Rodinám obětí ostravské střelby lidé poslali už 2,6 milionu korun. Sbírku vyhlásila i Vězeňská služba

Vězeňská služba, pro kterou pracovaly dvě oběti dvaačtyřicetiletého střelce v ostravské nemocnici, se připojila k dalším institucím a vyhlásila veřejnou sbírku na podporu rodin obětí. Jako první zahájila sbírku Fakultní nemocnice Ostrava, poté i Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a porubská Základní škola Ivana Sekaniny. Lidé už zaslali na konta více než dva a půl milionu korun.

První ze zaměstnanců Vězeňské služby, který se stal obětí střelce v ostravské nemocnici, pracoval ve vazební věznici v Ostravě, bylo mu devětatřicet let. Druhý, o deset let starší, sloužil v heřmanické věznici.

Jeden z nich šel navštívit lékaře, druhý k lékaři doprovázel svou nezletilou dceru. Útočník ho smrtelně zranil v okamžiku, kdy dceru zaštítil vlastním tělem. „Oba muži byli v nemocnici ve svém volnu, útok necílil na tento bezpečnostní sbor,“ řekl bezprostředně po tragédii generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. 

Vězeňská služba se rozhodla podpořit rodiny obou svých zaměstnanců a ve spolupráci s policejním odborovým svazem vyhlásila také veřejnou sbírku.

Přispívat na konto lze do 15. února 2020. Rodiny mají podle Dohnala také ze zákona nárok na odškodnění, navíc k nim poputuje výtěžek z charitativní akce pořádané ke Dni vězeňství.

První vyhlásila sbírku ostravská nemocnice

Jako první vyhlásila sbírku pro rodiny obětí a zranění ostravská fakultní nemocnice. Zřídila transparentní bankovní účet s číslem 73030761/0710. Dárci na něj mohou posílat peníze do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

Na transparentní účet na pomoc pozůstalým po obětech střelby od Vysoké školy báňské mohou příspěvky posílat studenti a zaměstnanci školy, ale i další lidé. Účet má číslo 291463872/0300. Příspěvky lze také v tomto případě zasílat do 31. března. Poté škola vybranou částku předá ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava rodinám obětí, uvedla univerzita.

Univerzita sídlí v těsné blízkosti nemocnice, a musela tak po střelbě přijmout mimořádná bezpečnostní opatření. Škola uzavřela vchody a o střelbě studenty a personál informovala rozhlasem.

Sbírku vyhlásila i porubská Základní škola Ivana Sekaniny; jeden ze zavražděných byl členem místního rodičovského spolku. Sbírka je účinná od minulého týdne, lidé mohou přispívat na účet 1012201912/5500. Podobně jako další sbírky potrvá do konce března příštího roku.

V úterý se rozezní sirény

Pomoc už schválila také zastupitelstva Ostravy i Moravskoslezského kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100 000 korun. Zranění dostanou polovinu. 

Vláda rozhodla, že se v úterý 17. prosince v poledne k uctění obětí střelce rozezní sirény. Podporou pozůstalých rodin se bude zabývat ministerstvo spravedlnosti.

Střelba dvaačtyřicetiletého muže z Opavska, který začal v čekárně traumatologické ambulance bez varování střílet z nelegálně držené zbraně, má sedm obětí a dva zraněné. Vrah asi tři hodiny po útoku spáchal v Děhylově na Opavsku sebevraždu.