Téma Střelba v ostravské nemocnici

Střelba v ostravské nemocnici

„Slyším druhý výstřel, padl ten příjemný mladý muž,“ říká v dokumentu ČT přeživší střelby v ostravské nemocnici
Do Vánoc zbývaly dva týdny, pro zaměstnance ostravské fakultní nemocnice (FNO) to byla běžná ranní směna. Vše se změnilo krátce po 7:15, kdy v čekárně traumatologické ambulance začal střílet muž, nelegálně drženou pistolí mířil na hlavy či hrudníky pacientů. Šest osob zemřelo na místě, sedmou obětí byla žena, která zraněním podlehla po dvou dnech. Co lidé prožívali, jak složité bylo střelce vypátrat a co tento teror udělal s psychikou, ukazuje nový dokument redaktorky Terezy Krumpholzové Rok poté. Česká televize ho uvedla 10. prosince 2020 v pořadu 90' ČT24.
O půlnoci končí první sbírka na pomoc po tragédii v Ostravě. Peníze dostane ovdovělý celník
Do středeční půlnoci může veřejnost finančně podpořit zaměstnance celní správy, který při útoku v nemocnici v Ostravě přišel o manželku a matku svých dětí. Výtěžek sbírky mu Spolek celníků ČR pošle zítra na účet. Aktuálně je na kontě přes 625 tisíc korun.
Sbírky po střelbě v Ostravě vybraly už 6,5 milionu. První pomůže ovdovělému celníkovi
Přes šest a půl milionu korun už přispěli dárci na sbírky pro oběti střelby v ostravské fakultní nemocnici. Peníze na sbírkových účtech, které spustilo pět organizací, přibývají i po devíti dnech od tragédie. Jako první ukončí sbírku 15. ledna Spolek celníků České republiky. Obnos předají rodině zaměstnance, kterému při útoku zahynula manželka a matka jeho synů.
Sirény připomněly tragickou střelbu v ostravské nemocnici. Lidé mohou přispívat v několika sbírkách
V Česku se v poledne rozezněly sirény k uctění památky obětí střelby ve Fakultní nemocnici Ostrava. Útočník před týdnem zastřelil v čekárně na poliklinice šest lidí, sedmou obětí se stala žena, která po dvou dnech podlehla těžkým zraněním. Sirény zněly dvě minuty a dvacet vteřin. Veřejnost může pomoci pozůstalým hned v několika sbírkách.
Rodinám obětí ostravské střelby lidé poslali už 2,6 milionu korun. Sbírku vyhlásila i Vězeňská služba
Vězeňská služba, pro kterou pracovaly dvě oběti dvaačtyřicetiletého střelce v ostravské nemocnici, se připojila k dalším institucím a vyhlásila veřejnou sbírku na podporu rodin obětí. Jako první zahájila sbírku Fakultní nemocnice Ostrava, poté i Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a porubská Základní škola Ivana Sekaniny. Lidé už zaslali na konta více než dva a půl milionu korun.
Poslední zraněný po střelbě v Ostravě už je doma
I druhého muže zraněného po úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava propustili lékaři do domácí péče. Dvaačtyřicetiletý střelec zabil sedm lidí. Poslední oběť – žena, která byla od útoku v kritickém stavu – podlehla svým zraněním ve čtvrtek. Jeden ze zraněných mužů byl do domácího léčení propuštěn ve čtvrtek.
Střelba v Ostravě
Ostravská traumatologie se vrátila k běžnému provozu. Lidé už darovali přes 300 tisíc korun
Fakultní nemocnice Ostrava otevřela ordinaci i čekárnu traumatologické ambulance, v níž v úterý dvaačtyřicetiletý muž zavraždil sedm lidí. Zastupitelé Moravskoslezského kraje jednomyslně schválili návrh na přidělení finanční pomoci obětem střelby. Pozůstalí po obětech dostanou od kraje 100 tisíc korun, zranění pak polovinu.
Útok v Ostravě má sedmou oběť, těžce zraněná žena zemřela
Žena zraněná při úterní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava ve čtvrtek zemřela. Počet obětí dvaačtyřicetiletého střelce tak vzrostl na sedm. Další dva zranění muži jsou mimo ohrožení života, jeden byl již z nemocnice propuštěn do domácí péče.
Interview ČT24
Média by se neměla příliš pídit po motivech masové vraždy, varoval Drbohlav. Může to inspirovat
Při masových vraždách by měla média velmi pečlivě přistupovat k tomu, jakým způsobem o dění informují. Po útoku v Ostravě, kde zahynulo šest lidí, to zdůraznil etoped a behaviorální patolog Andrej Drbohlav. Zpravodajství totiž může inspirovat další potenciální vrahy k podobným činům. Rizikové jsou hlavně první dva týdny po útoku. Andrej Drbohlav byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedla Zuzana Tvarůžková.
V čekárně se potkali náhodou. Jeden z příslušníků Vězeňské služby chránil dceru vlastním tělem
O dva současné a jednoho bývalého příslušníka přišla Vězeňská služba při úterním útoku v ostravské fakultní nemocnici. Jeden z nich zemřel, protože vlastním tělem chránil svou dceru. „Je to shoda nešťastných okolností. Byli v nepravý čas na nepravém místě,“ řekl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.
Památku obětí střelby v ostravské nemocnici uctila mše. Zraněná žena dál bojuje o život
Chod ostravské nemocnice se během středy pozvolna vracel do normálu. Památku šesti obětí, které v úterý ráno na místní poliklinice zastřelil osamělý útočník, uctila mše i pietní svíčky. Dva zranění jsou mimo ohrožení života, třetí ale zůstává v kritickém stavu, který se během dne ještě zhoršil.
Policie se omluvila muži, kterého podezřívala ze střelby. „Je to běžná taktika,“ hájí práci Kužel
Špičky policie se omluvily muži, jehož fotografii kriminalisté zveřejnili při pátrání po pachateli úterní střelby na ostravské poliklinice. Podle ředitele moravskoslezských policistů Tomáše Kužela šlo – s ohledem na vypjatou situaci – o běžnou taktiku. Muž omluvu přijal.
Ostrava schválila pomoc pro pozůstalé po obětech úterní střelby. Vězeňská služba vyhlásí sbírku
Ostravští zastupitelé schválili stotisícové odškodné pro pozůstalé šestice lidí, která zemřela během úterní střelby v místní fakultní nemocnici. Osoby, které útok přežily a utrpěly zranění, dostanou poloviční částku. Dva mrtví patřili do sboru Vězeňské služby a třetí byl jejím zaměstnancem v minulosti, podporu proto avizoval i šéf služby Petr Dohnal – v pondělí vyhlásí veřejnou sbírku.
V hlavní roli Twitter. Komunikace přes sociální sítě plnila při pátrání po ostravském střelci důležitou roli
Při pátrání po útočníkovi z ostravské fakultní nemocnice policie aktivně komunikovala s médii a veřejností skrze sociální sítě. Nejdůležitějším kanálem byl pro policisty zejména Twitter, díky kterému se jim dařilo oslovovat především novináře. Samotná média přitom mohou policistům při pátrání pomáhat, ale také situaci komplikovat.
Letištní bezpečnost je v nemocnicích nereálná, zní od ředitelů, ministra i expertů
Nemocnice jsou otevřená zařízení a zkontrolovat po vzoru letišť každého, kdo do nich vstupuje, je nereálné, protože by to výrazně zbrzdilo jejich provoz. Shodují se na tom ředitelé českých nemocnic i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Reagují tak na případ vražedné střelby, ke kterému došlo v úterý ráno ve Fakultní nemocnici Ostrava.
V Ostravě útočil dvaačtyřicetiletý muž. Po střelbě spáchal sebevraždu
V ostravské nemocnici se v úterý ráno odehrála střelba, při níž zemřelo šest lidí a další tři byli zraněni. Útočil dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad V. z Opavska. Podle svého zaměstnavatele Aleše Zyguly muž uplynulý měsíc nechodil do práce. „Posledních čtrnáct dní byl oficiálně na nemocenské,“ řekl Zygula.
Po střelbě v Ostravě je šest mrtvých, život si vzal i útočník. Jedna zraněná zápasí o život
Dvaačtyřicetiletý útočník v úterý ráno zastřelil v čekárně ostravské fakultní nemocnice šest lidí a tři další zranil. Když policie na Opavsku vypátrala vozidlo, ve kterém prchal, spáchal sebevraždu. Podle ředitele ostravské nemocnice šlo o tichého střelce, který střílel bez varování. Motiv je neznámý. Česko památku obětí uctí 17. prosince.
Otec chránící svou dceru, vězeňský dozorce. Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí
Dvaačtyřicetiletý  Ctirad V. v úterý střílel nelegálně drženou zbraní po pacientech traumatologické ambulace ostravské fakultní nemocnice. Zavraždil šest lidí a další tři zranil. Mezi mrtvými je například vězeňský dozorce, který vlastním tělem chránil před střelbou svou nezletilou dceru, nebo bývalý člen justiční stráže.
ČASOVÁ OSA: 7:19 první oznámení o střelbě, za tři minuty dorazili policisté
Dvaačtyřicetiletý stavební technik z Opavska Ctirad V. začal střílet v úterý krátce po sedmé hodině ráno v čekárně traumatologické ambulance ostravské fakultní nemocnice. Postřelil celkem devět lidí, šest z nich zemřelo, další dva jsou těžce zranění, jeden utrpěl lehká zranění. ČT24.cz přináší časovou osu tragédie i pátrání po pachateli.
Premiér Babiš zrušil zahraniční cestu, prezident Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým
Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým po obětech úterní střelby v ostravské nemocnici. Poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Na sociální síti vyjadřují soustrast i další politici z vládních stran i opozice. Kondolence přicházejí i ze zahraničí. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli neštěstí zrušil plánovanou cestu do Estonska a přiletěl do Ostravy.
Lidé musí být obezřetní, útoky jsou podobné, říká Kafka, který dozoroval případ střelce v Uherském Brodě
K podobnému útoku, který se stal v úterý ráno v ostravské nemocnici, došlo v roce 2015 v Uherském Brodě. V restauraci Družba tehdy třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a zbraň nakonec také obrátil proti sobě. Případ dozoroval tehdejší státní zástupce Roman Kafka. O podobnostech obou případů a o tom, zda jim šlo zabránit, s ním vedl rozhovor redaktor České televize Josef Kvasnička.
Musí se zabránit vzniku traumat, říká psycholog o pomoci lidem postiženým střelbou v Ostravě
Jak mohou psychologové a trauma týmy pomoci lidem, kteří zažili útok, jako byl ten, který se odehrál v ostravské nemocnici? „Musí zabránit tomu, aby u nich vzniklo dlouhodobější trauma,“ uvedl ve vysílání ČT24 psycholog Jiří Šípek z Univerzity Karlovy v Praze.
Královské Vinohrady, Olomouc. Případy střelby v českých nemocnicích nejsou příliš časté
Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v Česku spíše ojedinělé. V souvislosti s úterní střelbou v ostravské nemocnici přinášíme přehled nedávných kauz.