Památku obětí střelby v ostravské nemocnici uctila mše. Zraněná žena dál bojuje o život

Chod ostravské nemocnice se během středy pozvolna vracel do normálu. Památku šesti obětí, které v úterý ráno na místní poliklinice zastřelil osamělý útočník, uctila mše i pietní svíčky. Dva zranění jsou mimo ohrožení života, třetí ale zůstává v kritickém stavu, který se během dne ještě zhoršil.

útoku na poliklinice v Ostravě-Porubě došlo v úterý krátce po sedmé ráno. Dvaačtyřicetiletý muž ozbrojený nelegálně drženou zbraní bez varování pálil do pacientů v místní čekárně, šest lidí zastřelil a po útěku před policií si sám vzal život. Jeho motiv zůstává nejasný.

Na poliklinice i místě sebevraždy policie po ohledávání už ukončila svou činnost. Jak ve vysílání ČT24 uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel, bylo potřeba detailně rekonstruovat průběh střelby včetně balistiky a odebírat také vzorky DNA.

Žena v ohrožení života

Policisté už podle Kužela taky identifikovali všech šest obětí střelby a ve spolupráci s nemocnicí vyrozuměli jejich rodiny. Krátce před šestnáctou hodinou se ve vestibulu nemocnice sešly desítky lidí na zádušní mši. Původně se měla uskutečnit v nemocniční kapli, s ohledem na zájem věřících vedení nemocnice mši přesunulo do výrazně většího atria.

„Když jsme před časem plánovali tuto tradiční adventní bohoslužbu, nevěděli jsme, do jakých rozměrů naroste. Že z ní bude zádušní mše svatá za všechny oběti tragického útoku,“ uvedl pomocný biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David a v úvodním slově připomněl i tři zraněné.

Dva z nich jsou již mimo ohrožení života, v kritickém stavu ale zůstává vážně zraněná žena, kterou útočník střelil do hlavy a operaci se podrobila hned po tragédii. „Stav kriticky zraněné pacientky se bohužel ještě zhoršil,“ oznámila mluvčí nemocnice Petra Petlachová a dodala, že více se zařízení nebude k ženinu zdravotnímu stavu vyjadřovat.

Podpora psychologů

Provoz polikliniky, kde k útoku došlo, se během dne postupně vracel do standardu. Uzavřeno zůstávalo jen třetí patro, kde se střílelo, plný chod traumatologické ambulance by mohl začít ve čtvrtek.

Lékařky a sestřičky, které byly při úterní střelbě na místě, měly ze zaměstnání volno a jsou v kontaktu s nemocničními psychology a internisty. Záležet bude na jejich stavu, kdy se vrátí do práce, řekl Radiožurnálu ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant. 

Události: Ostravská nemocnice se vzpamatovává z útoku (zdroj: ČT24)

Jen v úterý poskytli zdravotníci psychickou pomoc asi dvěma stovkám lidí – zaměstnancům nemocnice i svědkům. U druhých zmíněných se podle náměstkyně ředitele Andrey Polanské projevuje akutní stresová situace. „Potřebují mít zázemí, základní potřeby, zanalyzovat tu situaci, popovídat si o tom, zpracovat to a svým způsobem uzavřít. Není to jednoduché,“ řekla Polanská.

Nemocnice v úterý ve 13:00 zřídila i krizovou linku. Podle Polanské se totiž přes veškeré úsilí intervenčního týmu a všech složek záchranářů mohlo stát, že se někomu z lidí přítomných události pomoci nedostalo, protože třeba z nemocnice odešel. „Ve středu už jsou na linku spíše dotazy na darování krve a číslo konta, kde by lidé mohli poskytnout i finanční podporu,“ řekla náměstkyně.

Početní dárci

Právě dárcovství krve se pak týká ta pozitivní zpráva, která z Poruby zní. Nemocnice záhy po útoku vyzývala veřejnost k darování, nedostávalo se nuly negativní. Den nato dorazilo více než sedmdesát pravidelných dárců a jen dopoledne také čtyřicet prvodárců.

„Nad darováním krve jsem přemýšlel už delší dobu a včerejší incident byl impuls, který mě k tomu navedl,“ sdělil dárce Dominik Schwarz, který má navíc kýženou krevní skupinu. „Mám z toho nádherný pocit,“ reagovala na pomoc veřejnosti Naděžda Kaluždová z krevního centra. „Tolik nulek minus pohromadě jsem snad nezažila.“