Andrej Babiš byl podruhé jmenován premiérem

Speciál ČT24 k jmenování Andreje Babiše podruhé premiérem (zdroj: ČT24)

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš byl podruhé jmenován premiérem. Prezident Miloš Zeman tak využil pro stejného politika i svůj druhý pokus, který mu dává ústava. Stalo se tak přesně půl roku po prvním jmenování Babiše předsedou vlády. Jednobarevný menšinový kabinet však nezískal ve sněmovně důvěru a od té doby vládne v demisi. Tentokrát sestavuje ANO koaliční vládu s ČSSD, sociální demokraté ale ještě musí vstup do koalice posvětit v referendu. Designovaný premiér Babiš bude od 22 hodin hostem pořadu Události, komentáře.

Babiš po jmenování v Trůním sále slíbil bojovat za české národní zájmy na půdě Evropské unie, bojovat proti korupci, plýtvání a za efektivní stát. „Budu naslouchat občanům a budu bojovat za jejich lepší život. A budu plnit předvolební sliby,“ řekl šest měsíců po svém první jmenování.

Designovaný premiér Babiš by teď měl prezidentovi v krátké době předložit návrh na složení nové vlády. Miloš Zeman zřejmě bude chtít alespoň s některými kandidáty mluvit. 

Jména ministrů však zatím Babiš neoznámil, pravděpodobně tak učiní až po skončení referenda ČSSD – jeho výsledky se veřejnost dozví 15. června.

Babiš podruhé premiérem. Opozice kritizuje, že nemá jasnou většinu ve sněmovně (zdroj: ČT24)
Ústava mluví jasně. Říká, že prezident jmenuje vládu na návrh premiéra. Přestože jsme už několikrát zažili, že prezident někoho nechtěl jmenovat nebo odvolat, ústava je jednoznačná. Prezident je v tomto případě pouze nejvyšší státní notář. Přirozeně ale zvětšuje svoji moc a vliv a bude to dělat tak dlouho, dokud mu to ostatní politici budou tolerovat.
Stanislav Balík
politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Tento termín považuje prezident za „přiměřený“, po něm bude chtít znát jména ministrů. „Přiměřená doba je po 15. červnu, v tu dobu už budou známy výsledky vnitrostranického referenda sociální demokracie,“ uvedl prezident. Babiš řekl, že se sestavováním vlády „bude spěchat“, hned víkend po zveřejnění výsledku referenda chce prezidentovi do Lán přinést kompletní seznam ministrů. 

Je opravdu velmi nestandardní, že referendum v ČSSD trvá tak dlouho a že navíc unikají průběžné výsledky. To může samozřejmě celé hlasování ovlivnit. Nepochybně se to děje proto, aby byli ovlivněni ještě nehlasující členové. To je v rozporu se základy demokracie.
Jan Bureš
politolog Metropolitní univerzity Praha

Pokud by ČSSD vstoupila do vlády, pak by mohla sněmovna podle Babišových předpokladů hlasovat o důvěře do 11. července. „Záleží na panu prezidentovi, jak bude mít čas se seznámit s novými ministry a kdy by jmenoval novou vládu,“ uvedl Babiš při úterní návštěvě Jihočeského kraje.

S tímto termínem souhlasí také prezident. „Nemohu vyloučit, že k jmenování vlády by došlo někdy koncem června. A v takovém případě by k hlasování o důvěře mohlo dojít v první dekádě července,“ dodal prezident.

O personálním obsazení vlády ale odmítl Zeman mluvit a komentovat to odmítl i Babiš. Podle něj by měli poslanci ČSSD podepsat koaliční dohodu. „Koaliční dohodu by měli podepsat všichni poslanci, abychom měli jistotu, že budou respektovat rozhodnutí referenda,“ prohlásil designovaný premiér.

O tom, kdo zasedne ve vládě za hnutí ANO, Babiš nemá podle svých slov stále jasno. Ještě tento týden chce Babiš hovořit s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Ten podle svých slov věří v to, že prezident dodrží dohodu a jmenuje vládu ve složení ANO, ČSSD a s podporou komunistů.

Počet poslanců ANO, ČSSD a KSČM
Zdroj: ČT24

Vláda s podporou komunistů

To, že je Babiš podruhé jmenován premiérem ještě před výsledky referenda ČSSD, je nátlak směrem k sociálním demokratům i komunistům, aby se už všichni dohodli. Kdyby referendum nedopadlo pro vstup do vlády, bude mít Babiš už jedinou variantu, a to vládu s SPD. Pravicové strany s ním odmítají vládnout a obvyklý postup, že druhý pokus dostane šéf druhé nejsilnější strany, už nebude možný.
Jan Bureš
politolog Metropolitní univerzity Praha

Druhou menšinovou vládu Andreje Babiše by měli podpořit komunisté. „Předpokládám, že to půjde rychle. Jsou tu jen nějaké drobnosti, jako třeba zdanění církevních restitucí,“ připomněl člena předsednictva hnutí ANO Jan Volný.

Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika jde o poslední „drobnost“, kterou musí strany vyřešit. „To téma je naší vlajkovou lodí a ANO i ČSSD ho v prvním kole podpořili. Žádné další drobnosti, kterými bychom zvyšovali svoji cenu, už nebudou. Jednáme transparentně a všechno, co jsme považovali za důležité, už v programovém prohlášení vlády stojí,“ upřesnil Kováčik. Podle Babiše je zřejmé, že na zdanění restitucí existuje už dlouhou dobu shoda.

Kováčik dále upozornil, že KSČM může „ztratit důvěru ve vládu“, pokud by došlo k zásadním sporům. „Střetové zóny existují a jsou právě tím důvodem, proč KSČM nevyjednává o přímé účasti ve vládě,“ dodal Kováčik.

Že referendum v sociální demokracii dopadne souhlasem se vstupem do vlády, očekává místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. „Musíme ale udělat tlustou čáru za tím, jak fungovala koalice s ANO v minulém volebním období. Budeme vyžadovat respekt a důvěru,“ zdůraznila.

Vláda s tolerancí KSČM nevadí ani prezidentovi Zemanovi. „Tolerance není nic nenormálního,“ prohlásil a připomněl, že jeho jednobarevná vláda byla tolerována ODS Václava Klause takzvanou opoziční smlouvou. Babiš zase připomněl, že s podporou komunistů byli zvoleni i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus a vládu s nimi chtěl vytvořit tehdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek.

  • Termíny: 
  • 11. června: výbor hnutí ANO
    14. června: konec referenda ČSSD
    15. června: výsledky referenda ČSSD
    16. června: VV ÚV KSČM
    16.-17. června: schůzka Miloše Zemana a Andreje Babiše
    20. června: Miloš Zeman zve k rozhovoru kandidáty na ministry 
  • Programové prohlášení: 
  • Vláda se v tuto chvíli připravuje na půdorysu ANO a ČSSD s podporou KSČM. Oproti prvnímu programovému prohlášení se strany dohodly na proplácení prvních tří dnů nemoci a navýšení rodičovského příspěvkuz 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Nově je řeč i o bytové politice, kterou v programu často zmiňuje ČSSD a která by se mohla revidovat.
  • Podmínky KSČM
  • Komunisté hovoří o zdanění náhrad církevních restitucí. Na tom, jak se zdá, panuje shoda. Naopak požadavek komunistů na nevysílání vojáků do Pobaltí vznikající koalice nevyslyšela.

Babiš je přesvědčený, že tato vláda důvěru ve sněmovně získá. „Tentokrát je ta šance velká. Věřím, že členové sociální demokracie vznik vlády podpoří. Jsem optimista. S novým vedením ČSSD fungujeme, vyjednávání jsou korektní, držíme navzájem slovo. Naše země už konečně potřebuje vládu s důvěrou,“ řekl Babiš. 

Jména ministrů nechtěl Babiš komentovat

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do vlády schválí, strana obsadí pět ministerstev. Na ministerstvo zahraničí chce ČSSD navrhnout europoslance Miroslava Pocheho. Zeman mu ale vyčítá, že se v minulosti vyslovil pro přijímání uprchlíků. Poche v prezidentské volbě podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Zeman teď Pocheho označuje za sluníčkáře a amatéra, který do Černínského paláce nepatří. Šéf sociální demokracie ale na svém nominantovi trvá: „My jsme na rozdíl od hnutí ANO zveřejnili naše kandidáty do případné vlády a schválilo je naše předsednictvo, takže to usnesení stále platí.“

Události: Andrej Babiš podruhé jmenován premiérem (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér označil neshodu na kandidátovi za problém. „Věřím, že problém, který prezident vyslovil, tak s Janem Hamáčkem vyřeší nebo to budeme řešit společně. Je důležité, abychom měli v zahraniční politice blízké názory a nebyly tam konflikty,“ prohlásil Babiš.

Jména ministrů za ANO chce Babiš zveřejnit do konce měsíce. S dosavadními ministry zatím o jejich budoucnosti nemluvil. A odmítl obsazení ministerstev komentovat i po svém jmenování premiérem.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Kováčik spolu s gratulací desginovanému premiérovi uvedl, že doufá, že „premiér bude mít tentokrát větší štěstí v personálních otázkách“. Který ministr mu vadí, ale neupřesnil: „Některá jména jsme preferovali spolu s prezidentem, jiná méně.“

Podle něj ale nehrozí, že by kvůli nesouhlasu s některým jménem KSČM odmítli podpořit vládu. „Nejsme malé děti, já jsem ten, který chce vždycky jednat a hledat cestu,“ dodal. S kritikou ministrů se přidal i šéf komunistů Vojtěch Filip, který podle svých slov doufá v to, že Babiš bude mít při výběru ministrů tentokrát šťastnější ruku a vládu budou moci komunisté „do budoucna“ podpořit.

Není vyloučeno, že pokud ani napodruhé a napotřetí Babišova vláda nezíská důvěru, že bude následovat čtvrtý pokus. Pokud bude rok po volbách a stále nebudeme mít vládu s důvěrou, může prezident Miloš Zeman sněmovnu rozpustit. Anebo sáhnout po nějakém svém řešení.
Ondřej Preuss
z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Opozice mluví o výsměchu, Babiš nemá jasnou většinu ve sněmovně

Neustále se opakuje pouze to, že Miroslav Poche byl schválen orgány ČSSD na ministra zahraničních věcí. Ale Miloš Zeman se vyjádřil poměrně jasně, řekl o něm, že je amatér. A on není zvyklý ustupovat. Pocheho působení ve vládě relatizoval místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Rád bych se mýlil, ale Pocheho dny jsou sečteny.
Milan Znoj
politolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Andrej Babiš při svém jmenování premiérem připomněl, že původně usiloval o koalici s občanskými demokraty. „Tam jsme ale nedospěli k žádné dohodě, spěchali jsme s vládou a výsledkem je, že takzvaný Demokratický blok odmítl převzít odpovědnost a plnit volební program,“ řekl premiér s odkazem na dohodu ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v době volení orgánů sněmovny.

Podle ODS ale strana nikdy žádnou vážně míněnou nabídkou o vládní spolupráci neobdržela.  Předseda občanských demokratů označil druhé jmenování Babiše premiérem za výsměch členům sociální demokracie. „Je evidentní, že na jejich názoru Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi nezáleží. Buď se v referendu rozhodnou pro vládu s ANO a KSČM, nebo vznikne koalice ANO, SPD a KSČM,“ uvedl Fiala v prohlášení.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil středu za černý den české demokracie. „Prezident právě jmenoval premiérem trestně stíhaného člověka, bývalého člena KSČ a agenta StB. Jeho nová vláda se bude opírat o hlasy komunistů. To je 30 let po revoluci smutný obraz dnešní České republiky,“ uvedl na Twitteru.

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík na Twitteru podotkl, že „třeba to napodruhé prezidentovi vyjde, když už nechce jako dřív podpisy poslanců ani nečeká na referendum ČSSD“. „Nebo budeme mít další měsíce další vládu bez důvěry poslanců? Ale jasně, hlavně že budou ministři makat…,“ poznamenal. Místopředsedkyně hnutí Věra Kovářová připomněla, že Babiš nemá jasnou většinu ve sněmovně a není ani jasné, kdo bude součástí koalice.

Pirátská strana v souvislosti s jmenováním Babiše podruhé premiérem zkritizovala jeho dosavadní kabinet. Piráti uvedli, že i když nezískal důvěru sněmovny, i tak se jeho vláda „vyznačovala dosti hektickou personální politikou“. Připomněli všechny personální změny, ke kterým jednotliví ministři dosud sáhli.

Předseda SPD Tomio Okamura ke jmenování Babiše premiérem uvedl, že Babiš zvolil tu pohodlnější variantu. „Já to chápu, Okamura není tak tvárný jako sociální demokraté, my se nedáme uplatit korýtky. Babiš navíc dostal vyhubováno z Bruselu, že s Okamurou ne,“ prohlásil.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka už dávno mohla vzniknout většinová vláda bez hlasů KSČM. „Jenže ANO trvalo na tom, že trestně stíhaný Andrej Babiš musí být premiérem,“ připomněl.

Babiš zhruba hodinu po svém jmenování premiérem rovněž oznámil, že chce žalovat Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli rozsudku o jeho údajné spolupráci s někdejší komunistickou tajnou policií StB. V únoru Babiš po šesti letech prohrál spor se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) ohledně evidence ve svazcích StB.

Podle europoslankyně hnutí ANO Dity Charanzové takový výrok jen několik desítek minut po jmenování premiérem nemůže ohrozit dobré vztahy Česka a Slovenska. „Babiš má už dnes velmi dobré vztahy se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim,“ uvedla.

Je chucpe, že tohle Andrej Babiš oznámil takto krátce po jmenování premiérem. Ale naše vztahy a reputaci v zahraničí už to moc nepoškodí, když je premiérem jmenován někdo, koho OLAF označil za toho, kdo zneužil evropské dotace. Tato kauza se u slovenských soudů táhne už několik let a není to nic nového. Za posledních šest měsíců u nás nebyla významnější zahraniční návštěva a nejsme vidět ani na jednání orgánů EU. Je to promarněný čas.
Stanislav Balík
politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Stejně jako někteří politici i část veřejnosti nesouhlasí s tím, že kabinet podpoří právě KSČM. I proto proti vznikající vládě včera v několika městech protestovali. Demonstranti upozorňovali i na kauzu Čapí hnízdo. Babiš ale kritiku odmítá, názor protestujících prý respektuje, ale „pro hnutí ANO hlasoval ve volbách milion a půl voličů“. 

Doba mezi konáním voleb a tím, kdy vláda získá důvěru, bude nyní nejdelší od roku 1993. Dosud nejdéle čekalo Česko na kabinet s důvěrou na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. Ve středu uplynulo od posledních sněmovních voleb 228 dní, na kabinet s důvěrou ale země bude muset ještě nějakou dobu počkat.