V EU je třeba více prosazovat národní zájmy, shodli se Babiš a Pellegrini

Evropské unii hrozí fragmentace a tento proces se zastaví jen v případě, že se budou více respektovat zájmy jednotlivých členských států. Při návštěvě Prahy to řekl slovenský premiér Peter Pellegrini. Jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO) uvedl, že i Česko si přeje větší roli členských států na úkor Evropské komise. Pellegrini je na první oficiální návštěvě Česka od březnového nástupu do úřadu.

Český premiér v demisi Babiš uvítal Pellegriniho v zahradě Kramářovy vily, odkud se pak přesunuli k jednání. V tuzemské delegaci byla také ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO).

Po společné schůzce následovala tisková konference. Babiš na její úvod ocenil, že Pellegrini dodržel tradici a ke své první zahraniční cestě si zvolil Českou republiku. Uvedl, že Česká republika a Slovensko mají nadstandardní vztahy. „Vždycky jsme byli spojenci,“ řekl český premiér v demisi.

Tématem jejich jednání podobně jako při návštěvě prezidenta Miloše Zemana u východních sousedů byly oslavy 100. výročí vzniku Československa. Při příležitosti otevření výstavy ke kulatému výročí navštíví Andrej Babiš 26. dubna Bratislavu.

Babiš poznamenal, že Česko a Slovensko si letos připomínají řadu významných událostí společné historie. Kromě 100. výročí založení státu letos uplyne také 50 let od pražského jara a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy a 25 let od rozdělení na Českou a Slovenskou republiku.

Pellegrini posléze vyzdvihl význam České republiky jako hospodářského partnera Slovenska a uvedl, že mezi oběma zeměmi nestojí žádný velký problém. Jako malý spor označil vznik Českého domu v Bratislavě, na který upozornil minulý týden v Tatrách i prezident Zeman. Na závěr svého vystoupení ocenil práci Livie Klausové na postu velvyslankyně.

Mezi Českem a Slovenskem nejsou žádné otázky, které by obě země stavěly proti sobě. (…) Pokud bychom měli takto nekomplikované vztahy se všemi našimi sousedy, tak by se České republice z hlediska jejího bezprostředního okolí žilo velmi dobře.
Vít Hloušek
politolog Masarykovy univerzity

Český a slovenský premiér jednali také o přeshraniční dopravě, která je podle Pellegriniho významná i kvůli tomu, že Česko je pro Slovensko druhý největší obchodní partner a druhá nejčastěji navštěvovaná turistická destinace.

Slovenský premiér oznámil záměr vybudovat vysokorychlostní železnici mezi Bratislavou a Brnem, která by navazovala na úsek do Prahy. Celkově by se trať měla stát součástí evropského železničního koridoru z Bělehradu do Berlína a zajistit, že Česko i Slovensko budou součástí hlavní evropské dopravní tepny.

Pellegrini a Babiš chtějí v EU větší roli členských států

Došlo i na téma role členských států v Evropské unii. „Vnímáme riziko možné politické i ekonomické fragmentace Evropy,“ řekl Pellegrini. Takové rozdrobení podle něj hrozí nejen mezi staršími a mladšími zeměmi Unie, ale i mezi státy na severu a na jihu kontinentu. „Jen respekt v otázkách našich národních zájmů může přispět k tomu, aby se tento proces zastavil,“ doplnil slovenský premiér.

Jako nástroj pro silnější prosazování národních zájmů v EU může podle Pellegriniho sloužit Visegrádská skupina (V4), jejímiž členy jsou vedle Česka a Slovenska také Polsko a Maďarsko a jejíž předsednictví Slovensko v červenci převezme.

V rámci tohoto předsednictví se bude snažit prosazovat společné zájmy čtyř středoevropských států při přípravě příštího rozpočtu EU a při jednání o nových azylových pravidlech Unie. Země V4 shodně odmítají kvóty pro rozdělování uprchlíků a kladou důraz na ochranu vnějších hranic EU a pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí.

Visegrád je velmi volná struktura mezinárodní spolupráce, má pouze omezený potenciál, jak působit na širším mezinárodním poli nebo v rámci Evropské unie. Moc si od něho neslibujme. Ale on je výborný, protože poskytuje pravidelný prostor pro konzultace.
Vít Hloušek
politolog Masarykovy univerzity

V4 vidí jako dobrý nástroj pro prosazování českých postojů i Babiš. „Spojuje nás, že bojujeme za své národní zájmy,“ řekl o skupině český premiér. Připomněl také takzvaný slavkovský formát, což je spolupráce Česka, Slovenska a Rakouska, který podle něj má pomoci hledat v EU spojence při prosazování zájmů středoevropských států.

Babiš také prohlásil, že Evropská unie potřebuje reformu. Nejdůležitější podle něj je dokončení vnitřního trhu, tedy zajištění volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu, aby se odstranily překážky pracovníků i firem v jiných evropských zemích.

„Já říkám, Evropo, musíme najít nejdřív ty čtyři základní svobody a až potom bychom se měli více integrovat. To znamená míň různých nařízení Komise a víc vlivu a slova členských států,“ řekl.

Pellegrini se po jednání s Babišem setkal v Poslanecké sněmovně s jejím předsedou Radkem Vondráčkem (ANO). Oficiální program uzavřel schůzkou s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedy senátních výborů pro zahraniční věci a pro EU Františkem Bublanem (ČSSD) a Václavem Hamplem (KDU-ČSL).

Pellegrini se novým předsedou slovenské vlády stal poté, co kvůli politické krizi po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky rezignoval v polovině března tehdejší premiér Robert Fico. Pellegrini, který je místopředsedou Ficovy strany Smer-SD, v bývalé vládě zastával pozici vicepremiéra.