Zeman podruhé jmenuje Babiše premiérem 6. června. „Ať už to máme za sebou,“ přeje si šéf ANO

Události: Babiš se stane znovu premiérem 6. června (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenuje Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem ve středu 6. června. Oznámil to Babiš po jednání s prezidentem na zámku v Lánech.

„Pan prezident mě informoval, že mě jmenuje premiérem 6. června. Pak dostanu lhůtu na sestavení nové vlády a prezident bude chtít mluvit s novými členy kabinetu. Na základě toho můžeme požádat sněmovnu o důvěru. To předpokládám v týdnu od 10. července,“ oznámil premiér v demisi Babiš. 

Prezident už v pondělí upřesnil, že Andreje Babiše, který nyní vládne v demisi s menšinovým kabinetem, jmenuje podruhé premiérem do poloviny června. Babišova druhá vláda by mohla vzniknout ve spolupráci se sociální demokracií a s podporou komunistů. O tom, zda má ČSSD do koalice s hnutím ANO vstoupit, hlasují sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu. Výsledky referenda budou vyhlášeny 15. června.

Jmenování Babiše premiérem tak předstihne výsledky referenda o více než týden. Zeman tím podle svých slov chce urychlit sestavování vlády. Prezident také nevyloučil, že se zúčastní sněmovní schůze, na které budou poslanci o důvěře kabinetu hlasovat.

O personálním obsazení vlády spolu Babiš a prezident v Lánech nemluvili. „Probírali jsme různé možnosti a jména, ale nechci to komentovat. Já sám v tom ještě nemám jasno, i co se týká hnutí ANO,“ doplnil Babiš.

Babiš: Podruhé mě prezident jmenuje premiérem ve středu 6. června (zdroj: ČT24)

Zeman: Hamáček mi místo Pocheho navrhl další tři jména

Obsazení nové vlády má Babiš představit prezidentovi do 20. června. „Vědět to teď, nebo až za týden, není podstatné. Sociální demokraté to za svou stranu vědí, a pokud jde o ANO, rozhodli se jinak,“ řekl pro ČT po jednání v Lánech prezident Zeman.

S kandidáty na ministry se chce Zeman začít potkávat po 15. červnu, tedy hned po vyhlášení výsledku referenda uvnitř ČSSD. Kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche, s jehož volbou Zeman nesouhlasí, tlačil na dřívější termín schůzky. Bude si ale muset počkat.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24

„Bude-li pan Poche navržen, tak bude mít stejná práva a povinnosti jako ostatní kandidáti na ministra. Setkám se s ním i dalšími lhostejno v jakém pořadí. Budu s nimi debatovat, ale měnit názor na člověka na základě hodinového jednání bych pokládal za povrchní,“ prohlásil Zeman.

Předseda ČSSD Hamáček přitom na schůzkách před nominací Pocheho mluvil podle prezidenta i o dalších kandidátech na ministra zahraničí. „Ano, dokonce tři. Všichni by s jistým odstupňováním byli přijatelní,“ prohlásil Zeman. Na dotaz ČT, zda je mezi nimi i Jan Kohout, uvedl, že „Kohout už byl dvakrát ministrem a při vstupu do Černínského paláce nebude zjišťovat, kde je toaleta“.

Případná změna jména již navrženého kandidáta by podle prezidenta neznamenala opakování referenda ČSSD. Za zásadní označuje Zeman programové prohlášení, koaliční smlouvu a rozdělení ministerstev. Zeman rovněž zopakoval, že si nepřeje předčasné volby. Kdyby na ně došlo, považoval by to za svou osobní politickou prohru.

Babiš by s obsazením postu šéfa diplomacie počkal až poté, co ČSSD definitivně řekne ano vstupu do vlády. „Hned po referendu, pokud bude výsledek pozitivní, si sednu s panem Hamáčkem a budeme tento problém řešit,“ řekl premiér v demisi v Událostech. Názory na to, kdo by měl vést ministerstvo zahraničí se podle něj liší i v rámci sociální demokracie.

Babiš také odmítl spekulovat o tom, jestli v nové vládě bude současná ministryně obrany Karla Šlechtová. Prý se s ní setkal ve čtvrtek, téma ale neřešili. „Když mě osloví, tak to s ní proberu,“ vzkázal Babiš Šlechtové.

Babiš i Zeman očekávají, že ČSSD do koalice vstoupí

Hnutí ANO tvrdí, že jinou variantu než vládnutí s ČSSD v záloze nemá. Prezident Zeman ale už dříve uvedl, že on vidí i jinou variantu, se kterou chce nejprve seznámit Babiše. Premiér v demisi ale po jednání v Lánech o další variantě blíže nehovořil.

„Pan prezident se vyjádřil tím způsobem, že počítá s tím, že členové ČSSD vstup do vlády podpoří,“ řekl Babiš. Se stejným výsledkem počítá i on. „Hlavně si přeji, abychom to měli za sebou a mohli se věnovat práci,“ dodal. 

Premiér v demisi rovněž informoval prezidenta o návrhu rozpočtu pro příští rok. Rozpočet navyšuje příjmy a výdaje o téměř 103 miliardy korun. „Důraz je kladen na důchody, školství, zdravotnictví a investice, o ty se pan prezident zajímal,“ doplnil Babiš.

Letošní rozpočet počítá s příjmy 1,32 bilionu korun a výdaji 1,37 bilionu korun. Schodek by tak měl být 50 miliard korun. Stejný schodek plánuje MF podle dosavadních informací i pro příští rok.

Zeman se podle premiéra v demisi v červenci také zúčastní summitu Severoatlantické aliance.