Po střelbě v Ostravě je šest mrtvých, život si vzal i útočník. Jedna zraněná zápasí o život

Dvaačtyřicetiletý útočník v úterý ráno zastřelil v čekárně ostravské fakultní nemocnice šest lidí a tři další zranil. Když policie na Opavsku vypátrala vozidlo, ve kterém prchal, spáchal sebevraždu. Podle ředitele ostravské nemocnice šlo o tichého střelce, který střílel bez varování. Motiv je neznámý. Česko památku obětí uctí 17. prosince.

On-line přenos

Střelba v ostravské nemocnici

  • 22:05

    Vážení diváci, děkujeme za pozornost. On-line přenos ke střelbě v ostravské nemocnici pro tuto chvíli končí. Případu se zpravodajství ČT24 nadále věnuje.

  • 22:03

    "Nedovedu si představit, že by v nemocnicích byly u vstupů rámy a rentgeny. Při takovém obrovském provozu, jaký se odehrává ve všech nemocnicích, kterých je velké množství, si nemyslím, že bychom mohli zamezit tomu, aby někdo vnesl zbraň do areálu. Nemocnice má řadu vchodů... Prohlídky všech, kteří do nemocnice přichází, nejsou možné. Ale musíme udělat maximum, abychom personál nemocnice na tyto ojedinělé situace připravili," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • 22:00

    Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha udělala nemocnice vše správně. "V roce 2018 jsme schválili ochranu měkkých cílů, i nemocnice v Ostravě čerpala peníze na školení personálu," uvedl.

Ředitel fakultní nemocnice Jiří Havrlant uvedl, že přímo při útoku v čekárně traumatologické ambulance zemřelo pět lidí. „Další, šestý člověk umřel při zákroku na operačním sále,“ upřesnil. Další dva lidé byli vážně zraněni, devátého člověka bylo třeba hospitalizovat s lehčími zraněními; střela ho škrábla.

Všechny oběti přišly do nemocnice jako pacienti a jde jen o dospělé. Policie později upřesnila, že mrtví jsou čtyři muži a dvě ženy. Ve dvou případech jde o příslušníky Vězeňské služby. Dva zranění jsou mimo ohrožení života, třetí – postřelená žena – je ve velmi vážném stavu. „Budou rozhodovat následující hodiny. Nikdo nedokáže říci, jestli přežije,“ informoval pozdě večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Policie popsala, že muž (pacient nemocnice, jen jiného oddělení) do čekárny přišel a začal střílet. Útok trval jen krátce a podle ředitele Havrlanta šlo o takzvaného tichého střelce, střílel bez varování. „Naštěstí tam nebylo tolik lidí, údajně ten člověk střílel zblízka, mířil na krk a na hlavu,“ doplnil premiér Andrej Babiš (ANO).

„Předpokládám, že je to individuální čin člověka, který má nějakou motivaci. Jestli má nějaký psychický problém, nebo šlo o nějakou mstu, (to) nevíme, musíme to vyšetřit, takže nechme policii pracovat,“ dodal.

Vražednou zbraň s ráží devět milimetrů držel útočník ilegálně a jedna ze svědkyň řekla ČT, že zřejmě nechtěl ve střelbě ustat, ale vyprázdnil zásobník. V té chvíli začali lidé z čekárny utíkat. A podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužele také první telefonáty na policii přišly od svědků: „Byli to lidé, kteří byli přítomni na patře a střelbu buď slyšeli, nebo přímo viděli.“

Motiv neznámý

K útoku došlo po sedmé ranní, tísňová linka se o něm dozvěděla v 7:19 a před půl osmou už v nemocnici zasahovali policisté. Útočník ale stačil utéct. V Ostravě zasahovaly všechny krajské policejní složky a také Útvar rychlého nasazení. S pátráním po vozidle, ve kterém vrah ujel, pomáhal vrtulník.

Po půl jedenácté policie oznámila, že se muž střelil do hlavy poté, co kriminalisté našli jeho auto. Život si vzal nedaleko loděnice v Děhylově severozápadně od Ostravy.

„Vedle vozidla bylo lokalizováno tělo osoby. Na místo byla vyslána policie a záchranná služba,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle kterého muž po výstřelu ještě žil. „Po asi půlhodinové resuscitaci zraněním podlehl. Takže pachatel tohoto hrůzného činu je po smrti.“

Premiér Andrej Babiš řekl, že podle informací, které od policie dostal, pomohla policii pachatelova matka. „Přišel domů a oznámil, že zastřelil lidi a že se jde zastřelit,“ přiblížil. Muž měl podle policie z minula již trestní záznamy, případy „násilné nebo majetkové trestné činnosti“. Motiv útoku není znám.

Mapa pohybu střelce
Zdroj: ČT24

Uctění obětí: Ostrava večer zhasne, příští úterý se v celé ČR rozezní sirény

Hlubokou soustrast pozůstalým po obětech střelby v ostravské nemocnici vyjádřil prezident Miloš Zeman. Poděkoval všem, kteří pomáhají. Podobně se vyjádřili vrcholní politici vládních i opozičních stran. Kondoloval také slovenský premiér Peter Pellegrini.

Oběti střelby uctí Ostrava v úterý večer, kdy zhasnou dominanty města – radniční věž, most Miloše Sýkory nebo vítkovická Bolt Tower – i vánoční osvětlení. Radnice vyvěsí černou vlajku. Primátor Tomáš Macura (ANO) požádal premiéra o vyhlášení státního smutku.

Celé Česko si podle ministerského předsedy připomene oběti střelby příští úterý, tedy 17. prosince, o státní smutek ale formálně nepůjde. „Celostátní symbolické ocenění památky bude formou rozeznění sirén po dobu dvou minut a 20 sekund. Bude to 17. prosince od dvanácti hodin,“ řekl s tím, že jde o totožnou pietu, jakou republika držela za oběti střelby v Uherském Brodě v roce 2015. 

Při pátrání byla uzavřená nemocnice, univerzita i radnice

Policie po útoku nemocnici uzavřela, byl aktivován krizový plán. Až po půl desáté začala policie pouštět zaměstnance ven. Uzavřít bylo třeba také sousední areál Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Její mluvčí Petra Halíková informovala, že škola na celý den zrušila výuku. 

Městská část podle starostky Poruby Lucie Baránkové Vilamové (ANO) vydala v době pátrání po útočníkovi pokyn, aby školky, školy a domy s pečovatelskou službou přijaly bezpečnostní opatření a nikdo z nich nevycházel. „Uzavřeli jsme také úřad do doby, než dostaneme informaci, že nehrozí bezprostřední nebezpečí,“ uvedla. Radnice také po útoku zrušila plánovaný vánoční jarmark.

Policie zprvu vyhlásila pátrání po jiném muži. „Záznamy, které jsme měli k dispozici v prvopočátku, a výpovědi svědků identifikovaly pachatele, kterého jsme následně zadrželi. Když jsme lustrovali možné podezřelé, tak jsme zjistili, že to není on,“ připustil krajský ředitel. Ministr Hamáček později tlumočil omluvu policistů za mylné označení podezřelého.

Odpoledne byl areál fakultní nemocnice již otevřený, vyjma místa činu. „Výjimkou jsou pouze objednaní pacienti na dialýzu. Těmto pacientům je zajištěn vstup do budovy polikliniky pro provedení léčby,“ uvedla nemocnice.

Policie bude na poliklinice zasahovat do noci. Vedení nemocnice očekává, že se plně podaří obnovit provoz v průběhu středy. Kvůli útoku zřídila FN Ostrava informační linku 800 888 400.

Policie zintenzivnila ochranu měkkých cílů

Po útoku v ostravské nemocnici oznámila policie, že zesiluje ochranu takzvaných měkkých cílů (už tak posílenou kvůli adventu). Jde například o hlídky v okolí nemocnic, policisté se více zaměří také na ochranu škol či obchodních center.

Za měkké cíle jsou označována také veřejně přístupná místa, na nichž by mohlo být najednou hodně lidí a která nejsou trvale chráněna. Jde například o nádraží, trhy či veřejná shromáždění.

Kvůli útoku v Ostravě jednal i krizový štáb ministerstva zdravotnictví. Konstatoval, že zdravotní péče je v Ostravě zajištěna. „Byli jsme ve spojení s hejtmanem, byli jsme ve spojení i s ředitelem fakultní nemocnice v Ostravě. Můžeme říci, že zdravotní péče v kraji i městě je zajištěna, není omezeno poskytování zdravotní péče ve fakultní nemocnici,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

Upozornil, že ostravská fakultní nemocnice letos „připravovala audity z hlediska ochrany měkkých cílů, měla proškolené zaměstnance, měla analyzovanou a zmapovanou situaci ohledně únikových cest“. Ministerstvo podle Vrubela nemocnicím přispívá na plány pro podobné případy a dotace na jejich přípravu by mohlo nabídnout i menším zařízením.

Včasný zásah policistů podle Hamáčka dokládá, že se bezpečnostní složky poučily z události v Uherském Brodě, kde osamělý útočník zastřelil osm lidí. Pro podobné události má napříč republikou připraveno přes dvě stovky prvosledových hlídek vybavených balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. Zabránit útoku osamělého střelce ale podle něj zcela možné není.