Nikulin v Česku byl velkým bezpečnostním rizikem, řekl ministr Pelikán

Události: Vydání Nikulina do USA je pro Rusko zklamáním, česká diplomacie se ohradila (zdroj: ČT24)

Přítomnost údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina v Česku byla velkým bezpečnostním rizikem. Podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) se zdálo, že je tu zájem, aby bylo vydání do USA zmařeno. Pelikán to uvedl v rozhovoru pro iRozhlas.cz. O vydání Nikulina žádaly jak Spojené státy, tak Rusko. Rozhodnutí ministra spravedlnosti pak vyvolalo kritiku na Hradě nebo u komunistů.

Pelikán už dříve avizoval, že bude obě žádosti o vydání Nikulina posuzovat hlavně podle závažnosti trestných činů. Rozhodoval se i podle toho, která země o vydání aktivně žádala a která tak učinila později.

Vydat Nikulina do USA byl ministr rozhodnut již několik týdnů. Čekal, až budou splněny odkladové podmínky. „Jednak na rozhodnutí Ústavního soudu, jednak na rozhodnutí městského soudu o správní žalobě. Tam zákon stanoví, že musím čekat na rozhodnutí o správní žalobě,“ uvedl Pelikán v rozhovoru s tím, že u kasační stížnosti to zákon takto nestanoví.

Pak už podle ministra v demisi nebyl důvod čekat: „Přítomnost pana Nikulina na našem území v postavení, v jakém byl, byla hodnocena ze strany našich tajných služeb jako velké bezpečnostní riziko. Proto jsem nechtěl tu situaci dále protahovat nad nezbytně nutnou dobu.“ 

Česká justice rozhodla, že vydání Nikulina je přípustné jak do USA, tak do Ruska. Jeho ústavní stížnost následně soudci neveřejně odmítli minulý týden. Pelikán ještě tentýž den rozhodl o vydání do USA, kam údajný hacker odletěl v noci na pátek.

Své rozhodnutí prý Pelikán nekonzultoval s nikým z vedení ANO. „To byla skutečně moje pravomoc a moje zodpovědnost. Zároveň jsem věděl, jaké stanovisko k tomu má premiér i ministr zahraničí. To je logické,“ řekl serveru.

Pelikán už dříve uvedl, že na něj tlačil Hrad, aby vydal údajného hackera do Ruska. Prezident Zeman ho prý letos kontaktoval dvakrát a kvůli Nikulinovi byl za ministrem i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Dokonce se objevily spekulace, že má Pelikán na ministerském postu skončit právě kvůli kauze Nikulin.

Komunisté hrozí, že nepodpoří Babišovu vládu

Vydání údajného hackera do USA přivítal Washington s povděkem, naopak Moskva pohrozila zhoršením vzájemných vztahů. Nad vydáním Nikulina do USA ve středu znovu vyjádřil pohoršení ruský velvyslanec v Praze: „Ti, kdo rozhodovali o vydání, dali přednost spojeneckým závazkům, aniž by vzali v potaz všechna fakta o případu. Je smutné, že nebyly využity všechny právní možnosti a že spojenecká loajalita zvítězila nad právními závazky,“ kritizoval Alexander Zmejevskij. Podle něj byl krok české vlády politicky motivovaný a Nikulin v USA nemůže spoléhat na nestranný a spravedlivý soud.

Česká diplomacie se proti jeho slovům ohradila. „Jako Česká republika jsme učinili suverénní rozhodnutí, které se opírá o nezávislé soudy. Za standardními a transparentními postupy české justice a vlády je pro nás nepřijatelné hledat jakékoliv konspirativní pozadí,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Komunisté teď hrozí, že kvůli vydání Nikulina do USA nepodpoří vznikající druhou vládu Andreje Babiše (ANO). Vláda v demisi i většina poslanců ale považují za správné, že Nikulin do Ruska vydán nebyl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zároveň chystá interpelaci na ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO). „Je to krok podlézavosti a neschopnosti vyhodnotit si vlastní principy právního státu,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pokud jsme tady někoho zatkli, tak ho máme soudit tady nebo vydat domovskému státu. Vydat ho do cizího státu považuji za porušení 150 let platných právních principů,“ doplnil šéf komunistů.