Premiér Babiš zrušil zahraniční cestu, prezident Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým

Prezident Miloš Zeman vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým po obětech úterní střelby v ostravské nemocnici. Poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Na sociální síti vyjadřují soustrast i další politici z vládních stran i opozice. Kondolence přicházejí i ze zahraničí. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli neštěstí zrušil plánovanou cestu do Estonska a přiletěl do Ostravy.

„Pan prezident vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. ,Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,‘ uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování,“ uvedl Ovčáček. Později dodal, že prezident je kvůli případu v kontaktu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli střelbě zrušil svou dvoudenní cestu do Estonska, na kterou měl vyrazit v úterý odpoledne. Předseda vlády místo toho zamířil do Ostravy vyjádřit solidaritu s pozůstalými. Před odletem mimo jiné ocenil práci policie a to, jak fungoval krizový štáb. „Chci jet na místo a zjistit další podrobnosti,“ uvedl premiér.

V Ostravě pak Babiš oznámil, že na uctění památky neštěstí se v úterý 17. prosince rozezní sirény. Spustí se podle něj v poledne a budou houkat dvě minuty dvacet vteřin.

Premiér Babiš ocenil práci policie v případu střelby v ostravské fakultní nemocnici (zdroj: ČT24)

Hamáček vyzdvihl po tragédii postup policie. „Plán ochrany měkkých cílů zafungoval velmi dobře. Takovému činu osamělého střelce se dá zabránit velmi špatně, pomohly by snad jen bezpečnostní rámy, ale ty mají, pokud vím, jen v Americe. Policie tady byla do tří minut, po třech hodinách pachatele zneškodnila, rychlejší už to být nemohlo,“ prohlásil ministr vnitra, který v Ostravě vyjádřil pozůstalým upřímnou soustrast. 

„Byl to útok osamělého střelce, to je asi to nejhorší, co musí policie řešit. Protože on si útok promyslel, připravil, stačily mu desítky vteřin, lidi popravoval zblízka a stihl utéct. Byla to de facto poprava. Ale pátrání probíhalo perfektně, dostat pachatele za tři hodiny je velký úspěch,“ řekl Hamáček.

Také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ocenil zásah policistů a záchranářů. „Bohužel jsem čekal, kdy se něco takového stane, ne v tomto kraji, ale někde ano. Ta globální situace tomu nahrává,“ řekl.

Spolupráci policie a záchránářů pochválil i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). „Celý integrovaný záchranný systém funguje v Ostravě exemplárně dobře,“ uvedl.

Město chce podle něj nyní pietně uctít oběti střelby. „Zhasínáme světelné dominanty města i vánoční osvětlení, omezujeme vánoční program,“ přiblížil primátor s tím, že ale adventní program město nezruší úplně s ohledem na lidi, kteří přijíždí na místní trhy.

Vojtěch: Je možné, že tragédie změní bezpečnostní pravidla v nemocnicích

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že je možné, že tragédie na ostravské poliklinice změní bezpečnostní pravidla v nemocnicích, bezprostředně po střelbě to řekl v rozhovoru pro ČT24. Uvedl také, že resort bude situaci vyhodnocovat a řešit s představiteli nemocnic, co zlepšit.

Podle Vojtěcha ale není jasné, jak by měla větší ostraha zdravotnických zařízení vypadat ani jak by se měla technicky řešit. „Vždy při takovýchto případech se ta debata otevře. Je otázkou, jak vůbec je to technicky možné, jestli bychom měli nějaké prohlídky pro každého, kdo přijde do areálu nemocnice nebo polikliniky? Já si to úplně nedokážu představit. Je to veřejný prostor,“ uvedl.

Politici hovoří o tragédii, která se nesmí opakovat

„Těžko se mi hledají slova. Doufám, že se podaří brzy dopadnout pachatele střelby v Ostravě. Upřímnou soustrast všem blízkým obětí,“ napsal krátce po události na Twitter ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Mé myšlenky jsou se zaměstnanci a pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. Přesně před měsícem jsem měla možnost toto pracoviště plné profesionálů navštívit. Takováto tragédie se u nás již nikdy nesmí opakovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Nedávno ostravskou nemocnici navštívil i předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Uvedl, že je to pro něj kvůli tomu velmi citlivá otázka. „Je smutné, že právě v tomto adventním čase došlo k té tragédii, ke které došlo,“ řekl v rozhovoru pro ČT24. Dodal, že podle odborníků neexistují žádná reálná opatření, jak takovým situacím zabránit. „Jediné, co můžeme udělat, je školit občany, jak se mají v takové chvíli zachovat,“ dodal. Vyjádřil také hlubokou soustrast pozůstalým a popřál brzké uzdravení zraněným.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který z Ostravy pochází, napsal, že je událostmi – brutálním útokem a počtem obětí – šokován.

„Jsem otřesen zprávami o tragédii v Ostravě. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem příbuzným a přátelům obětí tohoto útoku. Je to obrovské neštěstí,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Poděkoval policii a záchranářům za nasazení.

„Rád bych vyjádřil svou upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí střelce v Ostravě. Jsem přesvědčený, že policie na místě koná maximum, aby pachatele dopadla. Životy obětem bohužel však už nikdo vrátit nemůže,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Soustrast pozůstalým a naději, že pachatel bude brzy dopaden, na Twitteru vyjádřili dále například předsedové ODS Petr Fiala a STAN Vít Rakušan, šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že jeho strana brutální trestný čin odsuzuje. „KSČM vyjadřuje hlubokou soustrast a účast pozůstalým a blízkým osobám obětí střelby. Všem zraněným přeji brzké a plné uzdravení,“ stojí v prohlášení.

„Jedinou ochranou, která je možná, je slušný ozbrojený člověk. Pokud by v čekárně byl, mohl pachatele eliminovat. V České republice se posouváme někam, kam bychom nechtěli, a v lidech to vyvolává strach,“ okomentoval tragédii předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

Kondolence přicházejí i ze zahraničí

Soustrast v souvislosti s úterní střelbou vyjádřili i zahraniční politici. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v telegramu zaslaném svému českému protějšku uvedla, že zprávu o tragické a nesmyslné střelbě přijala s hlubokým zármutkem. Rodinám a blízkým obětí Čaputová vyjádřila upřímnou soustrast a zraněným popřála brzké uzdravení.

Lítost vyjádřil také slovenský premiér Peter Pellegrini. „Tato tragédie je pro nás všechny mementem, že otázky bezpečnosti jsou klíčové pro každodenní život lidí. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom je co nejvíce chránili,“ uvedl Pellegrini podle tiskové zprávy úřadu slovenské vlády.

Kondolence do Česka zaslal také premiér Viktor Orbán. „Chtěl bych vás v tyto těžké hodiny ujistit o maďarské podpoře,“ uvedl Orbán podle agentury MTI v kondolenci adresované českému premiérovi. Dodal, že Maďaři sdílejí s Čechy jejich ztrátu a modlí se za rodiny obětí a za rychlé zotavení zraněných.

Události ČT o střelbě v Ostravě (zdroj: ČT24)