Kancléř Mynář stáhl správní žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky a zpochybnil nezávislost soudců

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ve věci neudělení bezpečnostní prověrky. Krok zdůvodnil přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců pražského městského soudu Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Předseda soudu Libor Vávra ale zdůraznil, že má v nestrannost svých soudců naprostou důvěru.

Podle hradního mluvčího uvedení dva soudci spojili svou minulost s lidmi, kteří proti Mynářovi vystupují nebo vystupovali. Mynář zůstane ve funkci. Podle Ovčáčka je pro výkon jeho funkce plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené. Tu má od zaměstnavatele, nikoliv od NBÚ.

Události: Vratislav Mynář stáhl žalobu na NBÚ. Zpochybnil nezávislost soudců (zdroj: ČT24)

„Celý příběh bezpečnostní prověrky tímto považujeme za uzavřený,“ uvedl Ovčáček. Mynář v odůvodnění stažení žaloby současně zpochybnil nezávislost Nejvyššího správního soudu (NSS) kvůli výrokům jeho někdejšího šéfa Josefa Baxy v kauze možného ovlivňování soudců Hradem.

Prezident tvrdil, že kancléř skončí, pokud prověrku nezíská

Mynář podal na NBÚ správní žalobu, kterou se bránil proti tomu, že mu úřad nepřiznal prověrku na stupeň přísně tajné, počátkem roku 2016. V žalobě napadal proceduru vyřízení jeho věci a důvody, pro které úřad prověrku neudělil. Prezident Miloš Zeman v minulosti několikrát zopakoval, že kancléř na Hradě skončí, pokud prověrku od NBÚ nezíská.

Stažení žaloby Mynář odůvodnil tím, že Výborný byl asistentem ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka, a Kratochvíl byl asistentem tehdejšího poslance KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, který proti němu vystupoval v souvislosti s bezpečnostní prověrkou.

„I v případě, že by došlo k pozitivnímu výroku pro Mynáře a rozhodnutí NBÚ bylo zrušeno, v aktuální atmosféře, která byla vyvolána, by nepochybně docházelo k dalším a dalším spekulacím, zdali toto rozhodnutí ve prospěch Vratislava Mynáře bylo učiněno na základě nestranné a nezávislé úvahy soudu,“ stojí ve zdůvodnění zpětvzetí žaloby.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k prověrce kancléře Mynáře (zdroj: ČT24)

Výborného a Kratochvíla prezident jmenoval soudci v červnu 2017. Kratochvíl byl asistentem Hovorky v letech 2003 až 2008.

Dalším důvodem, který vedl Mynáře ke stažení žaloby, bylo to, že v případě negativního rozhodnutí je jediným opravným prostředkem kasační stížnost, o které může rozhodovat jen Nejvyšší správní soud. Vzhledem k nedávným vyjádřením jeho bývalého předsedy Baxy se ale Mynář obává toho, aby rozhodování NSS nebylo zatíženo Baxovým stanoviskem, proto „by fakticky nemohl využít tohoto jediného opravného prostředku“.

Podle Ovčáčka NBÚ navíc potvrdil, že to, jak je v prezidentské kanceláři nastaven způsob a úroveň bezpečnostních prověrek, je podle zákona a dodržuje veškerá pravidla pro nakládání s utajovanými informacemi. Kancléř tedy pro výkon své funkce nepotřebuje vyšší stupeň prověrky.

Josef Baxa nedávno v médiích prohlásil, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman mu prý při soukromých hovorech také naznačoval, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu. Prezident se proti tomu ale ohradil a uvedl, že Baxa se mu mstí za to, že jmenoval novým předsedou NSS Michala Mazance.

Mynář se pak v Zemanově zastoupení setkal s ústavním soudcem Šimíčkem, se kterým podle jeho vyjádření na jednání sněmovního podvýboru pro justici „konzultoval“ výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. O tomtéž prý ale mluvil s více ústavními soudci.

Předseda městského soudu Vávra se svých lidí zastal

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra zdůraznil, že má v nestrannost svých soudců naprostou důvěru. „Já jsem si jist, že soudci by rozhodli přesně tak, jak by měli. Já v ně mám naprostou důvěru, no a pan kancléř ji nemá,“ konstatoval Vávra.

Předseda soudu Libor Vávra komentuje postup kancléře Mynáře (zdroj: ČT24)

Stažení žaloby označil za Mynářovo právo. „Když účastník řízení řekne, že nechce, aby v té věci soud rozhodoval, no tak soud nerozhoduje,“ podotkl Vávra. Druhou variantou, kterou Mynář mohl zvolit, by podle předsedy soudu byla námitka podjatosti.

Fakt, že hradní kancléř nemá důvěru v nezávislost soudců jeho soudu, nechtěl Vávra hodnotit. „Přijde mi, že je to součást politické hry kolem debaty, která se vede už 14 dní, a jenom se to přetáhlo do tohoto příběhu, který s tím doteď neměl nic společného. Nejsem si jistý, že jako soudce bych měl komentovat politické prohlášení,“ řekl.

Ve zmíněné debatě o tom, zda a nakolik Hrad tlačí na soudce v živých kauzách, padlo i Vávrovo jméno, a to v souvislosti s vydáním údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Vávra to nyní označil za absurdní. „Pan Mynář mi volal až ve chvíli, kdy, pokud už pan Nikulin nebyl v Americe, tak byl někde nad oceánem – tedy v době, kdy už bylo dávno rozhodnuto. Jen se mě ptal, zda je pravda, že odcestoval,“ uvedl.

Vávra doplnil, že žádný tlak z Hradu nezaznamenal ani v jiných věcech a že si mu ani nikdo z jeho soudců na něco podobného nestěžoval. 

Necítím se být podjatý, říká soudce

Soudce pražského městského soudu Jan Kratochvíl uvedl, že se vůči hradnímu kancléři necítí být podjatý. V reakci na Mynářovu argumentaci upozornil, že asistentem poslance Ludvíka Hovorky byl před 11 lety a že o jeho pozdějších vyjádřeních o kancléři vůbec nevěděl. „Subjektivně se vůči panu Mynářovi necítím být podjatý. Nikdy jsem se s ním nesetkal, nemám s ním žádné kontakty,“ prohlásil soudce.

Mynář mohl v případě pochybností o Kratochvílově nestrannosti vznést námitku podjatosti. Věcí by se pak případně mohl zabývat jiný senát nebo jiný soud. Kancléř však tohoto práva nevyužil, ve spisu podle Kratochvíla žádná námitka podjatosti není.

„Pokud by ta námitka byla vznesena, byla by posouzena v souladu s procesními předpisy a já bych se řídil podle toho,“ podotkl soudce. O námitce by rozhodoval Nejvyšší správní soud. Tomu ovšem Mynář podle svého vyjádření také nevěří, a to kvůli nedávným mediálním vyjádřením bývalého předsedy instituce Josefa Baxy.

Ministr Kněžínek: Mynář má právo vyjádřit se jako účastník sporu

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) označil vyjádření kancléře Mynáře na adresu soudců za jednání účastníka soudního sporu, nikoli představitele Kanceláře prezidenta republiky. Kněžínek poznamenal, že mu jako ministrovi nepřísluší vyjadřovat se k procesnímu postupu účastníků soudních sporů.

Ministr současně zdůraznil, že česká justice má jeho plnou důvěru, i když připustil, že „v jednotlivých případech může dojít k nějakým excesům“. Podle něho však proto existují procesní nástroje, jimiž účastníci případně mohou namítat podjatost soudců.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) ke kauze hradního kancléře (zdroj: ČT24)

Nebezpečný a zbabělý krok, kritizuje Mynářův postup opozice

Opozice Mynářův postup kritizuje. Za vysoce nezodpovědné a nebezpečné považuje zpochybňování nezávislosti české justice od hradního kancléře předseda opoziční ODS Petr Fiala.

„Zpochybňování nezávislosti české justice od vysokého státního úředníka, blízkého prezidentu Zemanovi, považuji za vysoce neodpovědné a nebezpečné. Jak mají české justici důvěřovat občané, když ji zpochybňuje kancléř prezidenta?“ uvedl předseda ODS Fiala.

„Stažení žaloby kvůli neudělení bezpečnostní prověrky není nic jiného než zbabělost. Hradní páni od počátku věděli, že se žalobou nemůžou uspět, tak než aby si uřízli ostudu, raději zpochybnili nezávislost justice,“ reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Situace podle něj potvrzuje, že Mynář nemá ve funkci kancléře co dělat.

Podle předsedy komunistů je stažení správní žaloby záležitostí kancléře Mynáře. „Je to jeho vůle. Jen ten, kdo podal žalobu, ji také může vzít zpět,“ komentuje situaci Vojtěch Filip.