Kiska přijal pozvání do Česka. Se Zemanem mluvili o oslavách vzniku Československa i politice

Tisková konference po setkání prezidentů Miloše Zemana a Andreje Kisky (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Slovenska u Štrbského plesa jednal se svým protějškem Andrejem Kiskou. Kiska ocenil, že první Zemanova cesta po znovuzvolení vedla právě na Slovensko a přijal pozvání na oslavy 100. výročí vzniku Československa 28. října do Prahy. Český prezident pak přijede 30. října do Martina.

Zemana na Štrbském plese oficiálně přivítal jeho slovenský protějšek. Po uvítacím ceremoniálu se odebrali k soukromému rozhovoru. Na následné tiskové konferenci oba prezidenti ocenili vztahy mezi republikami. „Neznám dvě země tak blízké jako Česko a Slovensko,“ zdůraznil slovenský hostitel.

„Jsem tady rád a cítím se tu jako doma,“ řekl posléze Zeman a připomněl, že je v Tatrách po 20 letech. Počátkem října se Kiska v Tatrách znovu s českým prezidentem setká, a to na schůzce hlav států Visegrádské čtyřky.

Po společné schůzce a následném obědě se oba prezidenti vydali na projížďku okolo Štrbského plesa kočárem, který táhli dva koně. V jedné z restaurací u břehu pak podle Kiskova mluvčího Romana Krpelana bylo pro Zemana připravené pohoštění, například brynzové halušky.

Události ČT: Prezident Zeman na návštěvě Slovenska (zdroj: ČT24)

Zeman chce Český dům v Bratislavě

Zeman během tiskové konference označil za poslední česko-slovenský problém neexistenci Českého domu v Bratislavě. „Rozhodl jsem se řešit poslední česko-slovenský problém, to jest neexistenci Českého domu v Bratislavě a věnovat tomu, bude-li nutno, celých pět let svého druhého funkčního období. Má to být třípodlažní budova v centru Bratislavy,“ řekl Zeman.

Dodal, že dostal předběžný příslib nejmenovaného podnikatele, který se chce projektu ujmout. „Doufejme, že tam bude jak hospůdka, tak kanceláře našich spolků, tak českých institucí,“ uvedl Zeman.

„Neboj se, devět milionů českých korun (na stavbu) určitě najdeme a Český dům v Bratislavě určitě vznikne,“ reagoval na Zemanovu poznámku Kiska. 

Zeman: Vydání Nikulina může posloužit vnitropolitickému boji v USA

V rámci novinářských dotazů došlo i na téma otravy bývalého špiona Sergeje Skripala a vyhošťování diplomatů nebo vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Český prezident vydání Nikulina kritizoval jako krok, který může posloužit k vnitropolitickému boji ve Spojených státech. Podle jeho slov by se Česko do takového boje nemělo zapojovat.

„Začnu trochu anekdoticky. Když byl zvolen Donald Trump americkým prezidentem, (předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul) Ryan si vzal černou kravatu. Tentýž pan Ryan nyní (minulý týden) přiletěl do České republiky. Veřejně prohlásil, že sem přiletěl v podstatě proto, aby dostal pana Nikulina do Spojených států, což se mu podařilo. Nu a jedna z variant je, že pan Nikulin – ať tak či onak – může sloužit jako nástroj vnitroamerického politického boje – k tomu slouží i ta černá kravata,“ řekl Zeman.

Kiska by diplomaty vypověděl

V otázce vyhošťování diplomatů v reakci na kauzu Skripal se slovenský a český prezident v názorech liší. „Já sám mám určité pochybnosti o vypovídání zahraničních diplomatů, nicméně respektuji dělbu kompetencí. Vypovídání je u nás v kompetenci premiéra,“ řekl Zeman.

Kiska naopak vyjádřil lítost, že se Bratislava nepřipojila k většině zemí EU, nevyhostila ruské diplomaty a pouze povolala na konzultace svého velvyslance v Moskvě.

„Pokládám za nesmírně důležité v tomto konfliktu ukázat solidaritu našim partnerům z EU a NATO. Je mi líto, že ze států Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) jsme jedinou zemí, která nevyhostila diplomaty. Měli jsme přistoupit ke stejným krokům jako většina zemí Evropské unie,“ řekl Kiska.

Uvítací ceremoniál při příležitosti návštěvy prezidenta Zemana na Slovensku (zdroj: ČT24)

Pellegrini vysvětloval, proč Slovensko nevyhostilo ruské diplomaty

Česká hlava státu se později sešla i s novým slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Ten tlumočil Zemanovi postoj slovenské vlády, která naopak považuje povolání velvyslance v Moskvě na konzultace do Bratislavy za dostatečnou reakci. „S ohledem na důkazy, které jsme dosud měli k dispozici, považujeme postoj Slovenské republiky a stažení velvyslance z Moskvy za dostatečné,“ řekl Pellegrini po schůzce se Zemanem.

Pellegrini řekl, že se Zemanem hovořil i o nadcházejícím slovenském předsednictví v uskupení visegrádská čtyřka (V4), do které kromě Česka a Slovenska patří také Maďarsko a Polsko „Potvrdili jsme si vzájemné postoje, že formát V4 vnímáme jako velmi důležitý pro tento region. Právě díky tomuto formátu jsme schopni podstatně lépe prosazovat postoje středoevropského regionu na celoevropské úrovni,“ řekl Pellegrini. 

Návštěvou Slovenska Zeman pokračuje v tradici, že první či poslední zahraniční cesta českého a slovenského prezidenta vede do druhého státu bývalé československé federace.

Na stávající schůzce ve Vysokých Tatrách se, v případě Zemanova úspěchu v prezidentských volbách, prezidenti obou zemí domluvili už loni, když český státník na závěr svého prvního funkčního období přijel do Bratislavy.

  • 1. den cesty
    středa dne 4. dubna 2018
  • 16:00 – odlet prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové z Prahy do Popradu
  • 2. den cesty
    čtvrtek dne 5. dubna 2018
  • 10:30 - oficiální uvítací ceremoniál s vojenskými poctami konaný u příležitosti oficiální návštěvy prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové ve Slovenské republice
    (Grandhotel Kempinski Štrbské Pleso)
  • 10:45 – soukromé setkání prezidentů České republiky a Slovenské republiky
  • 11:50 – setkání prezidentů České republiky a Slovenské republiky se zástupci médií
    (místnost Krivaň)
  • 12:20 - oběd pořádaný prezidentem Slovenské republiky na počest návštěvy prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové
  • 14:00 - projížďka prezidenta České republiky a prezidenta Slovenské republiky v kočáře kolem Štrbského Plesa
  • 17:00 - setkání prezidenta republiky s předsedou vlády Slovenské republiky panem Peterem Pellegrinim
  • 3. den cesty
    pátek dne 6. dubna 2018
  • 12:00 - odlet prezidenta republiky a paní Ivany Zemanové z Popradu do Prahy
  • Zdroj: hrad.cz