Komunisté hrozí, že kvůli vydání Nikulina nepodpoří Babišovu vládu

Události: Vydání Nikulina může ohrozit vznik vlády (zdroj: ČT24)

Komunisté hrozí, že kvůli vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA nepodpoří vznikající druhou vládu Andreje Babiše (ANO). Předseda KSČM Vojtěch Filip zároveň chystá interpelaci na ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO). Vláda v demisi i většina poslanců ale považují za správné, že Nikulin do Ruska vydán nebyl.

Případ údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina může výrazně ovlivnit další vývoj české politiky. Komunisté netají rozhořčení nad tím, že ministr spravedlnosti v demisi rozhodl o vydání do USA. 

„Je to krok podlézavosti a neschopnosti vyhodnotit si vlastní principy právního státu,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Pokud jsme tady někoho zatkli, tak ho máme soudit tady nebo vydat domovskému státu. Vydat ho do cizího státu považuji za porušení 150 let platných právních principů,“ doplnil šéf komunistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předseda KSČM proto chystá interpelaci na ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána. „Interpelace určitě bude, protože mi není jasné, jakým způsobem pan Pelikán rozhodoval,“ potvrdil Vojtěch Filip.

Spor může ohrozit případnou podporu 15 poslanců KSČM pro vznikající menšinovou vládu ANO a sociální demokracie. Podle Filipa se teď bude vyjednávat „mnohem hůř a složitějším způsobem“. Komunisté chtějí o věci osobně mluvit s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Schůzka by se měla konat ještě tento týden, tedy před sobotním zasedáním Ústředního výboru KSČM, který se bude postoji k nové vládě věnovat.

Zástupci ANO věří, že spor o vydání Nikulina jednání o vládě neohrozí. „Je to názor KSČM, nechť si to řeknou, ale nemyslím si, že by to skutečně znamenalo nějaký krach jednání o případné toleranci vlády,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Richard Brabec.

Pelikán se může opřít o argumenty Ústavního soudu

Ministr spravedlnosti Pelikán se nově může opřít také o argumentaci Ústavního soudu, podle kterého byla americká žádost o vydání Nikulina dobře připravená. Nejvyšší instance v odůvodnění dále napsala, že není důvod pochybovat o amerických soudech. Stížnost Rusa proti možnému vydání do USA zdejší justice zamítla.

„I kdyby politické pozadí skutečně existovalo, nebyla by to překážka vydání stěžovatele, protože v průběhu celého trestního řízení se nevyskytla jediná okolnost, která by zpochybňovala nezávislost amerických soudních orgánů,“ sdělila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače. Podle vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Po převozu do USA Rus u soudu uvedl, že se cítí být nevinen. Rusko pak žádalo o vydání Nikulina kvůli údajné internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Ostatní strany vydání do USA respektují

Ostatní strany ve sněmovně rozhodnutí soudu a vydání Nikulina do Spojených států respektují. „Z toho odůvodnění pana ministra i z dalších informací, které mám, tak je evidentní, že ta americká žádost byla za prvé podaná dříve a ten trestný čin, pro který byl vydáván, byl podstatně zásadnější,“ uvedl předseda strany ČSSD Jan Hamáček.

„Je to rozhodnutí soudu, my přesně neznáme detaily, na základě kterých soud rozhodl, takže plná odpovědnost v tomto je na soudu a na ministru spravedlnosti Pelikánovi,“ říká k tomu předseda SPD Tomio Okamura.

Komunisté tak zůstávají jedinou sněmovní stranou, která krok ministra spravedlnosti už několik dní kritizuje. Výhrady proti vydání do USA připojila také Kancelář prezidenta republiky.

Tiskový úřad Bílého domu v prohlášení sdělil, že Spojené státy jsou České republice za vydání údajného ruského hackera vděčné. Naopak Rusko, které o jeho vydání rovněž usilovalo, předání Nikulina americkým úřadům kritizuje a varuje, že to bude mít dopad na vztahy mezi Moskvou a Prahou.

Nikulinův český advokát Martin Sadílek chystá proti rozhodnutí o vydání ústavní stížnost a zvažuje, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Podle něj ale záleží také na rodičích údajného ruského hackera.