Vládne se nám s ČSSD dobře, jednání pokračují, komentuje vládní krizi poslanec Bžoch

Bžoch: S ČSSD se nám vládne dobře (zdroj: ČT24)

Kauza kolem výměny ministra kultury je podle místopředsedy zahraničního výboru sněmovny Jaroslava Bžocha (ANO) pouze „kaňkou“ na jinak uspokojivé vládní spolupráci. Na výměně se podle něj pracuje, není proto na místě mluvit o kompetenční žalobě na prezidenta. Bžoch také uvedl, že v evropské politice považuje shodu na podpoře Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise za úspěch.

Vláda hnutí ANO se sociální demokracií a podporou komunistů by podle Bžocha měla pokračovat. „Vládne se nám dobře. Máme výsledky, plníme programové prohlášení,“ prohlásil.

Krizi kvůli výměně ministra kultury – Antonína Staňka má nahradit Michal Šmarda (oba ČSSD) – vnímá místopředseda zahraničního výboru sněmovny pouze jako „kaňku na společném vládnutí“, která podle něj výsledek koaliční spolupráce neovlivní. „V kabinetu se pracuje, plní se priority,“ shrnul Bžoch. Premiéra Andreje Babiše (ANO) považuje za úspěšného vyjednavače, který s prezidentem a sociální demokracií současnou krizi zdatně řeší.

V tuto chvíli je podle něj ještě brzy hrozit prezidentovi, který kritizuje nominaci Šmardy do čela resortu kultury, kompetenční žalobou. „Prezident by měl vyhovět, pokud strana požaduje odvolání ministra a jmenování jiného. Jak rychle by to mělo být, jestli má prezident nárok to komentovat, to je otázka na ústavní právníky,“ řekl.

Kompetenční žalobu by zvážil jedině v případě, že by se jednání mezi prezidentem, premiérem a ČSSD zastavila. „Pokud by se nic nedělo a situace by stála, tak ano. Ale v tuto chvíli se jedná, máme jasně dané, kdy prezident odvolá ministra Staňka, takže by to bylo zbytečné,“ míní Bžoch.

Federalizaci EU von der Leyenová neprosadí, říká Bžoch

Bžochovi nevadí, že policie začala prověřovat farmu Čapí hnízdo kvůli podezření z krácení daně. „Co se týče údajného střetu zájmů premiéra, tak mi vadí jen to, že tím ztrácíme tolik času, neustále se k tomu ve sněmovně vracíme. Ale nikdo ještě neřekl, že se to opravdu stalo, že Babiš spáchal zločin. Soud ještě nerozhodl,“ prohlásil poslanec.

Podle něj kauza premiérova střetu zájmů nepoškozuje pozici České republiky při obsazování vrcholných postů v Evropské unii. „Oproti jiným premiérům, které jsme měli, je aktivní, je schopný volat partnerům a řešit věci rychle. Nemám z Bruselu zprávy, že by s ním někdo nechtěl jednat,“ míní.

Nominaci vzešlou z evropského summitu a následné potvrzení Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise považuje Bžoch za úspěch v porovnání s tím, co by mohla pro Česko znamenat kandidatura Franse Timmermanse. „Znám její postoje, má ambiciózní plány a beru kladně, že se na její nominaci shodli evropští lídři na summitu,“ řekl Bžoch s tím, že podle něj se nemusí země Visegrádské skupiny von der Leyenové obávat, protože se jí v současném složení EU nepodaří prosadit třeba federalizaci Unie. Bžoch připomněl, že frakce, do které patří europoslanci ANO, její kandidaturu podpořila.

Dodal také, že pro stávající českou eurokomisařku Věru Jourovou by si přál v nadcházejícím období získat portfolia vnitřního trhu, zemědělství nebo energetiky.