V Ostravě útočil dvaačtyřicetiletý muž. Po střelbě spáchal sebevraždu

Události: V Ostravě střílel dvaačtyřicetiletý Ctirad V. (zdroj: ČT24)

V ostravské nemocnici se v úterý ráno odehrála střelba, při níž zemřelo šest lidí a další tři byli zraněni. Útočil dvaačtyřicetiletý stavební technik Ctirad V. z Opavska. Podle svého zaměstnavatele Aleše Zyguly muž uplynulý měsíc nechodil do práce. „Posledních čtrnáct dní byl oficiálně na nemocenské,“ řekl Zygula.

Podle Zyguly se střelcovo chování v poslední době trochu změnilo. Tvrdil prý, že se cítí velmi nemocen, ale nikdo jej nechce léčit, upřesnil zaměstnavatel s tím, že muž navštěvoval mnoho vyšetření. Byl prý přesvědčený, že má rakovinu. 

„Mám informaci, že byl v nemocnici léčen, ale ještě se zjišťuje, jestli kvůli jeho zdravotnímu stavu došlo k nějaké reakci,“řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že se muž údajně léčil na jiném oddělení, než ve kterém došlo ke střelbě – muž útočil na traumatologické ambulaci na nemocniční poliklinice.

Ředitel ostravské nemocnice Jiří Havrlant pozdě večer dodal, že útočníka jeho instituce jednorázově ošetřovala na pobídku jiného zdravotnického zařízení a poskytovala konsiliární konzultaci ke stanovení diagnózy. „Že se událost stala na traumatologické ambulanci, nebylo nijak spojeno se zdravotním stavem (útočníka),“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Premiér také uvedl, že s policisty při pátrací akci spolupracovala matka střelce, kterou útočník po činu kontaktoval. Pachatel podle něj po činu přišel domů s tím, že zastřelil několik lidí a jde se zastřelit. 

Premiér Babiš ocenil práci policie v případu střelby v ostravské fakultní nemocnici (zdroj: ČT24)

Soused: „Normální, bezproblémový kluk“

Ctirad V. vyrostl s rodiči a starším bratrem v Jilešovicích v Háji ve Slezsku. Podle sousedů začal pracovat až ve třiceti letech – v ostravském dopravním podniku dělal rok revizora. O místo ale přišel kvůli konfliktu se strážníky. 

„Takový normální, bezproblémový kluk,“ popsal střelce jeden ze sousedů. Podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela měl ale muž tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestnou činnost. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil policejní šéf. 

Kužel také přiblížil, že střelec neměl legálně drženou zbraň. Použil pistoli CZ 75. Ta je jednou z nejrozšířenějších svého druhu na světě. Jde o samonabíjecí pistoli z České zbrojovky v Uherském Brodě. Základní verze CZ 75B s ocelovým rámem váží zhruba kilogram a její zásobník pojme 16 nábojů ráže devět milimetrů. Komplice podle policistů útočník neměl. 

Kriminalisté budou nyní především zjišťovat samotný motiv pachatele. Policie musí prověřit, zda čin souvisí právě se zdravotním stavem útočníka. 

Vyšetřovatelé také zjišťují, proč muž útočil právě na traumatologii. Ta je až ve třetím poschodí ze čtyřpatrové budovy. Budou se také zabývat i skutečností, že všechny oběti jsou pacienti.  

„Mnoho lidí si myslí, že vyšetřování končí tím, že pachatel zemřel. Naopak. Budeme pracovat na několika verzích motivu, co jej vedlo k tomu, že spáchal tento čin,“ slíbil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. „Je to pro nás velmi důležité i z hlediska prevence.“

Takzvaný tichý střelec

Policie Ctirada V. vypátrala během dopoledne. „Dopadli jsme pachatele střelby. Dvaačtyřicetiletý muž se před zásahem policie střelil do hlavy, je mrtev. Děkujeme veřejnosti za součinnost a pomoc při pátraní,“ informovali policisté na Twitteru. 

„Po půlhodinové resuscitaci svým zraněním podlehl, takže pachatel zrůdného činu je po smrti,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na brífinku v Ostravě.   

„Pachatel opustil nemocnici v době příjezdu policie,“ uvedl ředitel Kužel. Posléze jej dopadli v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od zdravotnického zařízení. 

Akce se účastnilo několik stovek policistů. Střelce se jim podařilo identifikovat díky kamerovému systému nemocnice a jeho vozidlo poté vypátrali pomocí vrtulníku.

Podle ředitele ostravské nemocnice Jiřího Havrlanta šlo o takzvaného tichého střelce, střílel bez varování, z velké blízkosti a pouhých několik vteřin. Oběti vůbec neměly šanci se účinně bránit. Jedna ze svědkyň řekla ČT, že útočník zřejmě nechtěl ve střelbě ustat, ale vyprázdnil zásobník. V té chvíli začali lidé z čekárny utíkat. 

Jiný muž v červené bundě jako svědek

Policie původně označovala jako „pravděpodobného podezřelého“ mladého muže v červené bundě, později jej označila za „důležitého svědka“. Zveřejnila jeho podobiznu, ráno žádala veřejnost o pomoc.