Otec chránící svou dceru, vězeňský dozorce. Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí

Události: Příběhy obětí a zraněných ze střelby v ostravské fakultní nemocnici (zdroj: ČT24)

Dvaačtyřicetiletý  Ctirad V. v úterý střílel nelegálně drženou zbraní po pacientech traumatologické ambulace ostravské fakultní nemocnice. Zavraždil šest lidí a další tři zranil. Mezi mrtvými je například vězeňský dozorce, který vlastním tělem chránil před střelbou svou nezletilou dceru, nebo bývalý člen justiční stráže.

Mezi mrtvými muži je bývalý člen justiční stráže a také dva aktivní příslušníci Vězeňské služby ve věku 39 a 49 let z vazební věznice v Ostravě a heřmanického vězení.

Jeden z nich (služba neuvádí který) do traumatologické ambulance přišel jako doprovod své nezletilé dcery a společně čekali na vyšetření. Během útoku dívku bránil vlastním tělem, a zachránil jí tak život. Jemu samotnému už ale lékaři pomoci nedokázali – zemřel po hodině a půl.

Hrudní chirurg Marcel Mitták sice na urgentním sále obnovil chod mužova srdce přímou srdeční masáží a postřeleného se podařilo převézt na operační sál. Zranění hrudní dutiny, rozdrcený lalok jater i slinivka se ale podle Mittáka jevily nad sílu medicíny. „Zranění bylo natolik fatální, že nebylo možné stav zvrátit,“ řekl ve vysílání ČT24.

„Jednalo se o našeho příslušníka,“ potvrdil pak generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. „Pro nás, a jsem přesvědčen, že nejenom pro nás, ale pro celou zemi, je tímto hrdinou.“

Celkem pachatel zabil šest lidí – čtyři muže a dvě ženy. Všichni byli dospělí.  Další tři zranil, dva muži jsou podle mluvčí ostravské fakultní nemocnice mimo ohrožení života. V kritickém stavu zůstává jedna postřelená žena.

Pozůstalí skončili v péči odborníků

Střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý ráno po sedmé hodině.

Zatímco někteří zdravotníci po útoku bojovali o život kriticky zraněných, ostatní personál policisté evakuovali. „My jsme byli v patře nad tím. V tu chvíli jsme se vlastně zamkli a čekali asi čtyři hodiny, než pro nás přišli policisté,“ popsala medička Adéla Šebestová.  

„Na emoce není čas, ty přijdou až později. Samozřejmě je to především neskutečná hrozná událost pro všechny zdravotníky a pro všechny pacienty a svědky, kteří u toho byli,“ uvedl ředitel moravskoslezských záchranářů Roman Gřegoř.

Pozůstalí obětí skončili v péči psychiatrů a odborníků. Tragédie ochromila provoz nemocnice až do pozdního odpoledne.