Zeman: Ministrem zahraničí by neměl být sluníčkář, vláda i já jsme protiimigrační

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by ocenil, kdyby na post ministra zahraničí nominovala sociální demokracie někoho s protiimigračními postoji. Nová vláda by podle něj měla zdůrazňovat také boj proti plýtvání. Prezident to řekl v rozhovoru s redaktorem České televize Vladimírem Keblúškem.

Jak moc sledujete referendum sociální demokracie? Výsledky sice oficiálně nezveřejňují, ale zatím to vypadá pro podporu budoucí koalice.
Zaprvé to referendum je tajné a to je potřeba respektovat. Za druhé, já jsem udělal všechno, aby dobře dopadlo. Jednak tím, že jsem navštívil sjezd sociální demokracie a vyzval jsem je ke spolupráci s hnutím ANO. A nyní jsem vyzval členy sociální demokracie, aby v referendu hlasovali pro. To je všechno. Všechno ostatní už záleží na členech.

Vy jste řekl, že premiérem jmenujete Andreje Babiše i napodruhé. I pokud referendum nedopadne pro podporu tohoto vládního projektu. Proč jste se tak rozhodl?
Tak zaprvé proto, že jsem to Andreji Babišovi slíbil. A i když vám to jako českému novináři může připadat neuvěřitelné, sliby se i v politice mají dodržovat. Druhý důvod je, že jednání o vládě trvá velmi dlouho. A toto prohlášení je pokusem urychlit sestavení vlády.

Proč jste se rozhodl jmenovat Babiše ještě před zveřejněním výsledku referenda?
Abych zaprvé vytvořil situaci, kdy bude jasné, že to bude právě Andrej Babiš, který jako vítěz voleb má právo i povinnost jednat o sestavení vlády. A za druhé proto, abych ten proces urychlil.

Jmenováním se ale pro Babiše nic kompetenčně nezmění.
Nebude už premiérem v demisi, ale bude premiérem.

Čemu to prospěje, kromě toho tlaku na obě strany?
Prospěje mu tím, že novináři už nebudou říkat „premiér v demisi“, ale budou říkat „pan premiér.“

Co se bude dít v případě, že to referendum nedopadne pro vstup do koalice? Existuje plán B?
Já mám připravený plán B, ale ten vám nebudu sdělovat. Nepředpokládám, že by referendum nedopadlo. Jsou důvody předpokládat opak. Ale kdyby k tomu došlo, mám připravený plán B, ale ten nejprve sdělím Andreji Babišovi. Předčasné volby jsou plán C. Ale to bych považoval za svoji osobní politickou porážku, protože celou dobu bojuji za to, aby nebyly, neboť je stále pokládám za urážku voličů a projev neschopnosti politiků se dohodnout.

„Babišovi do obsazení vlády mluvit nebudu. Ale ČSSD by měla zohlednit moje přání“

Nejvíce se mluví o tom, zda bude pokračovat současná ministryně obrany Karla Šlechtová (nez. za ANO). Zaznívají názory, že by měla skončit. Dokonce vicepremiér v demisi Richard Brabec řekl, že by si měla odpočinout. Sdílíte tento názor?
Každý z politiků má někdy pocit, že by si měl odpočinout. Já desetkrát opakuji, a vidím, že marně, že sestavování vlády je věcí premiéra, ne věcí prezidenta. Věcí prezidenta je jmenovat premiéra. Tak zní ústava.

Uvítal byste, kdyby Karla Šlechtová pokračovala na postu ministryně obrany?
Nechci Andreji Babišovi, zvláště je-li Karla Šlechtová členkou hnutí ANO, mluvit do jeho práce.

Za sociální demokracii známe jména na posty ministrů. Vy jste kritizoval případného ministra zahraničí Miroslava Pocheho. Uvítal byste, kdyby sociální demokracie nominovala někoho jiného?
Já bych to velmi uvítal a považoval bych to za gesto dobré vůle respektující to, že podle ústavy prezident reprezentuje Českou republiku v zahraničí. Prezident jmenuje velvyslance. Čili jeho vztah k zahraniční politice je řekněme těsnější, než u jiných resortů. To za prvé. A za druhé, já jsem zastáncem protiimigrační politiky a velmi mě potěšilo, že nedávno i pan Babiš se prohlásil za evropského lídra protiimigrační politiky. A mít ve vládě jako ministra zahraničí sluníčkáře by bylo popřením těchto našich prohlášení i prohlášení vlády.

A co když sociální demokraté zpochybní výsledky referenda právě proto, že jejich podmínkou bylo, že budou znát dopředu jména nominovaných ministrů?
Já si myslím, že rozhodující je, jak vypadá programové prohlášení vlády a jak vypadá koaliční smlouva, případně i rozdělení resortů. Ale kdybyste měl konkrétní osoby dosazovat do těchto resortů, tak to už by vzniklo podezření, že některým konkrétním lidem jde jen o koryta. A já věřím, že sociální demokracie se toho podezření ráda zbaví.

Jan Hamáček vám nabídl další tři jména na post ministra zahraničí. Byl mezi nimi Hynek Kmoníček?
Ten má před sebou ještě řadu úkolů jako velvyslanec ve Spojených státech a ne všechny tyto úkoly už splnil.

Přijdete do sněmovny podpořit Andreje Babiše na schůzi, na které budou poslanci hlasovat o vyslovení důvěry vládě?
Nemohu to vyloučit v této chvíli. Udělal jsem to v případě prvního pokusu. Nemohu vyloučit, že to udělám i v případě pokusu druhého.

„V mé vládě ministři víc peněz nežádali“

Jak vy se díváte na tlak ministrů, kteří mluví o požadavcích dalších 130 miliard korun? A zároveň se diskutuje o tom, že by mohl být větší deficit, než se plánovalo.
Já jsem měl obdobnou situaci, ale byla pro mě výhodnější, protože to byla jednobarevná vláda. A když měl ministr neúměrné požadavky neodpovídající zdrojům rozpočtu, tak jsem mu říkal: „Podívej se, za tebou je fronta deseti lidí, kteří touží býti ministrem. Tak buď se spokojíš s tím, co máš, nebo podej demisi.“ A mohu vás ujistit, že většina se spokojila.

Takže vy byste byl proti tomu, aby byl deficit vyšší, než byl schválen ve střednědobém výhledu?
Proti tomu bych byl. Já sdílím názor, že je-li deficit, má se věnovat především na investice. Co mi chybí v programovém prohlášení vlády, je boj proti plýtvání. Je něco jiného rozkrádání státního majetku a něco jiného je hospodaření se státním majetkem díky neschopnosti. To jsou dvě odlišné entity, i když výsledek je v obou případech zhruba stejný. Dám vám jeden příklad. Bývalé ministerstvo práce a sociálních věcí podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu prohospodařilo 1,1 miliardy korun tím, že si koupilo tři nefungující informační systémy, které nad to mezi sebou nedokáží komunikovat. Najděte na ulici miliardu a já vám políbím ruku. Není důležité, jestli to budou formálně psát do programového prohlášení, ale jestli to budou celé čtyři roky svého funkčního období aplikovat.

Zazní od vás i varování? Protože před rokem jste varoval, že vám chyběly v rozpočtu investice ty veřejné, širšího rozsahu. Budete varovat vládu, aby ty investice zohlednila?
Já jsem trochu více spokojen, než jsem byl ještě před rokem. Když se podíváte na konkrétní čísla, tak investiční dynamika je o trochu lepší. A za druhé je v programovém prohlášení velice svěží a správná myšlenka, že Česká republika potřebuje dlouhodobý investiční plán. Dokonce má být ministerstvo veřejného investování. A že tento plán má být zhruba na 10 let, tedy že bude překračovat hranice funkčního období. To se mi líbí.

To bude vaše téma, které budete zdůrazňovat?
Vždycky to bylo moje téma. Tento týden jsem tu seděl ministrem průmyslu a obchodu a dalšími odborníky a bavili jsme se o jedné velké investici, jako je investice do jaderné energetiky. Kde vláda neudělala za pět let vůbec nic, jenom mluvila, čas utíkal. A je na místě začít pracovat a ne mluvit.

Jaká je teď situace kolem investic Číny?
Já předpokládám, že všichni novináři, kteří se škodolibě posmívali tomu, že firma CEFC neměla v Číně úspěch, nyní zmlknou, protože jste si zajisté všiml, že na její místo dorazila firma CITIC. Byly uzavřeny všechny závazky a čínské investice pokračují dál.