřej Moravčík z odboru komunikace a vnějších vztahů policejního prezidia.

„Hlavní kontaktní osobou byla zástupkyně našeho odboru – paní plukovnice Rendlová – která byla přímo na místě, přímo ve štábu, kde se řešily nejaktuálnější a nejčerstvější informace,“ přiblížil Moravčík s tím, že podpůrný tým – jehož byl sám součástí – na sociálních sítích sledoval odezvy a reakce.  

Hlavní komunikační kanál? Twitter

„Vnímali jsme, jak veřejnost na tu komunikaci nahlíží, jaké jsou otázky, které řeší. A na to jsme reagovali – ať cestou Twitteru, případně Facebooku či Instagramu,“ upřesnil a zdůraznil důležitost koordinace. 

Nejdůležitější sociální sítí byl pro policii v úterý Twitter. Podle Moravčíka je stručný a aktuální. „My jako policie ho vnímáme jako hlavní informační kanál, přes který se nám daří aktivizovat především mediální komunitu,“ poznamenal Moravčík. 

„Je to nejefektivnější forma přenosu krátkodobé, stručné, rychlé informace,“ domnívá se Moravčík. „Včera (v úterý) jsme si to bohužel na té tragické události vyzkoušeli na sto procent,“ dodal.

Média jako pomoc i komplikace

Média při pátrání po nebezpečných pachatelích mohou policii pomáhat, ale také škodit. „Ve chvíli, kdy jiná média fungují a podávají relevantní informace, které jsou ozdrojované… a nedělají to bulvárním způsobem, tak tam přínos veřejnosti je,“ domnívá se Moravčík. 

Podle něj dokonce sama policie média sleduje. „I ve včerejší vypjaté chvíli jsme zaregistrovali některá zjištění, která nám pomohla při hledání pachatele, a zároveň i při komunikaci s veřejností,“ poznamenal Moravčík.

„Bohužel jsme zaregistrovali i opačný trend, kdy se především přes sociální sítě šířily snímky a informace, u kterých jsme to nechtěli,“ řekl s tím, že to vyšetřování spíše komplikovalo. „Hlavně byly naprosto bezohledné směrem k pozůstalým obětí,“ dodal Moravčík.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.