Nová jednička. Nejvlivnější Češkou se podle Forbesu poprvé stala Věra Jourová

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes eurokomisařka Věra Jourová. Na druhé pozici se umístila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která v předchozích letech žebříček vedla. Třetí je, stejně jako loni, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Redakce Forbesu při posuzování vlivu tuzemských žen vychází z metodiky americké mutace časopisu a podle několika kategorií poměřuje, s jakými objemy peněz ženy operují (zejména v případě manažerek) a na kolik obyvatel mají jejich rozhodnutí přímý dopad. Ke spolupráci zve redakční tým i poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví. Jourová letos ovládla čelo žebříčku poprvé.

„Během několika let se vypracovala v jednu z vůbec nejvýraznějších bruselských političek. Hodně ji zviditelnilo téma GDPR a ochrany osobních údajů, výrazně na sebe upozornila v kauze dieselgate,“ zdůvodnil šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Dodal, že Jourová aktivně vystupuje proti technologickým gigantům v čele s Facebookem a Googlem, a v Komisi by navíc mohla pokračovat i v dalším volebním období.

Šéfka pražských žalobců, šéfka státní kasy

Druhá pozice na žebříčku náleží podle Forbesu vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové, která v uplynulých šesti letech žebříček vedla; loni redakce její dlouhodobé prvenství komentovala slovy, že Bradáčovou „nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun“.

Třetí žena v pořadí, šéfka státní kasy Alena Schillerová, má jako správkyně státního rozpočtu neformální vliv na rozdělování desítek miliard korun, upozornil Šimůnek. V první pětce se ještě umístily dvě tváře byznysu: finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková a finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková.

  • 1. eurokomisařka Věra Jourová 
  • 2. vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová 
  • 3. ministryně financí Alena Schillerová
  • 4. finanční ředitelka a předsedkyně představenstva PPF Kateřina Jirásková 
  • 5. finanční ředitelka a členka představenstva Agrofertu Petra Procházková 
  • 6. ředitelka divize Správa firmy ČEZ a členka představenstva ČEZu Michaela Chaloupková 
  • 7. generální ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová 
  • 8. chief people officer Home Creditu Renata Mrázová 
  • 9. členka představenstva Agrofertu Simona Sokolová
  • 10. majitelka realit a zakladatelka nadace Women for Women Ivana Tykač

Tři sta vlivných žen

Forbes celý rok sledoval více než tři stovky žen z nejrůznějších oborů: v širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury, sportu či názorové vůdce.

Žebříček nejvlivnějších žen Česka vydává Forbes poosmé. Letos v něm představil 125 jmen významných Češek z nejrůznějších oblastí, od veřejné sféry a politiky přes byznys až po neziskový sektor.