Senátní výbor kritizoval Zemana kvůli kauzám novičok a Nikulin. Hlava státu podle něj obhajuje zájmy Ruska

Senátní zahraniční výbor odsoudil prezidenta Miloše Zemana za to, že nechal Bezpečnostní informační službu (BIS) prověřit, zda v Česku nebyl vyvíjen nebo skladován jed novičok. Stejně tak v úterý odmítl zasahování Hradu do případu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Výbor, ve kterém mají většinu zástupci stran dlouhodobě kritizujících Zemanovu politiku, tyto kroky označil za bezpečnostní a zahraničněpolitické riziko. Zároveň hlavu státu vyzval, aby se podobných zásahů do budoucna zdržela a respektovala ústavou vymezené pravomoci.

„Těmito případy vyvrcholil dlouhodobý trend, kdy prezident České republiky a jeho nejbližší spolupracovníci obhajují ekonomické a mocenské zájmy cizích států,“ stojí v usnesení bezpečnostního výboru.

O Nikulina, který byl minulý týden vydán do USA, mělo zájem také Rusko. Zemanův kancléř Vratislav Mynář kvůli tomu kontaktoval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), oprávněnost vydání do USA zpochybňoval i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pan prezident pouze vyjadřuje proruský postoj a tím zpochybnil postavení nejen ministra spravedlnosti, ale celé vlády,“ podotkl v této souvislosti jeden z členů výboru František Bublan.

„Výbor nepovažuje za přípustné, aby z důvodu obhajoby zájmů Ruské federace prezident České republiky a jeho okolí veřejně zpochybňovalo kroky a motivy vlády a zákonnost soudní soustavou potvrzeného procesu vydání do Spojených států amerických,“ uvádí se v usnesení.

„Toto jednání a ovlivňování celého procesu vážně ohrožuje postavení České republiky v rámci jejích bezpečnostních struktur, důvěru v její právní stát a její politickou stabilitu a důvěryhodnost,“ shodl se výbor.

Zemanovo veřejné prohlášení ohledně BIS a novičoku označil výbor jako „gesto zpochybňující zahraničněpolitickou orientaci státu, důvěryhodnost jeho spojenců a napomáhající v šíření lživého obvinění České republiky za strany Ruské federace“.

Zeman prohlášení vydal v návaznosti na ruské tvrzení, že jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera, mohl pocházet z Česka. Podle Británie za útokem stojí naopak Rusko. Hnutí STAN se kvůli této Zemanově aktivitě obrátilo na ústavní právníky kvůli možnosti zažalovat prezidenta za velezradu.

„Veřejné zaúkolování BIS je nešťastné, protože výsledek, který udělá, by měl být neveřejný,“ doplnil senátor Bublan. „Vůči veřejnosti je to plácnutí do vody, vyjádření pochybnosti nad tím, jestli Velká Británie má, nebo nemá pravdu, a zpochybnění stanoviska vlády.“ Senát podle něj nyní zvažuje, že svolá tzv. veřejné slyšení, fakticky „grilování senátory“, kde by autoři rozporovaných výroků museli svá slova vysvětlit.

Veleba nevylučuje, že vláda o novičoku lhala

Hrad výhrady, které vůči němu zazněly z Valdštejnského paláce, jasně odmítl. „Zbytečné prohlášení senátorů. Prezident republiky dlouhodobě podporuje naše jednoznačné zakotvení v EU a NATO,“ reagoval mluvčí Jiří Ovčáček.

Vedle hradního mluvčího se na Stranu Miloše Zemana postavil i bývalý předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba, a to zejména v případě prověření novičoku. „Připadá mně zcela nelogické, když chce prezident republiky znát pravdu. Jestli se nemýlím, na prezidentské standartě stojí Pravda vítězí,“ prohlásil.

Stanovisko vlády, která ruské tvrzení o české stopě jedu odmítla, potom relativizoval. „Nevylučuju, že česká vláda lhala. Od pana ministra (zahraničí) Stropnického mi to připadá jako divadelní představení. Nemáme pochybovat o tom, co říká, a připadá mi to jako dřív, když něco řekl generální tajemník komunistické strany Sovětského svazu Leonid Iljič Brežněv, tak se o tom také nediskutovalo – a když o tom někdo diskutoval, skončil ve vězení,“ řekl s tím, že Senát by neměl prezidenta grilovat.