Nebezpečný a zbabělý krok, kritizuje Mynářovo stažení žaloby opozice. Podle KSČM „je to jeho vůle“

Zprávy: Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na NBÚ (zdroj: ČT24)

Za vysoce nezodpovědné a nebezpečné považuje zpochybňování nezávislosti české justice od hradního kancléře Vratislava Mynáře předseda opoziční ODS Petr Fiala. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pak za zbabělé. Reagovali tak na to, že Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli neudělení své bezpečnostní prověrky. Krok zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu.

„Zpochybňování nezávislosti české justice od vysokého státního úředníka, blízkého prezidentu Zemanovi, považuji za vysoce nezodpovědné a nebezpečné. Jak mají české justici důvěřovat občané, když ji zpochybňuje kancléř prezidenta?“ uvedl předseda ODS Fiala.

„Konstruktivní kritika je zdravá, myslet si, že není možné kritizovat postup soudu, s tím nesouhlasím. Na druhou stranu nemusíte souhlasit s rozhodnutím soudu, ale vždy ho musíte respektovat, to je princip nezávislého soudnictví,“ komentuje věc předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

Podle předsedy komunistů je stažení správní žaloby záležitostí kancléře Mynáře. „Je to jeho vůle. Jen ten, kdo podal žalobu, ji také může vzít zpět,“ domnívá se Vojtěch Filip.

„Pokud zákon neukládá tuto prověrku mít, tak potom těžko můžeme tvrdit, že to je bezpečnostní riziko,“ míní poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Veškeré útoky na nezávislost justice považuji za velmi nešťastné. Samozřejmě se může každý svobodně rozhodnout, zda spor chce, nebo nechce vést. To je čistě jeho věc. Ale zdůvodňovat to obavou o nezávislost justice je nešťastné,“ komentuje poslanec sociální demokracie Ondřej Veselý.

„Soudce jmenuje prezident republiky, takže ten by měl ručit za to, že jsou důvěryhodní. A co se týká skutečných důvodů, proč tu žalobu stáhl, tak je možné, že si nevěří. Ale to nechci předjímat, je to jeho zodpovědnost,“ říká předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

Studio ČT24: Reakce Martina Kupky (ODS) a Jana Hrnčíře (SPD) na kritiku soudců ze strany Vratislava Mynáře (zdroj: ČT24)

„Stažení žaloby kvůli neudělení bezpečnostní prověrky není nic jiného než zbabělost. Hradní páni od počátku věděli, že se žalobou nemůžou uspět, tak než aby si uřízli ostudu, raději zpochybnili nezávislost justice,“ reaguje předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Situace podle něj potvrzuje, že Mynář nemá ve funkci kancléře co dělat.  

Kancléř bez bezpečnostní prověrky je hrozba, varuje Farský

Podle šéfa sněmovního klubu STAN Jana Farského jde o klasickou formu dezinformačních kampaní popsanou v příručkách. Podle těchto příruček se Hrad chová, uvedl Farský s tím, že ti, kteří ovlivňovali soudce, teď útočí na jejich nestrannost. „To, co tady předvádí, je destrukce právního státu, která z těchto míst (z Hradu) probíhá kontinuálně a průběžně,“ řekl.

Kancléř bez bezpečnostní prověrky je podle Farského hrozba pro Českou republiku, proto jeho hnutí navrhuje, aby kancléř musel mít prověrku alespoň na stupeň tajné. 

„Člověk v takové pozici, jako je pan kancléř, by měl mít prověrku minimálně na tajné, případně přísně tajné. Protože informace, ke kterým se dostává, jsou velmi citlivé. Zpochybňování nezávislosti soudů z pozice kancléře prezidenta zavdává otázku, zda by prezident neměl kancléře vyměnit,“ nadnesl předseda klubu lidovců Jan Bartošek.