Rokování pokračuje. Babiš s Hamáčkem požádají prezidenta o další společnou schůzku

UDÁLOSTI: Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček se chtějí znovu sejít s prezidentem (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček společně požádají o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem kvůli sporu o výměnu ministra kultury. Hamáček to řekl po úterním zhruba dvacetiminutovém jednání s premiérem na úřadu vlády. Podle premiéra by se schůzka mohla uskutečnit příští týden. Kromě koaličních lídrů se setkali také představitelé ANO a KSČM, která vládu podporuje. Shodli se, že spolupráce má smysl a může pokračovat.

Hamáček v úterý seznámil premiéra s výsledky pondělního předsednictva sociální demokracie, které trvá na jmenování Michala Šmardy a Hamáčka vybavilo mandátem k případnému stažení ministrů ČSSD z menšinového kabinetu.

„Informoval jsem o stanovisku předsednictva ČSSD a dohodli jsme se, že požádáme o společný termín u pana prezidenta,“ řekl Hamáček.

Babiš novinářům později sdělil, že se spolu s Hamáčkem spojili s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. „Požádali jsme o schůzku na příští týden. Pan prezident má dovolenou. Doufáme, že ten termín dostaneme,“ uvedl.

„Pokud bude termín, budeme informovat,“ reagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda Zeman vyhoví žádosti o schůzku a kdy se bude konat. 

Několikátá schůzka v řadě

Bude to už několikátá schůzka lídrů vlády s prezidentem ohledně obsazení ministerstva kultury - současný šéf resortu Antonín Staněk (ČSSD) podal v květnu demisi, kterou prezident nepřijal. Zeman při poslední schůzce s Hamáčkem 12. července uvedl, že je připraven k 31. červenci vyhovět Babišově návrhu na odvolání Staňka. 

Hamáček tehdy také řekl, že ohledně Šmardy Zeman vyčká na rozhodnutí pondělního předsednictva ČSSD. To potvrdilo setrvání na dosavadních návrzích ČSSD. Zeman minulý týden podle Hamáčka nicméně neuvedl, zda bude pondělní rozhodnutí předsednictva respektovat. Premiér po úterním jednání s šéfem sociální demokracie poznamenal, že „sociální demokracie má pocit, že po včerejším (pondělním) předsednictvu by mohl pan prezident s nominací souhlasit“.

Babiš před dvěma týdny v Lánech po jednání s prezidentem prohlásil, že doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Zopakoval to i v pondělí na zasedání širokého vedení ČSSD.

KSČM má výhrady k rozpočtu i ochraně bohatství

V době, kdy stále není zcela jisté, jak skončí spor o ministerstvo kultury a zda se udrží vládní koalice, se připomněli také komunisté, kteří vznik menšinové vlády ANO a ČSSD umožnili a například při hlasováních o nedůvěře ji vždy podrželi.

Před úterním jednáním špiček ANO a KSČM akcentovali komunisté dvě výhrady, které vůči nynější vládní politice mají. Jednak se jim nelíbí navržený 40miliardový schodek rozpočtu – chtějí o deset miliard nižší. Kritizují vládu také za to, že zaujala negativní stanovisko ke komunistickému návrhu ústavního zákona na ochranu přírodního bohatství, především přírodních zdrojů.

Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa chtějí komunisté, „aby vláda umožnila tento ústavní zákon předložit v prvním čtení tak, aby prošel“. Po jednání ale Filip spolu s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem ujistili, že spor o ústavní zákon bude zřejmě u konce. Hnutí ANO by jej mohlo ve sněmovně v prvním čtení podpořit navzdory původnímu postoji kabinetu.

Od Vojtěcha Filipa vzápětí zaznělo ujišťění: „Dohoda o toleranci má smysl a klub KSČM bude dále spolupracovat s klubem hnutí ANO.“ Vládě poděkoval za podporu zákona o zdanění církevních restitucí. „Shodli jsme se na tom, že vláda bude připravovat i případné stanovisko k těm ústavním stížnostem k Ústavnímu soudu, abychom byli schopni obhájit rozhodnutí Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Politolog: Spor se může protáhnout do podzimu

„Pokud opravdu Andrej Babiš stojí o pokračování vlády se sociální demokracií, tak i on si zřejmě již uvědomuje, že musí vytvářet jiný nátlak,“ domnívá se analytik ČT Kamil Švec s tím, v posledních týdnech k této záležitosti Babiš přistupoval dost laxně.

„I to, že včera Babiš sám poměrně nečekaně přijel na jednání předsednictva – i když tam nepobyl příliš dlouho – svědčí o tom, že situace mu evidentně není úplně lhostejná a i on má zájem na koaliční spolupráci,“ dodal Švec.  

Politolog Kamil Švec ve studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle politologa z brněnské Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka ovšem není vyloučeno, že se spor o výměnu ministra kultury protáhne až do podzimu. „Včerejším (pondělním) rozhodnutím předsednictva ČSSD se výsledek sporu o odvolání ministra kultury a jmenování jeho nástupce oddálil, zjevně o týdny, možná i o několik měsíců,“ uvedl Kopeček.

„Tímto rozhodnutím ve vedení ČSSD zjevně převážila vůle vyčkávat a vyhnout se oběma rychlým řešením, to jest z vlády odejít anebo potvrdit, že prezident má právo veta při výběru ministrů za ČSSD,“ dodal Kopeček. Podle něj by se pak mohl rozpor protnout s některými dalšími problémy vlády a premiéra Andreje Babiše (ANO), týkajícími se například rozepří mezi ČSSD a ANO kvůli státnímu rozpočtu nebo auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů předsedy vlády.

Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy hlavní posun nastal v pátek, kdy Zeman souhlasil s odvoláním Staňka. Zároveň ale naznačil, že Šmardu jmenovat nechce. ČSSD se podle politologa logicky snaží maximalizovat tlak na jeho jmenování. „Prezident patrně hodlá ČSSD z vlády vyštvat, ČSSD chce ve vládě zůstat, nicméně nemůže tam zůstat za ponižujících podmínek, které jí prezident svou tvrdohlavostí vytváří,“ uvedl Mlejnek s tím, že v otázce výměny ministra musí ČSSD zatlačit i na Babiše.