ČSSD bude pro vstup do vlády, vím to od Hamáčka, tvrdí Filip. Podpořil by i vládu samotného ANO

Události ČT: ČSSD bude pro vstup do vlády, tvrdí Filip (zdroj: ČT24)

KSČM by za určitých podmínek byla ochotná tolerovat i jednobarevnou menšinovou vládu hnutí ANO. ČSSD nyní o účasti ve vládě s hnutím ANO za podpory komunistů pořádá vnitrostranické referendum. A podle neoficiálních hlasů bude většina hlasujících straníků pro.

Zatím je účast v referendu ČSSD hojná a podle neoficiálních informací dosáhne padesátiprocentní účasti. Předseda KSČM Vojtěch Filip má informace, že ČSSD do koalice s ANO s největší pravděpodobností vstoupí. „Informace jsem získal od pana předsedy (ČSSD Jana) Hamáčka a ten říká, že to je 60 ku 40 ve prospěch dohody (s ANO),“ řekl v pondělí Filip.

Předseda ČSSD Jan Hamáček ale v pondělí odmítl průběžné výsledky komentovat. Vnitrostranické referendum sociálních demokratů skončí ve čtvrtek 14. června, jeho výsledky mají být známy o den později. Referendum už se uskutečnilo v 930 místních organizacích ČSSD, tedy v 85 procentech. 

„Uniklé informace nasvědčují spíš tomu, že sociální demokraté budou hlasovat pro. Jenom je otázka, zda ty úniky byly úmyslné proto, aby stoupenci vládní koalice s ANO mohli tímto způsobem ovlivňovat i ty nerozhodnuté hlasy v sociální demokracii,“ řekl politolog právnické fakulty Západočeské univerzity Lukáš Valeš.

Komentátor Bohumil Pečinka k sestavování vlády (zdroj: ČT24)

Podle něj ale vstupem do vlády problémy uvnitř sociální demokracie nezmizí.  „Naopak budou eskalovat s každou krizí, kterou tato vláda prodělá,“ dodal politolog Valeš s tím, že rozhodnutí v referendu tak možná nebude znamenat konec problémů uvnitř sociálnědemokratické strany, ale jen jejich další etapu.

Komunisté nyní s hnutím ANO chtějí formulovat smlouvu o toleranci vlády. „Návrh smlouvy jsem předal panu premiérovi ve čtvrtek večer, čekáme reakce, tak abych mohl informovat výkonný výbor,“ uvedl Filip. Teď KSČM čeká i na termín společného jednání s hnutím ANO. Definitivně případnou smlouvu schválí na konci měsíce.

Podle Babiše bude dohoda vycházet z programových průniků, její součástí ale nebude závazek, že by koalice musela hlasovat pro komunistické návrhy ve sněmovně. Komunisté mají i personální požadavky na obsazení míst ve státních firmách, kritizovali i některé dosavadní ministry vlády v demisi.

O nových ministrech za ANO zatím Babiš neinformoval. Chce je nejprve představit prezidentovi Miloši Zemanovi. ČSSD svých pět kandidátů zveřejnila, Zeman kritizoval europoslance Miroslava Pocheho navrženého do funkce ministra zahraničí. Zdrženlivě se k této nominaci vyslovil i Filip.

KSČM už v minulosti stanovila sedm podmínek tolerance vlády, patří mezi ně například zdanění církevních restitucí. Podle hnutí ANO nemusí být tento závazek písemně v toleranční smlouvě. Šéf komunistů Filip připustil, že nevznikne-li koalice ČSSD s ANO, komunisté by přesto byli ochotni menšinovou vládu hnutí ANO tolerovat. „Byl by to ale jiný formát, protože by bylo potřeba získat jiným způsobem 101 hlasů, protože ANO a KSČM mají dohromady jen 93 hlasů,“ upozornil Filip.

„Komunisté už dávno nejsou těmi, kým byli, je to velmi krotká strana. Obávám se, že komunistům už vůbec nejde o ideje ani o minulost. Jde pouze o to, vytěžit z aktuální situace co nejvíce, pozice, posty, ekonomické výhody, možná i proto jsou tak ochotni spolupracovat s někým, kdo tyto možnosti může nabídnout, a to je hnutí ANO,“ míní politolog Valeš.

„Podle mě i u sociální demokracie platí podobně, že vůbec nejde o ideje, ale o pozice pro konkrétní lidi a penězovody pro konkrétní firmy, a to by se mohlo sociálním demokratům velmi nevyplatit,“ dodal politolog Západočeské univerzity v Plzni. A podle něj se ve finále vládní vyjednávání může vymstít i hnutí ANO. To podle aktuálního průzkumu ztrácí oblibu na úkor pravicové ODS. 

„Zdá se, že pravicoví voliči, kteří dosud hnutí ANO volili, od něj utíkají. Levicovost ANO začíná části jejich voličů vadit a mohlo by to do budoucna být velkým problémem, že hnutí, které se dříve nechtělo ideologicky vymezovat a hájilo středové pozice, tak ukročilo příliš na jednu z politických stran,“ dodal v pondělí ve vysílání České televize ke klesajícím preferencím hnutí ANO politolog Valeš.