Podpoří Zeman novou vládu ve sněmovně? Projevil o to zájem, tvrdí Babiš a mluví o 11. červenci

Druhá vláda Andreje Babiše by mohla požádat o důvěru ve středu 11. července. Záleží to ale na tom, zda ČSSD v pátek oznámí, že v referendu schválila vstup do koalice s hnutím ANO. Designovaný premiér chce, aby při tomto klíčovém hlasování přišel kabinet do sněmovny osobně podpořit prezident.

„Pan prezident se 11. července účastní summitu NATO. A já se ho chci zeptat, jestli by přišel hned ráno a jestli by mu sněmovna takhle vyhověla. Což by bylo dobré, on o to projevil zájem,“ uvedl designovaný premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jeho druhou vládu má vedle hnutí ANO tvořit také sociální demokracie. Kabinet by měli podpořit také komunisté.

Výsledek dohody připravované mezi ANO a ČSSD v průběhu jara včetně programového prohlášení a obsazení ministerstev kandidáty ČSSD nyní sociální demokraté schvalují v referendu. Hlasování má skončit ve čtvrtek, v pátek chce vedení ČSSD zveřejnit výsledky. Průběžné výsledky hlasování nicméně částečně unikají na veřejnost a zdá se, že hlasuje v průměru 60 procent straníků, kteří si vstup do vlády spíše přejí.

Počet poslanců ANO, ČSSD a KSČM
Zdroj: ČT24

Babiš stále nezveřejnil jména svých příštích ministrů

Zatímco sociální demokraté už ví, koho si v případné vládě přejí, designovaný premiér z hnutí ANO Babiš zatím jména příštích ministrů nezveřejnil. Jasno není stále například o tom, kdo usedne do čela ministerstva spravedlnosti poté, co resort opustí Robert Pelikán. Vážnými kandidáty jsou podle informací ČT Jeroným Tejc a Taťána Malá. Mluví se také o Petru Mlsnovi.

Možní kandidáti na ministra spravedlnosti
Zdroj: ČT24

Babiš tvrdí, že jména zveřejní po skončení sociálnědemokratického referenda a o víkendu je oznámí prezidentovi. 

Ten má výhrady vůči kandidátovi ČSSD na post šéfa diplomacie. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček si v Černínském paláci přeje europoslance Miroslava Pocheho. Prezident ho ale označil za „amatéra“ a „sluníčkáře“. Poche v posledních prezidentských volbách podpořil Zemanova vyzyvatele Jiřího Drahoše.

Kandidáti na ministry za ČSSD
Zdroj: ČT24

Filip: Podpořili bychom i Babišovu jednobarevnou vládu

Druhou menšinovou vládu Andreje Babiše by měli podpořit komunisté. Ti už dali najevo, že trvají na splnění sedmi podmítek, jednou z nich je zdanění církevních restitucí. Vládu sice při hlasování o důvěře podpořit chtějí, podporu ale mohou kdykoliv stáhnout, varoval minulý týden předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Strana také žádala, aby čeští vojáci nevyjeli na zahraniční misi do Pobaltí, to ale vznikající koalice nevyslyšela.

Šéf komunistů Vojtěch Filip tento týden uvedl, že s podporou chystané vlády počítá. A podpořil by i menšinovou jednobarevnou vládu Andreje Babiše. V takovém případě by vláda měla podporu 93 hlasů a další by musel premiér ve sněmovně sehnat.

V případě, že vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů přece jen důvěru nezíská, bude mít hlavní slovo šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO). Právě on bude pověřovat dalšího premiéra sestavením vlády. Prezident Miloš Zeman ale avizoval, že má v záloze ještě jednu variantu. Jakou, ale dosud neupřesnil.

Doba mezi konáním voleb a tím, kdy vláda získá důvěru, bude nyní nejdelší od roku 1993. Dosud nejdéle čekalo Česko na kabinet s důvěrou na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. V den, kdy byl Andrej Babiš podruhé jmenován premiérem, uplynulo od posledních sněmovních voleb 228 dní.