Zeman jmenuje Babiše znovu premiérem do půlky června, ještě před výsledkem referenda ČSSD

Události: Prezident Zeman jmenuje Babiše premiérem do půlky června (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenuje současného premiéra v demisi a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše (ANO) opětovně premiérem do poloviny června. Podle jeho vyjádření pro ČT nebude čekat na výsledek referenda ČSSD, které rozhoduje o vstupu do koalice s Babišovým hnutím za podpory KSČM. Zeman chce svým postupem urychlit vznik nové vlády. Zároveň to má být vzkaz hlavy státu sociálním demokratům, že to se jmenováním Babiše myslí vážně. Průběh referenda prý ukazuje na to, že ČSSD na společnou koaliční vládu s hnutím ANO kývne.

„Před 15. červnem zcela určitě jmenuji Andreje Babiše předsedou vlády,“ prohlásil prezident. Přesný termín jmenování podle svých slov zatím nemá stanoven, ovšem do několika dnů mít bude.

Po opětovném jmenování premiérem bude na Andreji Babišovi, aby přinesl na Hrad jména budoucích ministrů. Prezident Miloš Zeman mu na to chce dát 14 dnů. Hlasování o důvěře by v Poslanecké sněmovně mohlo proběhnout koncem července. Prezident nevyloučil svou účast na sněmovní schůzi.

Tlak v tom nevidím, říká Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček vnímá prezidentova slova, spíše než jako nátlak na jeho stranu, jako potvrzení předchozích výroků o opětovném jmenování Andreje Babiše premiérem.

Hlava státu dá Babišovi 14 dní na to, aby dodal jména budoucích ministrů a ministryní v premiérově druhém kabinetu. A stávající premiér v demisi podle svých slov jména na Hrad přinese. „Pokud budu jmenován do poloviny června, tak bych měl do konce června předložit návrh vlády,“ řekl Babiš.

Opozice postup prezidenta většinou kritizuje. Není totiž v současné chvíli jasné, zda ČSSD do koalice vstoupí a zda komunisté chybějící hlasy pro zisk důvěry kabinetu ve sněmovně dodají.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše bylo donedávna zvykem očekávat 101 hlasů před pověřením někoho premiérem. „Teď jsme ještě o krok dál k tomu, aby si Andrej Babiš dělal, co chce,“ soudí Bartoš.

Šéf ODS Petr Fiala vnímá jednání prezidenta Zemana jako jeden z důvodů „dlouhodobé krize, kterou tu máme“.

Zeman má i záložní variantu, předčasné volby to nejsou

Prvního muže lidovců Pavla Bělobrádka Zemanův postup nepřekvapuje, prezident podle něj avizoval, že Babiše jmenuje premiérem i podruhé.

Hnutí ANO tvrdí, že nepřipravuje žádnou variantu B pro případ, že referendum ČSSD dopadne v neprospěch společné koalice. To prezident má i pro takovou situaci již vymyšlený postup.

„Nepředpokládám, že by referendum nedopadlo, jsou důvody předpokládat opak. Ale kdyby k tomu došlo, ano, mám připravený plán B, který ale řeknu nejdříve Andreji Babišovi,“ řekl České televizi Zeman. Jasné však z jeho slov je, že záložní plán se netýká předčasných voleb.

Překvapivé to opravdu není, protože dopředu řekl, že bez ohledu na okolnosti jmenuje podruhé Andreje Babiše premiérem. Na druhou stranu, byť na to podle Ústavy má právo, měl by trochu přihlížet k tomu, kdo je schopen sestavit vládu, která má šanci získat důvěru v Poslanecké sněmovně. A to doopravdy nemůže ani tušit do doby, než bude vyhlášen výsledek referenda sociální demokracie. Je zřejmé, že bez sociální demokracie Andrej Babiš nemůže v tuto chvíli důvěru získat, ale není jasné, zda ji může získat i se sociální demokracií, protože stále trvá střet s komunisty ohledně zahraničních misí.
Jiří Dienstbier