KSČM mění podporu vlády za posty, míní Kupka. Podporujeme, tak kontrolujeme, souhlasí Kováčik

Kováčik v OVM: Hlavní podmínkou tolerance vlády je zdanění církevních restitucí (zdroj: ČT24)

Poslanci schválili komunisty kritizovaný vládní plán zahraničních armádních misí. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přitom s KSČM jedná o „tolerančním patentu“, který jeho příštímu plánovanému kabinetu s ČSSD zajistí důvěru. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika je nyní hlavní prioritou zdanění náhrad za církevní restituce, bez níž partaj vládu tolerovat nebude. KSČM také žádá posty ve státní správě a státních podnicích, aby mohla vládu kontrolovat, vysvětlil v Otázkách Václava Moravce.

Toleranční patent by měl Babišově druhé vládě zajistit důvěru komunistických poslanců. Kabinet se sociálními demokraty hodlá KSČM podpořit i přesto, že poslanci ANO a ČSSD schválili rozšíření misí české armády mimo jiné v Pobaltí. KSČM přitom byla proti, nesouhlasí především s vysláním vojáků k hranicím s Ruskem, neboť to považuje za „kontraproduktivní“.

Podle Kováčika je nyní hlavním ze sedmi bodů „tolerančního patentu“ otázka zdanění náhrad za církevní restituce, které však není součástí programového prohlášení chystané vlády, o němž členové ČSSD aktuálně hlasují ve vnitrostranickém referendu.

„Zákon, který je z naší dílny, je ve druhém čtení v poslanecké sněmovně. Pokud bude úspěšně projednán, není zapotřebí to dávat do programového prohlášení. Pokud nebude, bude zmínka v dohodě o případné podpoře a spolupráci,“ vysvětlil šéf poslaneckého klubu KSČM. „Pokud poslanci hnutí ANO a ČSSD v závěrečném hlasování komunistický návrh nepodpoří, pak ať si jednají, s kým chtějí,“ vzkázal Kováčik.

V případě, že by se ANO, ČSSD a KSČM dohodly na zdanění církevních restitucích, a po vyslovení důvěry by tak Babišův menšinový kabinet neučinil, podle Kováčika by padla podpora i tolerance vlády, na pořadu dne by byl odchod strany do opozice a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, řekl v Otázkách Václava Moravce. „Je to bod, na kterém naše podpora závisí nejvíce,“ zdůraznil.

Kupka: KSČM mění podporu za posty

Místopředseda opoziční ODS Martin Kupka v pořadu KSČM zkritizoval, protože je podle něj patrné, že podporu vládě komunisté nevysloví na základě programových shod. Vyjmenoval některé rozpory mezi KSČM a hnutí ANO, třeba právě že komunisté chtějí vystoupit z NATO a omezovat mise, Babišova vláda v demisi naopak mise rozšířila a nehovoří o vystoupení z NATO.

Kupka také citoval z předvolebního programu KSČM, že strana hodlá zamezit prorůstání moci ekonomické, politické a mediální. Andrej Babiš však podle odhadů časopisu Forbes disponuje majetkem v řádu desítek miliard korun a vlastní podstatnou část soukromých médií v České republice. V tom je podle Kupky rozpor.

Místopředseda ODS si proto myslí, že komunistická podpora kabinetu ANO a ČSSD je motivována nikoliv programem, ale hlavně funkcemi. „Komunisté k tomu přistoupili docela byznysově. Řekli, že za nějakých okolností budou vládu podporovat, velmi pravděpodobně ty okolnosti spočívají především v tom, aby měli příslušné posty ve státní správě a státních podnicích,“ míní Kupka.

„Divíte se, že chceme kontrolovat, když podporujeme?“ opáčil Kováčik. „To bychom byli jako namalovaní,“ vysvětlil, proč komunisté posty ve státní správě a ve státních podnicích žádají.

Kováčik dodal, že právě kvůli rozporům zejména v zahraniční politice, na něž Kupka upozornil, KSČM nevstupuje do vlády, ale bude ji jen podporovat. Tak se podle Kováčika Česká republika vymaní z politické krize, která panuje kvůli Babišovu trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.