Z referenda se v ČSSD stala stranická zábava. Volbě předchází debata, s výsledky se nespěchá

Události: Vnitrostranické referendum v ČSSD je za polovinou (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie stále hlasuje v plebiscitu o účasti ve vládě po boku hnutí ANO a jejího trestně stíhaného předsedy Andreje Babiše. Zatím není jasné, zda plánovaná menšinová koalice s podporou komunistů vznikne. Většina stranických představitelů dodržuje dohodu s vedením strany a výsledky referenda z jednotlivých oblastí nekomentuje. Jasno bude příští pátek.

„Já jsem přesvědčen, že určitě bude překročeno kvorum, které vyžaduje řád referenda, to znamená 25 procent. Účast odhaduji podstatně vyšší,“ sdělil ČT předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že nebude odpovídat na otázky stran výsledků.

Sdílnější byli někteří krajští šéfové. Třeba v Plzeňském kraji by mohla být volební účast až 80 procent. V některých okresech, třeba klatovském nebo domažlickém, se blíží dokonce 90 procentům.

V praxi plebiscit vypadá spíše jako neformální setkání místní organizace. Chvíli se diskutuje, pak se hlasuje a pak je volná zábava. Všude ještě odvoleno není. Zatímco třeba na Vysočině a v Praze už rozhodovalo 70 procent organizací, v části krajů se schůze teprve budou konat.

Kraje skeptické k vládě s ANO
Zdroj: ČT24
  • Sociální demokraté z téměř 1100 místních organizací strany mohou hlasovat o vstupu do vlády do 14. června. Výsledky budou oznámeny o den později. Právo vyjádřit se má přes 17 tisíc straníků. Vedení partaje se jich v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Babiš přemýšlí o ministrech

Na výsledek referenda čeká hlavně hnutí ANO. „Bude potřeba, pokud to tak dopadne, abychom hned přikročili k podepsání koaliční smlouvy, aby ji podepsali všichni poslanci za ANO i za ČSSD,“ předestřel první kroky premiér v demisi.

Jak bude druhý Babišův kabinet vypadat, sám ještě neví. Jména kandidátů na ministry neřekne ani ve středu prezidentovi, až jej opětovně jmenuje premiérem. „Nemám ještě jasno, samozřejmě se tím zabývám, přemýšlím o tom, vyhodnocuji,“ prozradil jen předseda ANO.

Ve stejnou dobu, kdy podepíše ANO koaliční smlouvu s ČSSD, chce podepsat taky dohodu o podpoře kabinetu s KSČM. „Pracujeme na ní, ale předpokládám, že ji dokončíme v týdnu od 11. června,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Ve druhé polovině června by se pak mohl prezident Miloš Zeman postupně scházet s kandidáty na ministry, které nezná. O důvěru by chtěla druhá vláda Andreje Babiše poslance požádat v týdnu od 10. července.